Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Томановић: Постоји законски основ да Велика Британија одбије да изручи Асанжа САД-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 04. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Томановић: Постоји законски основ да Велика Британија одбије да изручи Асанжа САД-у

Познати београдски адвокат Зденко Томановић поводом хапшења оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа изјавио је за Удружење новинара Србије (УНС) да „постоји законски основ да Велика Британија одбије да изручи Асанжа Сједињеним Државама, ако процени да је оптужница против њега политички мотивисана“.

„А није ово атак само на Џулијана Асанжа. Када земља која се сматра домовином слободе штампе кривично гони страног држављанина због истинитих информација, то угрожава истраживачке новинаре широм света. Не смеју се новинари процесуирати због прикупљања информација, то им је посао“, рекао је УНС-у Томановић.

Он каже да ће зато владе „које зазиру од слободног новинарства овај напад на Асанжа схватити као лиценцу да врше притисак на узбуњиваче и оне који објављују информације које власт хоће да сакрије“.

Томановић, иначе адвокат УНС-а који је успешно одбранио новинарку Јелену Спасић када је против ње и уредника „Националног грађанског”  Милорада Бојовића Тужилаштво у Новом Саду подигло оптужницу јер је лист објавио строго поверљив „Извештај о стању припрема за одбрану у Србији у 2010. години”, истиче да „новинари имају и право и дужност да објављују информације од јавног значаја“.   

„Нека државе саме чувају своје информације, а не да то траже од новинара“, рекао је УНС-у Томановић.

Подсетимо, Радна група Уједињених нација 2016. године званично је оценила да је Џулијан Асанж незаконито притворен и затражила од Велике Британије да му гарантује слободу кретања.

УНС је јуче протестовао због хапшења Асанжа након одлуке Еквадора да му укине азил, који је шест година уживао у амбасади те земље у Лондону и позвао међународне организације да од британских власти траже дозволу да добије боравак у било којој земљи света која је спремна да му пружи гостопримство.

Иначе, Удружење је Асанжу 2011. године, поводом Међународног дана слободе медија, доделило награду „Зора“ за слободу медија. Асанж је први странац којем је УНС доделило ову награду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси