Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Подељене акредитације за рад у време полицијског сата, УНС-у пријављен случај фаворизовања редакција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 03. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Подељене акредитације за рад у време полицијског сата, УНС-у пријављен случај фаворизовања редакција

Удружењу новинара Србије (УНС) обратиле су се колеге које су данас биле у реду пред Владом Србије да преузму новинарске акредитације потребне за рад у време полицијског часа и објасниле да се догодила непријатност када су службеници Владе преко реда позивали неке редакције.

- Видео сам да у неколико наврата излази службеник Владе на врата, а када сам се примакао тим вратима, како се ред смањивао, чуо сам да исти службеник дозива „Новости“ и „Информер“. Затим се млади полицајац, пошто се нико није одазвао, упутио дуж реда. Прошли су мимо свих нас, рекао је УНС-у колега који је чуо да се иза њега неко побунио због таквог поступка, а да је затим понашање полицајца било непримерено.

УНС-у је речено да је полицајац новинару који се пожалио на поступак прекоредног позивања одбрусио да га може извести из реда и да ће остати без акредитација.

- Иначе, по уласку у Владу брзо смо завршавали процедуру. Дошао сам испред Владе и стао у ред у 12.50, а завршио у 14.15 сати, када је већ формиран дужи ред од уласка у Владу до Министарства финансија, рекао је УНС-у колега.

Према сазнањима УНС-а данас су у највећем броју подељене акредитације београдским редакцијама. Редакције из других делова Србије моћи ће акредитације за рад да преузму у већим градовима о чему ће УНС писати када добије детаљније информације.

Коментари (5)

Остави коментар
сре

25.03.

2020.

Владимир [нерегистровани] у 11:56

Re:

Поштоване колегинице и колеге новинари, међу нама има све више оних са којима, кад бих могао, не бих био у истој групацији ни на који начин, а њихов број се увећава застрашујућом брзином, експоненцијално. Јадна је та братија.

Одговори
сре

25.03.

2020.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 00:27

Селекција коментара?

Поштовани,

Да ли је могуће да и ви у УНС-у правите селекцију КОЈИ коментар ћете објавити?
Није ли то стога што и вас, као Удружење, поменух?!
А послала сам га одмах по објављивању текста о акредитацији, 23. 3. 20.!?
Сматрам да се нисам огрешила о правила културне комуникације, изнела сам само своје мишљење и пресек стварности у којој живимо овде, и у свету.
Надам се да ћу добити валидан одговор на постављено питање.
Захваљујем,
Јадранка Нићин,
новинар

Одговори
уто

24.03.

2020.

Kolega [нерегистровани] у 16:19

Respect za Press službu

Pre svega veliki respect za devojke iz Press službe Vlade koje su lavovski odradile taj posao: Olja, Nikoleta, Divna, Ruška.

Morate da shvatite da nije sve do njih, i da se raznorazni mamlazi "odozgo" pitaju za sve i prave pametni iako ne znaju ni "M" o medijima. Ti isti mamlazi su i urgirali da se "nekim" medijima bliskim režimu daje preko reda. Lično sam video, jer sam svoju akreditaciju uredno čekao puna dva sata.

Bilo je logično da se za redakcije iz Vojvodine i Južne Srbije sve akreditacija proslede u Novi Sad i Niš i dele tamo - ovako su svi morali da dođu u Beograd sa velikom šansom da odnesu/donesu zarazu.

Takođe, neke redakcije su tražile abnormalan broj propusnica - iako nemaju ni toliki broj zaposlenih.
Na stranu što je gomila NO NAME medija, portala, dobila akreditacije iako niko za njih nije čuo, pa je konačan broz izdatih akreditacija zaista nezamisliv i skandalozan.

Одговори
пон

23.03.

2020.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 22:02

Шта рећи, а не заплакати?

Ово је већ Н-ти пут да пишем о Његовом Величанству "Новинару" (уопштено говорим) који сматра да је ОН центар света, и да сви - као поданици - МОРАЈУ да му се клањају, иначе, зваће "наше западне пријатеље" који штите  "слободу медија" и његове посленике!?
Ваљда мисле да је њихова улога у друштву толико важна и неопходна, да све мора САДА и ОДМАХ, када су они у питању!!

И Н-ти пут питам УНС  ЗАШТО  се на сваку жалбу (у овом случају неосновану) уопште оглашава, чиме се ставља у службу и оних који не завређују професионалну заштиту?!
"Чусмо" у тексту чије представнике је преко реда (?!) прозивао полицајац, али не добисмо информацију КО је,  и из КОЈЕГ медија уцвељени "новинар", а посебно - што би и био донекле оправдани разлог  јављања УНС-у - да ли му је УСКРАЋЕНА акредитација!?
Уколико су основни разлози жалбе РЕДОСЛЕД дибијања овог документа и чекање ЧАК 2 сата испред Владе Србије, онда је ово прави показатељ тоталног потонућа наше професије!!!

Господа поменуте врсте (које је Дарвин изоставио из своје научне теорије) МОРАЛА би да схвате да се ништа НЕ МОРА, осим отићи горе, Богу на исповест!
У ери развоја и изразито напредних информационих технологија, у белосветским медијима убрзано се смањује број новинара јер уместо њих информације пишу, лаички речено, машине. 
 
Такође, они који одлучују о даљем људском битисању на земаљској кугли, одавно су - не без разлога -  увели цивилно новинарство, па ко год има паметни телефон постаје преносилац информација из средине у којој се затекне - а то подразумева фотографију или кратки видео снимак, уз 2 - 3 реченице. И све развучено на "8 страна" е да би се сваким кликом попунила каса дотичних!

Другим речима, класично новинарство све брже одумире, што је поприлично очигледно, посебно у бројним медијима и то оних земаља одакле нам се најчешће јављају душебрижници и заштитници "објективног" информисања и новинарских слобода, иначе мислених именица у њиховом окружењу.

Управо стога, а имајући у виду све речено, још једанпут молим одговорне у УНС-у да двапут размисле пре него што нам понуде овакве "срцепарајуће" апеле анонимуса који се још нису (и неће никада, ПРЕЦЕЊУЈУЋИ своју улогу) испилили из почетничких "пелена"!

Одговори
пон

23.03.

2020.

MCBor [нерегистровани] у 18:52

Za Lokalne Medije ostajemo do 17,00

Poštovane kolege,
Želim da istaknem primer dobre prekse PRESS službe i Kancelarije Vlade za odnose sa Medijima. Danas 23.03.2020. kada sam ih zvao oko 15,30 i zamolio da preuzmem legitimacije posle 16,00 za našu objedinjenu redakciju Medija centra Bor i Novih Knjaževačkih novina. LJubazno osoblje nam je odgovorilo da će nas iz Lokaklnih medija sačekati do 17,00 a ako treba i duže.. A kada sam se pojavio u Vladi ljubazna i nasmejana koleginica (nažalost nisam pitao za ime) zamolilia je da Legitimacije ponesem i svim ostalim redakcijama u Boru. Hvala im što FAVORIZUJU i brinu o nama iz LOKALNIH Medija.
S poštovanjem,
Zvonko Damnjanović
Kompjuter centar Bor - Medija centar Bor

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси