Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Народна библиотека директорки "Политике": Немате право да уклоните "Политику" и зато је враћамо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 03. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Народна библиотека директорки "Политике": Немате право да уклоните "Политику" и зато је враћамо

Народна библиотека Србије (НБС) вратила је дигитализована издања „Политике“ од 1904. до 1941. године, која су претходно уклоњена са сајта НБС-а на захтев Политике новине и магазини (ПНМ).

У писму Народне библиотеке упућеном директорки ПНМ-а Мири Глишић Симић наводи се да њен усмени захтев од 21. фебруара нема правни основ.

НБС се у писму позвао на чланове Закона о ауторским и сродним правима, у којима је прописано да је „дозвољено без аутора и без плаћања ауторске накнаде умножавања дела од стране библиотеке…“, да „имовинска права аутора трају за живота и 70 година после његове смрти“, као и да „ауторско право на колективним делима траје 70 година“ од објављивања тог дела.

„Сматрамо да су се стекли услови да се дигиталне копије ‘Политике’ без ограничења нађу у слободном приступу“, наводи у писму НБС.

Народна библиотека обавештава Миру Глишић Симић да „ускраћивање достављања обавезног примерка публикација као мера којој је прибегла како би извршила притисак да се ‘Политика’ од 1904. до 1941. године уклони из јавног домена, не може бити израз њеног бојкота НБС-а“.

„Захтев да Библиотека укине услугу скенирања и фотокопирања чланака из листа ‘Политика’ за своје кориснике, као и захтев да са своје дигиталне библиотеке уклонимо обавештења да је дигитална ‘Политика’ уклоњена на Ваш захтев, сматрамо грубим мешањем у унутрашња питања Народне библиотеке која надилазе оквире Ваших ингеренција“, наводи се у писму које је потписао управник НБС-а Ласло Блашковић.

Библиотека је одлучила да дигитализована издања листа „Политика“ од 1904. до 1941. године врати на своју јавну адресу, наводи се у писму.

Подсетимо, заједничким пројектом „Политике“ и НБС-а 2006. године издања листа „Политика“ од 1904. до 1941. године постала су део електронског архива НБС–а, као и Политике онлајн.

Циљ овог пројекта, како је тада овај лист објавио, било је „очување и архивирање листа „као ексклузивног и еминентног представника српске културе и баштине“.

Иначе, на сајту „Политика“ у рубрици „Архива“ су текстови листа од 2006. године до данас. Појединачна издања на сајту овога листа корисници не могу да листају.

Говорећи o дигитализацији листа тадашња главна и одговорна уредница листа „Политика“ Љиљана Смајловић рекла је да она „представља занимљиво путовање у прошлост, у социолошком, политичком и феноменолошком смислу“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси