Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Драгољуб Жарковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 02. 2020.

Извор: УНС, Време

Преминуо Драгољуб Жарковић

Oснивач и главни уредник недељника „Време“ Драгољуб Жарковић преминуо је у 69. години, после краће и тешке болести.

Рођен је 21. новембра 1951. године у Београду. Завршио је Факултет политичких наука. Новинарством је почео да се бави 1975. године у „Политици Експрес“, као сарадник на Београдској рубрици где је пратио економска збивања.

Жарковић је био новинар и уредник у новинским кућама "Политика" од 1974. до 1987. и "Борба"  од 1987. до 1990. године. Био је радијски коментатор "Слободне Европе" од 1993. до 1998. године, сарађивао је са немачким народним радијом WDR и повремено је писао за италијанску "Републику", аустријски "Стандард...

Био је стални колумниста дневног листа "Политика" и предавач на Факултету политичких наука где је био и члан Савета факултета. Био је и први председник Удружења професионалних новинара Србије, основаног 1989. године.

„Сви биографски подаци, међутим, нису довољни да дочарају његову уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму. Редакција ’Времена’ Жаретовим одласком изгубила је сопствени корен и велики део идентитета. Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедео редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет“, наводи редакција „Времена“.

Добитник је УНС-ове Награде за животно дело 2018. године.

У предлогу за награду наводи се да је Жарковић „ретка, позитивна и важна појава у српском новинарству у којем се професионализам и морал распродају чим се ‘испеку’“, као и да „његове несавршености, којих сигурно има, доказ су да се не ради о некаквом калуђеру којем је морални суд изнад свега, већ о новинару, обичном човеку“.

„Није од оних новинара који се удварају политичарима, чак ни када о њима не мисли лоше. Обрнуто не важи. Има тај дар да без трошења много речи и ‘умирања у стилу’ добро одслика неку појаву, често примећујући нешто што је свима промакло, а  тако је очигледно. Био је храбар да објави све што је важно да се чује, а није по вољи  углавном ауторитарних власти. И у рату и у миру што није стилска фигура, нажалост“, наводи се о Жарковићу у предлогу.

Време и место комеморације и сахране биће накнадно објављени.

Саучешће министра културе Вукосављевића

Поводом смрти Жарковића министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је саучешће његовој породици, колегама, пријатељима и поштоваоцима.

"Као новинар био је храбар без јарости, критичан без јеткости, искрен без злобe. Желео је и успевао да буде глас разума у хоровима неразумних, поштовали су га и политички и идеолошки неистомишљеници", навео је Вукосављевић.

Коментари (3)

Остави коментар
чет

06.02.

2020.

Miodrag Kreculj [нерегистровани] у 14:47

Преминуо Драгољуб Жарковић

Smrt je uvek tragedija, okean bez obala kojim je prerano otplovio naš Žare kojeg smo znali i poštovali kao novinara superiornog talenta, uspešnog urednika, dobrog čoveka, iskrenog borca za bolju Srbiju. Zauvek nas je napustio jedan od poslednjih beogradskih šmekera plemenitog kova i otišao u sećanja dok god nas bude bilo njegovih poštovalaca. Iskreno saučešće porodici i kolegama redakcije "Vremena".

Одговори
сре

05.02.

2020.

Цеца [нерегистровани] у 23:19

последњи поздрав једном од узора

Слава му! Рано смо изгубили још једну новинарску громаду.

Одговори
сре

05.02.

2020.

Svetozar Gunić [нерегистровани] у 17:13

Žarkivić primer koji treba slediti

Cilj profesionalnig novinarstva jeste objektivno i pravovremeno novinarstvo.Upravo to je negovao Žarković u svom VREMENU.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси