Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Васиљевић РСФ-у: Проверите чињенице пре него што оптужите председника за напад на Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 11. 2019.

Извор: УНС

Васиљевић РСФ-у: Проверите чињенице пре него што оптужите председника за напад на Н1

Поводом реаговања Репортера без граница (РСФ) на нападе на телевизију Н1 и њихове новинаре саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић обратила се писмом представницима те и других међународних организација у којем наводи да провере чињенице пре него што оптуже државу, председника или њу за те нападе.

У писму у које је УНС имао увид Васиљевић наводи да је представница РСФ-а Паулин Адес-Мевел, која је јуче за Радио Слободну Европу изјавила да је забринута што је Васиљевић приликом гостовања на телевизији Пинк око десетак пута поменула новинара Н1 Миодрага Совиља, није питала за потврду онога што је рекла.

Васиљевић наводи да нико из канцеларије председника Вучића и он нису оптужили Совиља за здравствено стање председника, већ да су после објаве да је председник примљен у болницу гледаоци телевизије Н1 почели да пишу на Фејсбук страници те телевизије честитке Н1 и Совиљу, попут „Миодраг Совиљ је изазвао крвни притисак“, „Совиљ ће му доћи главе "," Он је краљ!“…

„Осећам се дужном да одговорим на те оптужбе, jer знам да Адес-Мевел не говори српски језик, па претпостављам да јој је неко из НУНС-а или Н1 послао лажни транскрипт онога што сам рекла“, навела је Васиљевић у писму које је послала представницима РСФ-а, Европске и Међународне федерације новинара и ОЕБС-а.

Васиљевић је послала и линк емисије „Хит твит" у којој је гостовала са преводом на енглески језик.

Издвојила је делове из емисије у којима је између осталог, рекла да није проблем да новинари постављају питања, да је председник већ одговарао на таква питања Инсајдера, дао обиман интервју за КРИК, као и да се не може рећи да та питања нису била тешка, али је одговорио на свако од њих.
 
„Није проблем у томе колико је питање тешко, није у томе да ли је питање лако или тешко, већ (проблем је) у начину на који поставите то питање и то је оно што је било веома непримерено. Надам се да млади колега Совиљ не разговара тако са својим родитељима и надам се да ће у једном тренутку схватити да може бити независан и добар новинар и да то може ради на пристојан начин“, наводи се у транскрипту.

Издвојила је и део из емисије када је рекла да она и људи који званично говоре у име председника, нису рекли да је Совиљ крив за здравствено стање председника Вучића и да колега Југослав Ћосић треба да се стиди онога што је рекао.

„Морате да схватите, тај дан је за нас био последњи дан у недељи. Пре тога, мислим да смо за десет дана били у пет држава. Имао је састанке са Макроном, Заевом и Рамом, веома тешке теме. Оно што господин Ћосић не зна, председник Вучић је на догађај у Београду на води, дошао после интервјуа за Шпигл, Фигаро... Да ли заиста мислите да су новинари Шпигла и Фигароа дошли да га питају колико је висок и леп? Не, нису, господине Ћосић ... ", наводи у писму Васиљевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси