Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо бивши председник УНС-а Светозар Света Тадић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 06. 2011.

Преминуо бивши председник УНС-а Светозар Света Тадић

Јутрос је у Београду након дуже и тешке болести преминуо новинар и бивши председник Удружења новинара Србије Светозар Тадић.



Тадић је рођен 1926. године у Београду где је завршио Економски факултет. Специјализовао је руски језик на Факултету за журналистику Московског универзитета Ломоносов (1965). Био је учесник народноослободилачког рата (1944–1945) и члан Комитета СКОЈ-а.

Новинарством је почео да се бави 1950. године. Радио је у београдском недељнику "20. октобар" (1950–1951) и "Инвалидском листу", након чега је постао главни уредник Билтена Штаба омладинских радних бригада на Власини (1952).

У листу "Борба" радио је од почетка 1953. године, где је прешао пут од сарадника београдске, преко уредника привредне и унутрашње рубрике, коментатора и заменика главног и одговорног уредника, до директора новинско-издавачке куће Борба.

Света Тадић је написао неколико књига међу којима су и монографије о новинарству „Снага и немоћ јавне речи” у издању Завода за уџбенике Србије (2002).

Члан је УНС-а од 1953. године, чији је председник био од 19. децембра 1972. до 22. фебруара 1974. године.

Тадић је у више наврата биран за члана Управног одбора УНС-а. Од 1969. до 1971. године је на месту потпредседника Савеза новинара Југославије.

Био је председник Актива новинара ветерана УНС-а од 1987. године до 1989. године.

Светозар Тадић је добитник међународне пословно-журналистичке награде „Златни Меркур” (1976), а Удружење новинара Србије му је доделило неколико признања, међу којима су годишња награда за серију текстова у "Борби" (1970), награда за животно дело „Светозар Марковић” (1984) и награда Савеза новинара Југославије за животно дело „Моша Пијаде” (1996).

Светозар Тадић ће бити кремиран на београдском Новом гробљу у суботу, 25. јуна у 14:30 сати.

Комеморација Свети Тадићу биће у УНС-у истог дана у 12:30 сати.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси