Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Има решења за пензије радника РТС-а који су радили на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 10. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић Извор: УНС

Има решења за пензије радника РТС-а који су радили на Косову

Око 60 радника РТС-а који су деведесетих година радили у Радио-телевизији Приштина за неколико година нема уплаћене доприносе за пензијско осигурање, али ће им ПИО фонд основицу осигурања за тај период обрачунати као просечну зараду коју су остварили током целог свог радног века.

То је изјавила директорка Сектора за односе са јавношћу Фонда за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) Јелица Тимотијевић, одговарајући на питање Удружења новинара Србије (УНС) како ће бити решени проблеми радника РТС-а, који су се Удружењу обратили пошто су констатовали да у ПИО фонду за неколико година не постоји евиденција о уплаћеним доприносима за њих.

Генерални секретар РТС-а Станислав Вељковић потврдио је за УНС да постоји проблем у вези са овим питањем и да он треба да се реши на нивоу РТС-а и ПИО фонда.

„Именоваћемо стручни тим за преговоре и покушати да што хитније решимо проблем“, рекао је он у разговору за УНС.

Јелица Тимотијевић објаснила је да су подаци о стажу и зарадама осигураника са подручја Косова делимично утврђени за период до краја 1995.године, али да они за каснији период „нису регистровани у матичној евиденцији“.

Пошто је утврђено да не постоје подаци о зарадама запослених на  Косову за период после 1995. године, извршена је измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању,  према којима се за период за који нема података о заради и осигурању, узимају вредности „личног коефицијента“.

„Ово практично значи да се у годинама за које се не може утврдити податак о заради, накнади зараде, односно основици осигурања, зарада у тим годинама утврђује као просечна зарада коју је осигураник остварио током свог читавог радног века. На тај начин се долази до праведенијег решења и омогућава осигураницама да се висина пензије одређује према зарадама које су остваривали“, рекла је Тимотијевић.

Она је потврдила да се та законска одредба „примењује се на све осигуранике“, па да важи и за раднике РТС-а за које у ПИО фонду за неколико година не постоји евиденција о уплаћеним доприносима.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси