Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Конкурс у Вaљеву: Новац за радио који шири увреде и рекордера у кршењу кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 03. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Конкурс у Вaљеву: Новац за радио који шири увреде и рекордера у кршењу кодекса

На овогодишњем конкурсу за медије у Ваљеву новац су добили Радио Ваљево, који је због увреда на рачун новинарке и професора-одборника првостепено осуђен, три београдска предузећа на истим адресама, издавач листа који је рекордер у кршењу новинарског кодекса, као и медиј крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића.

Уредница портала Колубарске (Kolubarske.rs) Дарија Ранковић за УНС каже да joj се чини да је ове, као и прошле године списак медија који су добили новац на ваљевском конкурсу „прављен у кабинету градоначелника, највероватније уз сугестије из Београда, тако да конкурсној комисији у којој су били новинари Асоцијације електронских медија Војводине, није било тешко да изаберу пројекте“.

„Занимљиво је и то да су сва три члана комисије из војвођанског удружења, ниједан није из УНС-а и НУНС-а“, рекла је УНС-у Ранковићева и додаје да је пројекат Колубарских, за разлику од прошле године када му је додељено 60.000 динара, одбијен, иако су конкурисали са пројектом „Буџет града Ваљева у фокусу“, темом којом се до сада у Ваљеву нико није пројектно бавио.

Истиче да је „јасно је да су на конкурсу прошли медији који су блиски Српској напредној странци и да је то био једини критеријум, а не квалитет пројекта“.

„Међу онима чији су пројекти прошли су народни посланик са листе СНС-а Миодраг Линта, који је председник Савеза Срба из региона, Зоран Мајдак, директор Радио Ваљева који је, како се представља, члан Српске напредне странке...“, рекла је УНС-у Ранковићева.

Једна од неправилности, према Ранковићевој, је што је предузетник Љубиша Милутиновић, власник Студија за плес и забаву Студио М за пројекат „Нестрпљиви снови – Деца причају деци“ добио 600.000 динара, иако је Студио, како каже, регистрован за уметничко образовање.

„У конкурсу јасно пише да могу учествовати издавачи медија или правна лица, односно предузетници који се бави производњом медијских садржаја“, каже Ранковићева.

Она истиче да је Милутиновић пријатељ градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића и да сваке године добија позамашну своту новца из градског буџета за различите пројекте.

Увреде кроз етар и милион на конкурсу

Информативно предузеће Радио Ваљево чији је директор Зоран Мајдак, издавач истоименог радија, за пројекат „За чистији ваздух Ваљева“ добило је 1,3 милиона динара.

Подсетимо, недавно је Виши суд у Београду донео првостепену пресуду да су Зоран Мајдак, Горан Пејковић, одговорни уредник Радио Ваљева и Игор Живковић, одговорни уредник портала Info24.rs повредили част и углед уредници портала Колубарске Ранковићевој.

Ранковићева их је тужила због два отворена писма која су 2017. године читана у програму Радио Ваљева, док је на порталу Info24.rs објављено друго писмо.

У тужби се наводи да је у првом отвореном писму, а које је потписано са „Срдачно, Мајдак“, биле бројне увреде, клевете и нетачне информације. У другом отвореном писму, које је потписано са „Срдачно Зоран Мајдак, Мрежа Инфо 24“, осим увреда и клевета на рачун Ранковићеве, изношене су и информације из њеног приватног живота.

Осим Ранковићеве, основни суд у Ваљеву донео је првостепену пресуду да је уредник Радио Ваљева Мајдак повредио част и углед професору географије и самосталном одборнику у Скупштини града Ваљева Љубомиру Радовићу. Радовић је Мајдака тужио због увреда које су прошле године емитоване на Радио Ваљеву.

Новац и за Аћимовића, „новинара Радио Ваљева“

Београдска предузећа Инфо 24 медиа и Global media broadcast власника Марка Аћимовића на ваљевском конкурсу добила су укупно 1,3 милиона динара.

Подсетимо, Аћимовић је крајем јануара 2019. године нападнут испред Градске управе Ваљева на протесту „Удружења бораца рата од 1990. године“ које је тражило оставку градоначелника Ваљева, јавио је тада портал телевизије Н1. На том порталу стоји да је Аћимовић новинар Радио Ваљева. 

Међутим, УНС је тада питао колеге из Ваљева за Аћимовића и добио одговор да им није познато да је новинар.  

Игре Мајдака и Аћимовића

За Мајдака и Аћимовића јавност је сазнала 2012. године када је „Блиц“ објавио да су они ухапшени због сумње да су преко својих медија „опљачкали грађане кроз лажне СМС наградне игре за око 32 милиона евра“.

Иначе, предузећа чији су власници и/или директори Аћимовић и Мајдак, а која су добила новац на ваљевском конкурсу, налазе се на истој адреси – улица Мајке Јевросиме 29/9, стоји у решењу о расподели новца медијима у овом граду.

Новац и за медиј Радоице Милосављевића

Београдско предузеће Телевизија спорта и здравља Сос канал плус чији је власник крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић, издавач истоимене телевизије, на ваљевском конкурсу за пројекат „Фабрика знања и здравља“ добило је 250.000 динара.

Директор овог предузећа је Александар Милутиновић, чија је фирма Медиа адвертајзинг за пропаганду и маркетинг са пројектом „ Наше младе наде“ на овом конкурсу добила 250.000 динара.

И на крају Ало!

У Ваљеву је и предузеће „Аlo media system“, издавач листа и портала Ало! за пројекат „Упознај Србију - Ваљево“ добило 200.000 динара.

Иначе, према мониторингу Савета за штампу лист „Ало“ је, од 1. јула до 31. децембра 2019. године, са 1.266 текстова у којима су бележени прекршаји, био рекордер у кршењу новинарског Кодекса.

Подсетимо, у Правилнику за суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања наводи се да комисија која оцењује пројекте треба да се води критеријумом да ли су учеснику конкурса у последњих годину дана изречене мере од стране регулаторних тела, односно од РЕМ-а и Савета за штампу.

У решењу о именовању комисије стоји да су пројекте оцењивали Радојица Мали, Валентина Кубурић и Дарина Грчић, „новинари“.

Коме је још додељен новац из буџета Општине Ваљево погледајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси