Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јасна Ђуровић добитница награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 10. 2019.

Извор: УНС

Јасна Ђуровић добитница награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“

Новинарка телевизије Прва Јасна Ђуровић овогодишња је добитница награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“, једногласно је одлучио жири Удружења новинара Србије (УНС). Јасна Ђуровић је у емисији „Експлозив“ кроз хуманитарне приче сакупила више од два милиона евра за људе којима је помоћ потребна. Већ скоро деценију скреће пажњу на људе и проблеме, заборављене и друштвено занемарене, наводи се у предлогу за награду.

Захваљујући прилозима Ђуровић протекле године прикупљен је новац за лечење трогодишњег дечака из Аранђеловца који је боловао од најтежег облика карцинома у претпоследњој фази болести.

„Прве ноћи емитовања прилогa у емисији 'Експлозив' у којој је објављен СМС број за лечење дечака у иностранству, јер је његовим родитељима остало месец дана да прикупе 300.000 евра, стигло је 20.000 порука“, стоји у предлогу.

Дечаку је у том тренутку туморном масом захваћено 70 одсто кичмене мождине са метастазама у целом телу, а за око две недеље новац за лечење је прикупљен.

У предлогу се наводи да се породица оболелог дечака тренутно налази у Италији где му је у фебруару ове године трансплатована коштана срж, прима имуно терапију, а најновији налази показују да тумора нема ни у траговима.

У једној од великих хуманитарних акција које је Ђуровић спровела је и прикупљање помоћи за двогодишњу девојчицу, којој је 2012. године дијагностикована лимфобластна леукемија и која је по процени лекара имала још месец дана живота. У марту ове године, пет година од трансплатације, девојчица је добила званичну потврду да је излечена.

У конкуренцији за награду ове године било је 12 предлога, а о добитнику је одлучивао жири у саставу Јелена Спасић (председница), Стево Лапчевић (прошлогодишњи добитник), Петрица Ђаковић, Миљан Баћовић (дародавац награде) и Милош Бато Милатовић.

Награда ће бити уручена у суботу, 26. октобра у 12 сати у Прес центру УНС-а. Састоји се од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које од 2017. године обезбеђује предузеће Транспортшпед.

Награда „Ђоко Вјештица“ установљена је 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и власника ресторана „Кумбара“ Јовице Павловића, који је новчани део обезбеђивао првих шест година. Иницијатива је наишла на подршку УНС-а који је дао име овој награди и од тада је додељује.

Досадашњи добитници су: Драгољуб Јанојлић („Паланачке новине“) 2011, Силвија Сламниг (“Курир”) и Садик Хамидовић (нет радио “Весеље”) 2012, Тамара Грујић (ТВ Прва) и Бранко Станковић (РТС) 2013, Мирољуб Дугалић („Политика“) 2014, Стево Лапчевић („Сремске новине“) 2015, Велимир Перовић („Блиц“) 2016, Ана Стаменковић (РТС) и Данијела Давидов Кесар ("Политика") 2017. и Стево Лапчевић („Сремске новине“) 2018. године.

Награда за новинарску хуманост додељује се за медијске прилоге у штампаним, електронским или онлајн медијима који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.10.

2019.

Slavujko [нерегистровани] у 09:40

KAPA DOLE ...

NAJSRDACNIJE CESTITKE MLADOJ KOLEGINICI JASNI DJUROVIC ! ZIRIJU PRIZNANJE ZA "PREPOZNAVANJE" VELIKE VREDNOSTI JASNINOG NESEBICNOG ANGAZOVANJA U POMOCI NEMOCNIMA!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси