Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Коме се у својим текстовима замерио Милан Пантић? (2. део)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 07. 2019.

Аутор: С. Лучић Извор: УНС

Коме се у својим текстовима замерио Милан Пантић? (2. део)

Написао је Милан Пантић у својој каријери много текстова, али су му, према мишљењу Комисије за истраживање убистава новинара, главе дошли они из 1999, 2000. и прве половине 2001. године. Миланово писање постало је препрека за неометане малверзације у тадашњој приватизацији.

Oд неколико стотина текстова које је објавио у 2001, години када је убијен, издвојили смо још 12. Претходних 14 можете прочитати у јучерашњем тексту.

Јагодинска општина спонзорисала саму себе

Објавио је Пантић 19. априла 2001. године три текста у „Вечерњим новостима“, између осталог и како су „Камате ‘појеле’ три улице“, односно како је бивша власт у Јагодини – СПС, ЈУЛ, ССЈ – узимањем кредита од „Делта банке“, укупне вредности 10,3 милиона динара, испразнила буџет на рачун асфалтирања улица и путева.

Такође се осврнуо на чињеницу да је 2001. године тзв. златни спонзор 30. фестивала „Дани комедије“ била „Делта банка“, чији је директор у Јагодини у међувремену постао Љубиша Милосављевић (СПС), који је у време потписивања уговора о кредитирању био главни за општински буџет.

Банка је, како пише Пантић на основу својих извора, дала 200.000 динара организаторима, што је трећина месечне камате од 600 хиљада динара на преосталих 8,5 милиона дуга, па је тако јагодинска општина практично сама себе спонзорисала.

Пантић се запитао и како то да је сребрни спонзор те године била Дирекција за изградњу града, а јавним предузећима је то забрањено законом.

Ако треба, блокираћемо и најпрометније путеве

Неуспела заплена дела имовине „Јагодинске пиваре“ била је тема Пантићевог текста у „Вечерњим новостима“ 24. априла 2001. године. Јер, и поред пресуде Вишег привредног суд у Београду, судски извршитељ Привредног суда из Крагујевца није могао да заплени део имовине Пиваре на основу дуга у вредности од  3,5 милиона флаша пива предузећу „Маги-комерц“ из Новог Пазара.

Потраживање се оспорава уз подсећање да пунионицу Пиваре градило управо ово новопазарско предузеће и да је Пивара оштећена за 8,3 милиона динара. Толико је, наиме, више плаћено „Маги-комерцу“ него што вреди инвестиција.

Наставио је Пантић да прати спорну ситуацију и 3. маја када је обавестио јавност да је око 560 радника „Јагодинске пиваре“ за првомајске празнике било на радним местима бранећи фабричку имовину.

Запослени не признају судску пресуду и немају намеру да на име дуга испоруче 3,5 милиона полулитарских флаша пива „Маги-комерцу“, што је њихова годишња производња. Спремни су своју фабрику да бране на све начине, ако треба и блокадом најпрометнијих путева.

Поводом овог судског спора упутили су отворено писмо премијеру Ђинђићу и министру правде Владану Батићу.

А од Кертеса аутобус за шопинг туре

Само за одабране – уместо у Кикинди, модерно возило са 32 седишта заплењено на царини, захваљујући Михаљу Кертесу и Живадину Јовановићу завршило је у Левачу, а Пантић није пропустио да 23. маја пише о ненаменском коришћењу поклоњеног аутобуса.

Наиме, тадашњи директор Управе царина Михаљ Кертес је поклонио овај аутобус Месној заједници Опарић на инсистирање бившег министра иностраних послова Живадина Јовановића.

Возило су највише користили фудбалери, али је, како мештани тврде, често злоупотребљаван за шопинг туре пробраних и подобних. Зато га је новоизабран председник ове рековачке месне заједнице из редова ДС-а, Милован Вукићевић и вратио.

Дали влади цемент, добили стан за директора?

Двадесетчетвртог маја Пантић поново пише о Фабрици цемента „Нови Поповац“ – у тексту „Стан преко цемента“, наводи да је општинском тужилаштву у Параћину поднета кривична пријава против бившег генералног директора Цементаре мр Миливоја Кривокапића и директорке продаје Марине Аксентијевић.

Сумња да су неповољним компензацијама са појединим црногорским предузећима оштетили фирму за око шест милиона динара пада „у други план“ када аутор изнесе и чињеницу о необичној компензацији са државом.

Цементара је, како је Пантић сазнао, спровела тројну компензацију цемента за стан у Београду. Наиме, Влади Србије је 1998. године испоручен цемент, а затим је дат предузећу „Копаоник“.

На име тога, „Копаоник“, према речима актуелног генералног директора Ратајца, влади додељује стан, који је, сумња се, припао управо Кривокапићу.

Руководилац обрисао податке из рачунара, ЕТФ их вратио

На некадашњи Дан младости, Пантић наставља извештавање са суђења бившем руководству „Јагодинске пиваре“ – финансијски руководилац Миодраг Цуплић се терети да је у мају 2000. године, без претходне одлуке Управног одбора Пиваре, потписао уговор о донацији вредној 1.470.000 динара СО Димитровград.

У два наврата, на жиро-рачун те мале пограничне општине, за изградњу спортске хале укупно је уплаћено 735.000 динара, чиме је почињено кривично дело злоупотреба овлашћења у привреди.

Цуплић је оптужен и за уништавање пословних података и списа, тачније, сумња се да је свесно обрисао важне директоријуме на службеном рачунару.

Међутим, како је сазнао Пантић, ново руководство је успело да сачува важне податке о пословању уз помоћ Електротехничког факултета у Београду, који је вратио дискете у првобитно стање.

Стан за генералног плаћен 104.000 марака више?

Трагом службене информације јагодинског СУП-а од 21. маја, Пантић је 29. маја обелоданио сумњу да је бивши републички министар финансија Борисав Милачић „поклонио“ стан од 80 квадрата у Београду бившем генералном директору Фабрике цемента „Нови Поповац“ код Параћина, мр Миловану Кривокапићу.

Пут до стана био је чудноват и водио је преко Владе Србије. Са министром финансија Милачићем, у јулу 1998. године Цементара је склопила споразум којим се дозвољава да фабрика своје јавне приходе измири цементом.

У међувремену, на основу више унакрсних уговора, Цементара београдском „Копаонику“, на име камата и посредством Министарства финансија, испоручује своју робу.

Копаоник за то не даје новац већ стан Влади Србије која га, сумња се, даје Кривокапићу. Плаћен је, кажу, 3.500 марака квадратни метар, иако је агенција „Менаџер“ проценила квадрат стана на 2.200 марака.

Да, добио сам стан

Бивши директор Фабрике цемента „Нови Поповац“ Милован Кривокапић рекао је Пантићу дан касније у телефонском разговору да му је стан од 80 квадрата додељен у децембру 1998. године, на основу одлуке Владе Србије, која му је и уручила решење.

„Ово је, дакле, било законито, а у финансијски део измирења нисам се мешао, нити сам упознат шта је све рађено“, додао је Кривокапић.

Како истиче Пантић, бивши директор који се налази на Црногорском приморју, није имао никакве примедбе на његов јучерашњи текст у „Вечерњим новостима“.

У „Поморављу“ расуло!

Истога дана је писао и о Јагодинском одбору за истеривање истине који је претрпан предметима! Адвокати овог одбора формираног четири месеца раније при Народном покрету „Отпор“ преплављени су предметима из свих шест општина Поморавља, Ресаве и Левча, па и из Шумадије.

Ипак, највише примедби стиже из јагодинске грађевинске компаније „Поморавље“, где влада право расуло, наводи Пантић.

У „Поморављу“ радници две-три године не примају плату, а доприноси им се не уплаћују много дуже, каже председник Одбора Милован Стојановић.

Примедбе су стигле и из „Јагодинске пиваре“, „Житомлина“, „Будућности“ из Параћина, Фабрике шећера, „Паласа“, „Југопревоза“ из Јагодине.

Упркос кризи „Ресава“ бесплатно облачила познате Јагодинце?

Последњег дана маја 2001. године осврнуо се Пантић на истрагу против бившег стечајног управника јагодинске конфекције „Ресава“ Србе Станковића, који је, како се сумња, без сагласности стечајног већа дао на коришћење машине за шивење и инвентар из фабричког ресторана.

Савремене машине, наводи се, уступљене су нашим познатим фабрикама, а замрзивачи, судопере, столови, витрине и столњаци приватним угоститељима.

Такође, Пантић наводи да су се и поред дугогодишње кризе у „Ресави“, у њој бесплатно облачили познати Јагодинци. Одела и мантили, вероватно по налогу Станковића, дати су начелнику Поморавског округа Владимиру Јовановићу, функционеру СПС-а Горану Милосављевићу, члану ЈУЛ-а Храниславу Лазаревићу...

Пут Београда ће кренути аутобуси незадовољних Помораваца

Именовање Божидара Ђорђевића за начелника СУП-а Јагодина од стране министра за унутрашње послове Душана Михајловића дочекано је „на нож“.

Савезни посланик ДОС-а Миодраг Николић-Феман из ДС-а је чак запретио, да ако га Михајловић не повуче, да ће пут престонице кренути аутобуси незадовољних Помораваца, пише Пантић 4. јуна.

До оваквог револта је дошло јер није прихваћен ниједан од три предложена кандидата, око којих су се сложиле све политичке странке, подсећа Николић.

Дан када је убијен Милан Пантић...

Када је убијен Милан Пантић, 11. јуна 2001, објављена су два његова текста у „Вечерњим новостима“ – један о приватизацији која је стала одмах на почетку у многим поморавским фирмама, а други о дотрајалим апаратима у здравственом центру у Јагодини.

Оба интригантна и директна као и увек.

На најављену власничку трансформацију, у предузећима Поморавља, Ресаве и Левча гледа се шаролико, започиње своју причу искусни новинар у свом истраживању под насловом „Акције у леру“.

„Како и не би када се зна да су неке фирме, попут јагодинских „Каблова“ последњу процену имовине имале још 1994. године“, наглашава Милан.

Највећа фабрика каблова на Балкану, „Каблови“, са око 6.500 запослених, процењена је на 251 милион динара, али будући да је то било пре шест и по година, очигледно је да та вредност није реална, наставља аутор.

„Јагодинска пивара“, је за разлику од многих предузећа, међу првим у земљи кренула у власничку трансформацију. Први круг је био завршен још прошле године, започео је и други, али онда је све заустављено.

Пивара је, иначе, вредела око седам милиона марака (многи сматрају да је то нереално), од чега је шестина у акцијама припадала бившем генералном директору Јовану Стојановићу.

„Рендген на терапији“

Дотрајали апарати у здравственом центру у Јагодини су друга тема на коју је Пантић скренуо пажњу на дан када је убијен.

У Здравственом центру, уз сада већ устаљену несташицу лекова и санитетског материјала, највећи проблем су стари медицински апарати, који, по светским стандардима не би ни смели да се употребљавају, истакао је аутор текста.

Ергометар, наводи даље, који служи за дијагностику коронарних обољења, неисправан је већ четири године, па су срчани болесници принуђени да се лече у другим установама.

Да би јагодинско здравство могло да ради и пружа медицинске услуге, ново руководство, изабрано после 5. октобра, одржаће састанак са привредницима и покушати да обезбеди новац за поправку, пише Пантић.

Темељно склапао мозаик...

Бескомпромисни дописник „Вечерњих новости“ из Јагодине је све своје текстове „базирао на информацијама које је добијао од истражних и других власти, синдиката и привредних руководстава, разних комисија и одбора“, наводе његове колеге из матичне куће у једном од текстова о Пантићу.

Та сазнања била су полазна основа за Пантићева дубља истраживања. „Кад се данас ишчитају текстови које је објавио у последња два месеца, види се колико је темељно склапао мозаик о дубоким друштвеним деформацијама сазданим од корупције, криминала, спреге власти и мафијаша у региону у коме је живео и о коме је писао“, истичу даље „Новости“.

„Остаће у успомени својих колега као један од најталентованијих и најколегијалнијих новинара Поморавља. Себе никада није уздизао у новинарске величине али је у својим текстовима одржао лекцију из новинарског кодекса“, закључује се у осврту „Вечерњих новости“ на Пантићево писање, објављеном три дана након убиства.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

27.07.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 00:28

Prvi put

Procitah sada tek sve tekstove....imao je veca M**a od svih danas....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси