Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Пресонлајн и Ало прекршили новинарски кодекс, „Данасов“ наслов текста проблематичан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 12. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Савет за штампу: Пресонлајн и Ало прекршили новинарски кодекс, „Данасов“ наслов текста проблематичан

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу на синоћној седници донели су одлуку да су портали pressonline.rs и Ало прекршили Кодекс новинара Србије због увреда и непоштовања приватности новинара и професорке, а да „Данас“ није повредио новинарски кодекс, иако наслов његовог текста није „најкоректније“ написан.

Генерални директор Радио-телевизије Србије (РТС) жалио се на текст под називом „Србија не верује РТС-у“, а који је објављен на порталу „Данас“. У жалби се наводи да су у тексту цитирани подаци из истраживања фондације Kонрад Аденауер али да, између осталог, наслов не одговара чињеницама из текста.

„Аутор базира наслов на неповерењу у РТС, иако у тексту пише да 72,8 одсто испитаника не верује штампаним медијима, а 64,8 одсто јавним медијским сервисима“, наводи Бујошевић.

У жалби се додаје да се у тексту „Данаса“ не наводи број испитаника на основу којих се дошло до резултата, када је испитивање спроведено, као и питања која су постављена испитаницима.

Бујошевић у жалби наводи да овакав текст представља „највећи проблем српског новинарства“ и да се на тај начин „извргава руглу“ циљ професије - „објективно извештавање и информисање јавности“.

Одговарајући на жалбу извршни директор и главни и одговорни уредник портала „Данас“ Бојан Цвејић наводи да се текст у највећем делу односи на поверење у јавни сервис, зато што постоји већи јавни интерес за то питање, него да ли публика у Србији верује приватним медијима.

„Нисмо имали намеру да дискредитујемо рад јавног сервиса, јер и ми јавни сервис плаћамо, желимо да он буде бољи и да испуњава улогу“, наводи Цвејић и додаје да текст није непрофесионалан, већ „једноставан извештај“, „потпуно занатски обрађен“.

Цвејић је у одговору истакао и да је РТС после објављивања „Данаса“ послао свим медијима реакцију на тај текст под називом „Србија не верује Данасу“, коју је објавио на свом сајту. „Данас“ је, наводи Цвејић објавио реакцију РТС-а, иако им она није послата као званичан одговор.

Коментаришући жалбу РТС-а новинарка „Времена“, представница НУНС-а у Комисији за жалбе Савета за штампу Тамара Скроза рекла је да наслов јесте „помало исконструисан“, али не у тој мери да би се констатовало да не одговара садржају текста.

„Наслов није скандалозан да бисмо могли да сматрамо да је прекршен новинарски кодекс. Легитиман је, имајући у виду релевантност овог истраживања и његове резултате“, рекла је Скроза.

Супротно, колумнисткиња „Недељника“, представница УНС-а у Комисији за жалбе Савета за штампу Љиљана Смајловић оценила је да је „Данасов“ наслов „малициозан“. „Чини ми се да је ово типичан пример наслова који води ка погрешном закључку“, рекла је Смајловићева.

Бивша суткиња Врховног касационог суда, представница јавности у Комисији за жалбе Савета за штампу Снежана Андрејевић рекла је да није било разлога да се у наслову и тексту „апострофира“ РТС. „Текст, без обзира на наслов, није најкоректније написан, али је случај бениган“, рекла је Андрејевићева.

Уредник у ФоНету, представник Асоцијације медија у Комисији за жалбе Савета за штампу Златко Чобовић мишљења је да „Данас“ овим текстом није прекршио новинарски кодекс, као и да наслов није у супротности са његовом суштином.

„РТС се у жалби позива на поштовање критеријума који нису обавезујући, већ пожељни, а у свом поступању не примењује исте критерујуме“, рекао је Чобовић.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу одлучили су да „Данас“ по жалби РТС-а није прекршио новинарски кодекс.

Новинар телевизије Н1 Адам Сантовац поднео је две жалбе Савету за штампу на текстове објављене на сајту pressonline.rs због увреда на његов рачун: „да би се продао за шаку долара“, „плаћена морална наказа“, „лажов са поремећеном орјентацијом“…

Увредама из текстова повређени су му част, углед и достојанство, наводи Сантовац и додаје да оваква кампања „може да доведе и до угрожавања безбедности“. Иначе, ови текстови објављени су уочи и после емитовања документарног филма „Мега дипломац“, чији је Сантовац аутор.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу једногласно су констатовали да су текстовима на порталу pressonline.rs прекршене тачке 2 и 5 одељка I (истинитост извештавања), тачка 2 одељка II (независност од притисака), тачке 1 и 6 одељка IV (одговорност новинара), тачка 1 одељка V (новинарска пажња) и тачка 1 одељка VII (поштовање приватности) новинарског кодекса.

Професорка Тијана Мандић поднела је жалбу Савету за штампу због текста на порталу листа Ало у којем се оптужује функционерка СзС-а Ана Стевановић да је власница сумњивог доктората, а да јој је менторка била Мандић са којом је у блиској политичкој вези.

Мандић наводи се да је нико из редакције тог листа није позвао да те информације провери. Демантовала је да је икада била члан било које странке, „због чега јој непознати људи сада прете“, а у жалби је оповргла и блискост са Стевановићевом.

Истакла је да је Ало сузио њено право на приватност, иако није носилац јавне функције, као и да је „клеветама“ и „инсинуацијом“ у том тексту доведен у питање њен „професионални и лични интегритет“.

Чланови Комисије за жалбу Савета за штампу су констатовали да појединац, без друштвене моћи, мора бити заштићен, који је у овом случају био и колатерална штета.  

Једногласно је донета одлука да је Ало прекршио тачке 1, 2, 4 и 5 одељка I (истинитост извештавања), тачку 1 одељка V (новинарска пажња) и тачку 1 одељкa VII (поштовање приватности) новинарског кодекса.

 

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси