Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  КомНет, ПРОУНС и Нова мрежа Србије најзаступљенији у конкурсним комисијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 03. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

КомНет, ПРОУНС и Нова мрежа Србије најзаступљенији у конкурсним комисијама

Од 117 расписаних локалних конкурса за суфинансирање медијских пројеката у 2020. години на сајтовима тих локалних самоуправа објављено је 67 решења о избору комисија за оцену пројеката. Према истраживању Удружења новинара Србије (УНС) највећи број чланова, 38, именовани су на предлог Удружења електронских медија КомНет (ComNet).

После КомНета, суфинансирање пројеката у тим локалним самоуправама за које је предвиђено укупно око 1,3 милијарде динара оцењује и 29 представника Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС). На трећем месту ове године у конкурсним комисијама су представници Нове мреже Србије (НМС).

Према налазима УНС-а представници организација које чине Коалицију новинарских и медијских удружења (УНС, Независно удружење новинара Србије-НУНС, Независно друштво новинара Војводине-НДНВ и Локал прес) ове године изабрани су у само девет локалних самоуправа. Прошле године представника Коалиције било је у 86 конкурсних комисија.

Осим представника наведених удружења и асоцијација у овогодишњим комисијама су и чланови које су предложили Друштво новинара Војводине, Друштво новинара Ниша, Раб Србија, Асоцијација електронских медија Војводине, Клуб новинара Поморавља, као и независни медијски стручњаци.

Одбрана председника

Удружења КомНет и ПРОУНС, чији представници су најбројнији у расподели новца пореских обвезника медијима, у саопштењима осуђују нападе на председника Србије Александра Вучића, између осталог и „недопустиво гурање телефона у лице“ председнику од стране новинара Н1 Миодрага Совиља и „позив на убиство“ на насловници НИН-а. Осудила су и нападe на друштвеним мрежама на новинарку Студија Б Барбару Животић после извештавања са протеста 1 од 5 милиона.

Првак у оцењивању пројеката – КомНет

Удружење електронских медија КомНет основано је 28. априла 2014, а Статут овог удружења донет је 30. новембра 2018. године, стоји на сајту Aгенције за привредне регистре (АПР). Представници овог удружења 2017. године стекли су право да новац додељују медијским пројектима.

Право учешћа у комисијама

У Правилнику за суфинансирање медијских пројеката стоји да право на предлагање чланова конкурсних комисија имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса и која треба да, уз предлог за чланове комисије, поднесу и доказ о регистрацији.

Председница овог удружења је Емилија Марић, директорка и главна и одговорна уредница Новосадске телевизије. Марић УНС-у није одговорила колико чланова има ово удружење.

Сајт Радио-телевизије Крушевац је децембра 2018. године објавио да је КомНет постао „најбројнија медијска асоцијација електронских медија коју сада чини више од 50 локалних и регионалних телевизијских станица из свих делова државе, међу којима је и регионална Телевизија Крушевац“.

На сајту овог удружења стоји да су чланови КомНета – Новосадска ТВ, ТВ Суботица, РТВ Среће, РТВ Сантос, РТВ Рубин из Кикинде, ТВ Банат, ТВ Канал 25, ТВ Бечеј, ТВ Нови Бечеј, ТВ Бачка из Врбаса, РТВ Стара Пазова, РТВ Фрушка Гора, РТВ Панчево и РТВ Шид.

Чланови КомНета, стоји у њиховом Статуту, могу бити радио и ТВ станице, веб портали, штампани медији, штампани медији који имају електронска издања и продукције. Чланство је бесплатно.

ПРОУНС: Број чланова пословна тајна 

ПРОУНС је основан 7. августа 2014, а Статут овог удружења донет је 23. децембра 2017. године, стоји на сајту АПР-а. Ово удружење 2017. године стекло је право да учествује у комисијама за оцењивање медијских пројеката. 

Председник ПРОУНС од 2017. године је директор Радио-телевизије Врање Зоран Величковић.

Величковић на ранија питања УНС-а колико ПРОУНС има чланова и плаћених чланарина није желео да одговори због, како је навео, „ранијег лошег искуства“ и зато што је то „пословна тајна“.

„Обелоданићемо те податке, али не могу сада да говорим о томе, док се не рашчисте неке ствари“, рекао је раније УНС-у Величковић и додао да је чуо да „почиње да се заговара идеја да се Правилник за суфинансирање медијских садржаја промени“.

Каже да се „прича“ да ће се Правилником увести и колико чланова удружења треба да имају како би била у конкурсним комисијaма. „Не желим да лицитирам да кажем хиљаду, а да Правилником буде прописано хиљаду и сто“, рекао је УНС-у Величковић.

Одговарајући на питање како се постаје члан ПРОУНС-а Величковић каже да се „прво попуњава захтев у којем подносиоци прилажу радну биографију и доказ да су запослени у медију“.

„Годишња чланарина ПРОУНС-а је хиљаду динара“, рекао је он.

На питање УНС-а где се може наћи и попунити образац за пријем Величковић је УНС-у одговорио да је сајт ПРОУНС-а „у експерименталној фази“, а да ће на њему бити објављени образац за пријем и контакт тог удружења. До данас сајт није покренут.

У записнику са Скупштине ПРОУНС-а на којој је Величковић изабран за председника 2017. годинe у који је УНС имао увид, наводи се да је на њој присуствовало 108, од укупно 165 чланова.

Према Статуту ПРОУНС-а чланови могу бити редовни и приправни.

Редовни чланови су „они којима је новинарство професија, односно претежно занимање,  аутори или водитељи емисија, сниматељи, фоторепотери, карикатуристи, пензионисани новинари, особе којима новинарство није претежно занимање, а баве се новинарским послом, новинари, страни држављани и новинари који раде за иностране медије и српске медије…“

Приправни чланови ПРОУНС-а су студенти новинарства и студијских програма у којима се у претежном делу изучавају новинарство, фотографија и камера.

Иначе, ПРОУНС је 2017. године био пословно неактиван, стоји на сајту АПР-а.

Борба за омасовљење ПРОУНС-а

У прилогу о ПРОУНС-у емитованом у дневнику Новосадске телевизије децембра 2018. године наводи се да је ово удружење у „борби за омасовљење чланства“.

„Данас су чланови ПРОУНС-а из преко 70 углавном електронских медија из читаве Србије“, наводи се у прилогу у коме се види да су захтев за чланство предали новинари из РТВ Бујановца, РТВ Панчева, ТВ Ковачице, ТВ Апатина, ТВ Трстеника, ТВ Канала М Параћин, РТВ Шумадије…

Величковић је у прилогу рекао да је у једном дану стигло 500 приступница за пријем у ПРОУНС.

Иначе, имејл Емилије Марић са овим прилогом УНС је добио од колега из Новог Сада у којем стоји да га треба емитовати „у свим информативним емисијама“.

Нова мрежа Србија: Неосноване примедбе да додељујемо новац члановима

Удружење Нова мрежа Србија (НМС) основано је 4. децембра 2014. године када је донет Статут, стоји на сајту АПР. Представници овог удружење 2017. године стекли су право да учествују у расподели новца медијима.

У Статуту НМС-а стоји да постоје три категорије чланства: редовни, придружени и почасни. „Редовни члан може бити свако правно лице које прихвата циљеве НМС-а и Статут и поднесе пријаву за учлањење“, наводи се у Статуту.

Председник НМС-а је Мирослав Пауновић, власник Радио-телевизије Маг из Обреновца.

На питање како коментарише писање медија да су представници НМС-а који су били у конкурсним комисијaма циљано додељивали новац медијима који су чланови овог удружења Пауновић је УНС-у рекао да су то неосноване примедбе.

„Ми смо као удружење успели да заштитимо најпрофесионалније телевизије, наше чланице, да не буду у подређеном положају у односу на телевизије и продукције које су отворене 'јуче' и добијају огроман новац из општинских буџета, углавном потпуно некфалификовано“, каже Пауновић.

Додао је и да „ко зна где би завршило и ово мало средстава која се опредељују из буџета“ да није било НМС-а.

Каже да НМС „окупља 28 телевизија, с тим што председништво и програмски одбор чине 13 телевизија: РТВ Маг, Сремска ТВ, РТВ Сантос, ЈУ Еко Суботица, РТВ Панчево, РТВ Лотел Лозница, Канал М Параћин, ТВ Ф Зајечар, ТВ Ва Плус Ваљево, ТВ 5 Ужице, ТВ Телемарк Чачак, РТВ Врање Врање, ТВ Регионална Нови Пазар“.

На питање УНС-а колики је износ чланарине Пауновић је рекао да Статутом није дефинисана обавезна чланарина, тако да она заправо не постоји.

Један од услова да телевизија буде редован члан НМС-а је да програм емитује терестријално и кабловски, рекао је УНС-у Пауновић и додао да телевизије које емитују програм искључиво кабловским путем за сада не могу постати пуноправни чланови удружења, већ само придружени.  

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (1)

Остави коментар
нед

15.03.

2020.

Rade [нерегистровани] у 18:26

nepostojeća TV

Koliko sam u toku, TV Telemark Čačak je ugašen nakon poznate transakcije. Zadržana je njihova kablovska mreža sa korisnicima iste koju sada eksploatiše tzv. "Supernova"

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси