Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ позвао на акцију да Асанж буде ослобођен због Ковида 19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 03. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

ИФЈ позвао на акцију да Асанж буде ослобођен због Ковида 19

Међународна федерација новинара (ИФЈ) је поводом одбијања захтева да оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж буде привремено ослобођен због вируса корона данас позвала на акцију.

„Због здравственог стања Асанж се суочава с повећаним ризиком да оболи од Ковида 19 и може да претрпи озбиљне последице“, наводи ИФЈ на Твитеру.

Адвокати Асанжа јуче су предали захтев за његово условно ослобађање због ризика од заразе вирусом корона у затвору. Истакли су да неће моћи да га контактирају због припреме одбране уколико у затвору буде карантин.

Ипак, лондонски суд одбио је захтев уз образложење да је Асанжево раније понашање „показало на шта је све спреман“ и да се, уколико га ослободе „неће вратити на саслушање поводом екстрадиције“ Сједињеним Америчким Државама.

Подсетимо, Асанж се налази у затвору у Лондону у којем чека исход поступка за изручење Сједињеним Америчким Државама које га, између осталог, терете за заверу и шпијунажу у вези с објављивањем америчких државних тајни. Уколико буде проглашен кривим према свим тачкама оптужнице чека га казна од 175 година затвора.

Асанжа је 11. априла прошле године ухапшен након што му је Еквадор после седам година укинуо азил и одузео држављанство због оптужби за шпијунажу и силовања.

Иначе, тужилаштво у Шведској одустало је у новембру прошле године од истраге против Асанжа због оптужби за силовање из 2010. године. Асанж је, иначе, избегао изручење Шведској 2012. године затраживши азил у амбасади Еквадора у Лондону.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси