Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Веран Матић: Накнаду коју оспорава Маја Павловић ваљало би кориговати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Веран Матић: Накнаду коју оспорава Маја Павловић ваљало би кориговати

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић Удружењу новинара Србије (УНС) рекао је да минимална накнада за емитовање фонограма и на њима забележеним интерпретацијама коју су обавези да плаћају емитери, а коју власница Канала 9 Маја Павловић оспорава, „уопште није мала“ и да би је „ваљало кориговати“.

„Кључни проблем тарифе у Србији су превисоко постављени прагови минималних накнада. Ти прагови су постављени тако да највећи број станица у Србији не плаћа накнаду у проценту од прихода, већ плаћа минималну накнаду која се само зове минимална, а посебно у већим срединама, уопште није мала“, рекао је УНС-у Матић.

Матић каже да „да би те прагове ваљало кориговати, како би већина станица плаћала накнаду у проценту од прихода, што сада није случај“.

„Ако би већина станица плаћала накнаду у проценту од прихода, а не минималну накнаду, о односу између минималне накнаде за радио и ТВ уопште не би морали да разговарамо“, рекао је УНС-у Матић.

Подсетимо, у Споразуму о јединственој тарифи накнада за емитовање фонограма и на њима забележених интерпретација АНЕМ-а, Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) и Организације ПИ из 2014. године наводи се да се „накнада одређује у проценту од прихода које корисник остварује обављајући делатност у оквиру које користи предмете заштите“.

Међутим, ова накнада не може бити нижа од минималне накнаде.

Маја Павловић оспорава минималну накнаду јер је она четворострука виша за телевизијске, у односу на радио станице.

Матић каже да „минимална накнада у некој форми мора да постоји, али прагови за њену примену морају да буду постављени тако да та минимална накнада буде изузетак, а не правило“.

„Ситуација коју имамо већ годинама је другачија. Накнаду у проценту од прихода плаћају, уз можда пар изузетака, само национални емитери. То је оно што није добро“, рекао је УНС-у Матић.

На питање УНС-а да ли је преузео или има намеру да нешто предузме у вези са висином минималних накнади, Матић каже да је АНЕМ „покушавао да утиче на промену прагова накнада“, али да то нису успели.

„Свакако разматрамо могућности које су нам на располагању да исходујемо позитивно решење“, рекао је УНС-у Матић.

Павловић: Немамо могућност да чекамо

Маја Павловић, која девети дан штрајкује испред седишта Регулаторног тела за електронске медије до позива председника Србије, рекла је УНС-у да је сагласна са свим што је рекао Матић, али да локални медији „немају финансијску могућност да чекају разматрање и исходовање“.

Она каже да су до сада „нереално постављене таксе угасиле 125 локалних и регионалних емитера у Србији“. 

Подсетимо, након што је Иницијативу за оцену уставности и законитости минималне накнаде ОФПС-а Маје Павловић Уставни суд два пута одбацио, њени адвокати пишу претставку суду у Стразбуру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси