Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Пејовић: Власт упропастила медије, учинила их економски зависним
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 04. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Пејовић: Власт упропастила медије, учинила их економски зависним

У Србији није безбедно бити новинар, а економска зависност централизовала је медије, закључак је дебате „Протест“ на којој су синоћ говорили председница Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Драгана Пејовић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић и новинар Вукашин Обрадовић.

Говорећи о извештају о медијским слободама у Србији за 2019. Репортера без граница, у којем је Србијa пала за 14 места у односу на прошлу годину и налази се на 90. месту, Пејовић је рекла да њу то није изненадило и да се њен утисак поклапа са овим извештајем.

„Нису сви извештаји о медијима, као извештај Европске комисије релевантни. Зар ми свакодневно не видимо да није безбедно бавити се новинарством у Србији? Стално имамо претње. Друштвене мреже су направиле плодно тло да претње могу лако да се упуте и забораве. Новинару је запаљена кућа пре пар месеци, а то је био окидач за серију случајева, укључујући напад на Слободана Георгиева“, рекла је Пејовић.

Обрадовић је рекао да треба да се разликују извештаји о медијима професионалних организација од извештаја политичких институција.

„Извештај Европске комисије састоји се од низа оцена изречених дипломатским речником. Понављају се из године у годину, без практичног ефекта. Чини ми се да је Србија 2014. године била на 45. месту листе Репортера без граница, а сада је на 90. месту, што није никакво изненађење“, рекао је Обрадовић и додао да је понижавајуће то што је државни секретар за информисање Александар Гајовић рекао да сумња у овај извештај.

Коментаришући овај извештај о медијским слободама у Србији, Бодрожић је казао да се „чуди откуд ми на било каквој табели и ко нас уопште бодује“.

„Ми смо земља која је у процесу прикључивања Европској унији и држава је обавезна да створи подстицајно окружење у којем може да се развија слобода изражавања и у коме су новинари безбедни“, рекао је Бодрожић.

О економском положају новинара Драгана Пејовић рекла је да је медије и новинаре „суштински власт или држава упропастила тако што их је учинила економски зависним“.

„Стварају се удружења која су формирали власници медија, у договору са локалним властима. Они улазе у комисије за оцењивање медијских пројеката и практично сами себи расподељују новац. Централизација медија није уопште случајна. Та батина иде највише по локалним медијима, када се једно дугме стисне и када су све информације исте. То је ‘нормална’ логика владања. Независност медија не постоји. Она нама треба да буде циљ“, рекла је Пејовић.

Бодрожић је казао да већина новинара „нису економски независни“.

„Немамо сталне изворе прихода. У провинцији је већина принуђена да ради у медијима за мале паре. То је плодно тло да упаднете у зачарани круг аутоцензуре, гледате да урадите свој посао шта вам уредник каже и обавите пластично то што треба. Немамо плодно тло да урадимо фронт који ће бити јак и који ће моћи да одбрани професију и да се избори са било којом влашћу“, рекао је Бодрожић.

Говорећи о професионалним стандардима новинара Обрадовић је упитао „колико нас уопште има који смо спремни да се боримо за ове стандарде и за часно бављење професијом“.

„Мислим да нас има мало и то је проблем са којим ћемо се ми тек суочити. Нисмо успели за 12 година да изградимо медијски одбрамбени систем који ће нас заштити“, рекао је Обрадовић.

Пејовић је рекла да се „новинарство не учи на факултету“.

„Етика и професионализам се учи у редакцијама од старијих колега. Млађе колеге које дођу у редакцију немају од кога да уче, јер старијих више нема. Ми ћемо имати проблем за 20 година када новинари који сада почињу посао буду уредници, ако их ништа не научимо“, рекла је Пејовић и додала да се раније „знало да ако новинар направи грешку, уредник стоји иза њега“.

„Данас је сасвим нормално да се главни уредник одрекне свог новинара зато што га је неко критиковао споља. Кредибилитет нам је јефтин. То смо видели са Немањом Рујевићем, где је 17 уредника критиковало његов текст“, рекла је Пејовић.

Она је рекла да „удружења треба да траже већи отклон од политике у саморегулацији медија“.

Бодрожић је, говорећи о утицају политичких актера у медијима, рекао да „ без обзира на нашу озлојађеност на власт, из недеље у недељу имамо са опозиционе стране обећања да када они дођу на власт да ће укинути Пинк и самим тим вас ухвати језа“.

„Студио Б за време Драгана Ђиласа није био пример отворене телевизије која је спремна да негује дијалог између власти и опозиције“, рекао је Бодрожић.

Пејовић је истакла да никако не смемо да заборавимо упад у зграду РТС-а, инвазију. Бодрожић је рекао да је то био „мекани упад“.

Бодрожић је рекао да су УНС и НУНС успели пре десет година да заједно формирају Савет за штампу и напишу Кодекс новинара Србије, али су се сада председник УНС-а Владимир Радомировић и он зближили као „јин и јанг и у ТВ студијима не могу један без другог“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси