Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Татјана Ђорђевић Симић, председница Удружења страних новинара у Милану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 03. 2020.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: УНС

Татјана Ђорђевић Симић, председница Удружења страних новинара у Милану

Новинарка и чланица Удружења новинара Србије Татјана Ђорђевић Симић јуче је на Скупштини Удружења страних новинара у Милану (Foreign Press Association of Milan/Associazione Stampa Estera di Milano) изабрана за председницу тог удружења.

Ђорђевић Симић је прва држављанка Србије на челу ове асоцијације и предводиће је наредне две године. 

„Наше удружење је одувек било активно у културно-политичком животу Италије. Седиште у Риму се налази поред италијанског парламента ‘Palazzo Chigi’ и то је огромна привилегија за новинаре који тамо раде“, рекла је за Удружење новинара Србије Ђорђевић Симић.

Каже да осим подршке и олакшица које пружа дописницима из Италије ово удружење организује догађаје, конференције, медијска путовања, професионалне курсеве…

„Сваке године организујемо догађај посвећен новинарству и комуникацији, такозвани "Festa d'Estate", који окупља више од 500 званица, новинара, политичара, уметника и других људи из јавног живота. Прошле године је одржан у миланском музеју за дизајн "Triennale di Milano", једном од највећих музеја тог типа у свету“, наводи она.

Ђорђевић Симић је слободна новинарка, а у Милану живи и ради већ 14 година. Каријеру је почела на београдском Радио Индексу, а после завршених студија новинарства на Факултету политичких наука одселила се у Италију.

Сарађивала је са РТС-ом, Илустрованом Политиком, часописима за дизајн и моду Кућа Стил, Harper’s Bazar, хрватским порталом Новости и другим медијима у Србији и региону. Тренутно пише за Ал Џазиру и недељник Време. У Италији је писала за часописе и портале који се баве геополитиком Балкана, попут Babelmed.net, магазин EastWest, Osservatorio dei Balcani e Caucaso, а тренутно пише за портал Frontierenews.it.

„Бити дописник пре 20 или 30 година била је привилегија ретких новинара. Данас то није више тако, јер се начин комуникације и новинарство променило. Наши чланови су новинари који сарађују са великим и значајним медијима широм света, али све је мање сталних дописника. Углавном сарађујемо са више медија истовремено, што има и својих предности“, каже она.

Италијанско Удружење страних новинара, са седиштима у Риму и Милану, основано је 1912. године, окупља више од 500 дописника из целог света и највеће је и најстарије удружење страних новинара на свету. Новинари овог удружења су дописници америчких Њујорк Тајмса, Вашингтон поста, Си-Ен-Ена, британских Гардијана и Би-Би-Сија, немачког Шпигла…

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси