Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ тражи праведне ауторске накнаде за новинаре, УНС један од предлагача резолуције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 05. 2019.

Извор: УНС

ЕФЈ тражи праведне ауторске накнаде за новинаре, УНС један од предлагача резолуције

Скупштина Европске федерације новинара (ЕФЈ) затражила је да новинари добију праведну и пропорционалну накнаду за своје текстове које користе издавачи и веб претраживачи. Резолуцијом о ауторским правима, чији је један од предлагача Удружење новинара Србије, подржавају се кључне одредбе Директиве ЕУ o ауторским правима које се односе на издавачку индустрију и ауторе у публикацијама чији се ауторски рад користи и у онлајн сфери.

Удружење новинара Србије се изборило да Резолуција ЕФЈ-а обухвати не само земље Европске уније, већ и земље кандидате.

Скупштина ЕФЈ-а позвала је све европске земље које нису усвојиле законе о ауторским правима, да донесу ефикасне законе који ће пружити правичну и пропорционалну накнаду новинарима и осигурати да од те директиве корист немају само издавачи, већ и новинари.

Међународна и Европска федерација новинара, које су водиле снажну кампању како би се избориле за најбољи могући текст директиве, подржаће националне кампање и давати саветe o нацртима закона земљама којима је то потребно у наредне две године.

Скупштина је обавезала Управни одбор ЕФЈ-а да се бори против кршења ауторских права у колективном стварању као што је случај у Шпанији, против праксе лишавања ауторских права као у Француској и када права новинара нису у потпуности поштована као у Србији.

У резолуцији ЕФЈ споменута је и Естонија у којој се новинари не препознају као аутори, мада би њихова права требало да буду истоветна као и права других креативних аутора. Остали предлагачи ове резолуције су синдикати новинара из Француске, Шпаније, Естоније, као и Независно удружење новинара Србије.

Европски парламент је 26. марта усвојио Директиву о ауторским правима на дигиталном јединственом тржишту са 348 гласова за, 274 против и 36 уздржаних. Текст Директиве о ауторским правима на јединственом дигиталном тржишту подржао је и Европски савет 15. априла, када је 19 земаља гласало за, шест против, а три су биле уздржане. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси