Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинарка РТС-а и уредник Пинка: Прекид укључења Марковића није цензура, већ последица његове манипулације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 07. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Новинарка РТС-а и уредник Пинка: Прекид укључења Марковића није цензура, већ последица његове манипулације

Новинарка Радио-телевизије Србије (РТС) Сања Беловић и уредник Информативног програма телевизије Пинк Горан Гмитрић рекли су Удружењу новинара Србије (УНС) да је Урош Марковић из спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“ прекинут у живом укључењу ових телевизија због његовог непрофесионалног понашања, а не због цензуре.

На друштвеним мрежама јуче су објављени видео снимци директних укључења новинарки РТС-а Сање Беловић и телевизије Пинк Милице Славковић, уз коментаре да су цензурисале Уроша Марковића, јер су га прекинуле када је прозивао заменика градоначелника Београда Горана Весића.

Међутим, новинарка РТС-а Сања Беловић је УНС-у рекла да је на друштвеним мрежама кружио исечени видео снимак у коме је приказан једино крај њеног укључења.

„У том видео снимку приказано је када сам Марковића трећи пут прекинула. Укључење је прекинуто када је он трећи пут критиковао Весића“, каже Беловић.

Телевизија Н1, лист „Данас“, као и Независно удружење новинара Србије оценили су да су новинарке цензурисале Марковића, усред изјаве, због помињања Горана Весића у негативном контексту.

Беловић која је у прилогу прекинула Марковића, рекла је УНС-у да је његов поступак „непрофесионалан и безобразан“, као и да није реч о аутоцензури или цензури.

„Тема је била рекордан број посетилаца београдских базена, што је Марковић знао пре укључења. Иако је знао о чему ћемо говорити, он је искористио да тему политизује“, рекла је УНС-у Беловић и додала да о тој теми Марковић може говорити у политичким емисијама или на конференцији за штампу.

Уредник Информативног програма телевизије Пинк Горан Гмитрић рекао је УНС-у да укључење није прекинуто, јер је Марковић критиковао Весића, већ зато што он није говорио о теми која је сервисна информација за грађане.

„Млада новинарка га је прекинула, јер се није држао теме. То је било испод сваког нивоа људскости и професионализма “, рекао је УНС-у Гмитрић.

Гмитрић је извештавање телевизије Н1 и листа „Данас“ о овој теми оценио као манипулацију.

„Уколико је ово доказ да је реч о аутоцензури, молим вас да ме обавестите о новим стандардима професије. Уколико бих на телевизији Н1 говорио о Шолаку, Ћосићу и Ђиласу, а да то није тема, сигурно би ме прекинули и вратили на тему. Да ли је то онда аутоцензура?“, рекао је УНС-у Гмитрић.

Он каже да је јасно да је циљ ових медија био да „ратују“ преко телевизије Пинк и РТС-а, зато што су ово укључење „истргли из контекста“.

На питање УНС-а како би се понашао да је био у истој ситуацији као новинарке ових медијских кућа, Гмитрић каже да би пустио Марковића да говори.

„Најстрашније је што  су новинарку која је била у укључењу снимали мобилним телефонима, очекујући њену реакцију “, рекао је УНС-у Гмитрић.

 

Марковић: Чуо сам да им стижу инструкције да хитно обуставе укључења, Беловић негира

Урош Марковић рекао је за „Данас“ да је, када је у директном преносу на телевизијама Пинк и РТС говорио о Горану Весићу, чуо да новинаркама „из слушалице стижу инструкције да хитно обуставе укључење“.

На питање УНС-а да ли је тачно да јој је када је Марковић говорио о Весићу, у слушалицу то речено, Беловић је рекла да је то „ноторна лаж“.

„Не постоји могућност да је чуо шта ми стиже из бубице која је у мом уху. Осим тога, у њу ми не говори уредник, већ организатор укључења“, рекла је УНС-у Беловић.

Извештавање репортерки РТС-а и Пинка

Телевизија Пинк је укључење новинарке Милице Славковић прекинула када је Урош Марковић други пут покушао да говорио „о отимању спортског центра“ од стране Горана Весића. Репортерка РТС-а Сања Беловић га је прекинула три пута, после чега је укључење завршено.

Репортерка Пинка је Марковића прекинула након другог помињања да ће Горан Весић да „отме спортски центар“.

На питање Беловић како је задовољан сезоном Марковић је рекао да је „задовољан бројем корисника који долазе“, али да је „много ургентније то што Весић Горан хоће да отме овај спортски центар“.

Након што га је прекинула, Беловић га је питала колико бесплатних програма базен нуди ђацима, Марковића је одговорио да „не смемо да губимо суштину, већ да морамо да причамо о правим стварима, а то је да Град Београд и Весић Горан отимају овај базен од Старограђана“.

На треће питање Беловић, сем одговора о базену, Марковић је поново прозвао Весића, након чега је новинарка рекла да „нећемо политички“ и завршила укључење.

Коментари (6)

Остави коментар
нед

07.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 19:55

Последица стања у скоро свим медијима

Апсолутно се слажем да је господин Марковић скренуо са теме. Међутим, да ли је на те две телевизије уопште могуће нешто рећи што није пријатно чути, у овом случају поменутог заменика градоначелника? Колико је мени познато, немогуће је било где изјавити било шта што није у складу са владајућом већином. Верујем да се то не би догодило да постоји могућност да се чује неко попут господина Марковића. Ништа нам друго не преостаје него да поступимо по својевременој препоруци господина Весића, парафразирам: "Кандидујте се, победите, па ми онда постављајте питања"

Одговори
нед

07.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 12:32

BRAVO ZA NOVINARKE

Gledadao sam uključenje reporetre RTS.Profesionalni novinar sam40 godina.Ako novinar pita o broju kupqča, uslugama koje im se pru
aju,a dagovornik pokušava da digne na politički nivo u programu (Jutarnjem) u kojem su uglavnom servisne informacije - to govori o zloj nameri sagovornika. Čestitka reporterki RTS , puna podrška i novinarkiu Pinka,mada to nisam gledao, jer novinarstvo ima pravila koja se realizuju kroz pitanja.

Одговори
суб

06.07.

2019.

Zoran [нерегистровани] у 10:21

Cenzura

Žalimo se na cenzuru u medijima, a UNS prvi ne objavljuje kritičke komentare štiteći aktuelnu gradsku vlast i njenu perjanicu gospodina Vesića. Dobar prilog gušenju slobode mišljenja i podilaženja! Nazdravlje!

Одговори
пет

05.07.

2019.

Zoran [нерегистровани] у 23:35

Cenzura

Da je nekim slučajem osuo paljbu po tajkunima Đilasu i Jeremiću, fašisti Obradoviću bio bi "u temi" i ne bi bio prekinut do sudnjeg dana. Mogao bi da održi predavanje o njihovim marifetlucima bez obzira na "bazensku" temu. Ali Bože moj u pitanju je gospodin Vesić to je već druga situacija u kojoj je nužno držati se teme. Srećom videlo se šta se videlo, a pamćenje građana je uvek duže od trajanja jedne vlasti i to bi svako u ovoj zemlji trebalo da ima na umu.

Одговори
пет

05.07.

2019.

Vlajko [нерегистровани] у 12:25

Nije cenzura

Nisu mu dozvolili da priča šta hoće, a hteo je da priča o glasinama da će grad da pruzme sportski centar od opštine. Možda i hoće ali to se još nije desilo, a možda i neće i ne bude ništa. Neprofesionalno sa strane sagovornika je forsiranje teme koja je u tom trenutku u domenu spekulacija. Pretvara informativni, gradski program u političku tribinu ali na nivou tabloida i dobro je što su ga prekinule, jer ne može svako da priča šta mu padne na pamet i da se to ceni kao sloboda govora i otvorenost medija.

Одговори
чет

04.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 19:48

Zaza

E svaka vam čast. Baš će novinarka koja je cenzurisala sam sebe da vam to i prizna. Učinili ste joj veliku uslugu. I njoj i procesiji.
Jasno je da ovim štitite svoje u RTS-u, ali je to ujedno i najjadnije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси