Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Троструко више претњи и увреда на друштвеним мрежама против новинара, предњаче политичари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Троструко више претњи и увреда на друштвеним мрежама против новинара, предњаче политичари

Удружење новинара Србије (УНС) је у бази за 2019. годину од укупно 75 случаја напада и притисака на новинаре и медијске раднике евидентирало 20 претњи, језика и говора мржње и вређања колега на друштвеним мрежама, у чему предњаче политичари.

У односу на 2018. годину на друштвеним мрежама Твитер, Фејсбук и Инстаграм утростучен је број претњи, увреда и језика мржње против новинара. Прошле године у УНС-овој бази регистровано је шест претњи на друштвеним мрежама, у оквиру којих су и случајеви језика мржње.

Познати и мање познати твитераши ове године колегама су због писања претили затвором, псовали их, вређали и означавали. Овакви твитови су изазивали и „давали за право“ и њиховим пратиоцима да упућују сличне коментаре новинарима.

Последњи случај који је УНС забележио су претње и језик мржње које је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ 19. октобра на Твитеру упутио новинару Милојку Пантићу.

Шешељ је у твиту уз псовке написао да је новинар издајник и да ће да „формира батаљон гробара који ће све издајнике, попут Пантића закопати дубоко, дубоко“, зато што је у тексту у „Данасу“ Пантић написао да је он „националистичка хуља“.

Три дана пре објаве Шешеља председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић упутио је уредници емисије „Упитник“ на Радио-телевизији Србије Оливери Јовићевић вулгарне и секситичке увреде на Твитеру, због чега је Јовићевић најавила тужбу суду против њега.

УНС је евидентирао и увреде које је у јануару Трифуновић упутио на истој друштвеној мрежи новинарки "Српског телеграфа" Ивани Жигић. Након што је од њега затражила изјаву, Трифуновић је назвао ку*вом и СМС преписку са њеним бројем телефона објавио на Твитеру.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је крајем септембра објавио на Твитеру „предизборно обећање“ да „затвор не гине“ власнику и главном уреднику „Информера“ Драгану Ј. Вучићевићу.

Вучићевић је претходно на Твитеру објавио „колико сте ви само болесни“ као реакцију на његове фотографије као затвореника које стоје у просторијама Демократске странке, како је објавио „Информер“.

Низ увреда на Фејсбуку добила је и уредница портала Прокупље на длану Биљана Рогановић након што је 29. септембра на сајту објавила извештај о „Породичној шетњи“ у Прокупљу, уз осврт на понашање Милана Милосављевића који је псовао и није желео да јој да изјаву о овом догађају. Рогановић је рекла УНС-у да је овај случај пријавила полицији.

Редакција КРИК-а је 23. јула добила претње на друштвеним мрежама после објављивања текста о коруптивним везама брата министра финансија Синише Малог са фирмом „Миленијум тим“.

КРИК је саопштио да су после објављивања текста „Српског телеграфа“ са насловом “Ударили на бебу и децу да би рушили Вучића“ почеле да стижу претње редакцији, попут „нећете још дуго“.

Видео клип увредљивог садржаја у којем се истаживачки медији и новинари означавају као издајници и страни плаћеници објављен је 17. априла на Твитеру, са профила „Natalija Dugonjić“. У њему се новинар БИРН-а Слободан Георгиев, али и БИРН, ЦИНС и КРИК означавају као „издајници“ и „плаћени за пљување Вучића“.

Репортерки телевизије Н1 из Приштине Зани Цимиљи упућене су 4. јула претње на друштвеној мрежи Инстаграм. У коментарима на овој друштвеној мрежи писало је, како је навела телевизија Н1, "животна ми је жеља да убијем Албанца, чак и албанско дете".

После два дана ухапшен је Н. В. из Бечеја који се сумњичи да је Цимиљи упутио поруке претеће садржине, као и да је извршио кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње, саопштио је тада МУП. Телевизија Н1 тада је објавила и да је Н. В. одређена мера забране напуштања стана, уз забрану да, током трајања мере, користи интернет.

УНС је забележио и да је новинару Божидару Андрејићу на Твитеру особа са профила под називом „Раде Мјешалица“ претила да ће га „поломити од батина“, уз псовке и увреде, а након објављивања његове колумне „Краљевић Марко на нету“ у листу „Данас“. Андрејић је Тужилаштву за високотехнолошки криминал поднео кривичну пријаву.

Суботичко тужилаштво поднело је оптужни предлог због кривичног дела угрожавања сигурности Основном суду у Суботици против Бранка Ћирјаковића зато што је на друштвеној мрежи Фејсбук претио уреднику портала „Слободна Суботица“ Бранку Жујовићу.

Осим Жујовићу, УНС је евидентирао и да је Ћирјаковић са свог Фејсбук профила у јануару претио новинару "Суботичких новина" Милутину Митрићу, уз увреде и псовке, тражећи да се извини зато што је писао о његовом оцу Срећку Ћирјаковићу.

Иначе, Ћирјаковић је члан „Народног Слободарског Покрета, десничар, суверениста“, стоји на његовом Фејсбук профилу.

Почетком године заменик градоначелника Ниша Милош Банђур на Твитеру је вређао новинарку Сену Тодоровићу, назвавши је „матором жутом кучком која се усуђује да коментарише људе о којима ништа не зна“.

Банђур је на овој друштвеној мрежи написао да му је „жао што је, након провокације, Сени Тодоровић упутио речи које су у трену сублимирале душевни бол који му је нанет, а које, потпуно се слаже, нису примерене!“.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси