Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Раичевић и Живковић са слободе: Вестима нисмо изазвали нереде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 01. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Раичевић и Живковић са слободе: Вестима нисмо изазвали нереде

Уредници портала ИН4С Гојко Раичевић и „Борбе“ Дражен Живковић пуштени су јуче подне из притвора да се бране са слободе, због оптужби да су објављивањем лажних вести изазвали панику и неред у јавности, после саслушања у Основном јавном тужилаштву. За Удружење новинара Србије (УНС) Раичевић и Живковић негирају кривицу.

 Раичевић је УНС-у рекао да вест о експлозији у Вили „Горица“, а која је изазвала „спектакл“, написана са дужном новинарском пажњом.

„Имали смо информације из два независна извора да се десила експлозија, а у наслову смо имали и знак питања, зато што информација није била из полиције. После објављивања, управа полиције је демантовала вест. И то смо објавили“, наводи Раичевић.

Подсетимо, полиција је у недељу ухапсила Раичевића и Живковића због, како је саопштено, објављивања лажних вести да је било експлозије у Вили „Горица“, без претходне провере информације. Управа полиције, после објављивања тих вести, навела је да је реч о мањем електро квару, који је убрзо саниран.

Супротно, Раичевић наводи да, до сада, није чуо да је било ко објављивањем те информације био узнемирен. „Уколико нема дела, нема ни кривице“, каже Раичевић.

Каже да хапшење уредника портала, који представљају светлу тачку за српску националну заједницу у Црној Гори, није случајно. „Једини спас у овим тренуцима је солидарност колега, али и међународне заједнице“, рекао је УНС-у Раичевић и подсетио да су у последњих десет дана три новинара у Црној Гори ухапшена.

Раичевић је рекао УНС-у да је добијао много позива од полиције и то увек после објављивања текстова у којима се откривају „криминалне радње власти“, као и да портал ИН4С годинама трпи притиске. „То је толико далеко отишло да сам им рекао да нећу више да се одазивам на те позиве“, каже Раичевић.

Подсетио је и на полицијско насиље из 2015. године када приведен испред Скупштине Црне Горе док је извештавао у време када је полиција разбијала протесте, иако их је обавестио да је на радном задатку. Раичевића је тада, приликом уласка у полицијско возило, један од присутних полицајаца ударио с леђа.

Уредник портала „Борба“ Дражен Живковић рекао је за УНС да је приведен због текста који су пренели из „Вечерњих новости“, сматрајући тај медији релевантним извором информација.

Живковић каже да информација заправо није лажна, јер  је субјективан осећај шта за некога може бити експлозија. „Паника за јавност није објављивање информације у медијима, већ њихово сакривање“, рекао је УНС-у Живковић.

Каже да је позив на саслушање добио у тренутку када је био на протестима против усвајања Закона о слободи вероисповести на улазу у Подгорицу, чији је организатор, као и да је у први мах мислио да је то разлог позива на информативни разговор у полицију.

„Када су ме одвели у притвор био сам одвојен од Гојка, па ми је та ситуација била гора, коју је иначе тешко психички издржати“, рекао је Живковић и додао да њему није познато да су икада у Црној Гори хапшени новинари због објављивања лажних вести.

Живковић наводи да није чуо да је објављивањем спорне вести дошло до панике и нереда у јавности, већ да супротно, од грађана данас добија подршку.

Подсетимо, осим Раичевића и Живковића прошле недеље у Црној Гори ухапшена је и бивша уредница Фос медие Анђела Ђикановић под оптужбом да је објављивање информације, да су припадници специјалне косовске полицијске јединице РОСУ на располагању црногорским безбедносним органима на Бадњи дан, имало за циљ да изазове нереде и панику у јавности.

Реаговања CPJ-a и ОЕБС-а

Програмска координаторка Комитета за заштиту новинара (CPJ) Гулноза Саид синоћ је поводом овог случају на Твитеру објавила да „новинари не би требало да буду кривично гоњени због свог рада“. „Власти би требало да реформишу законе о изазивању панике и нереда“, написала је Саид.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир навео да је забринут због хапшења Раичевића, Живковића и Ђикановићеве. „Борба против лажних вести не би требало да доводи до привођења новинара“, указао је Дезир.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси