Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Светскa здравственa организацијa: Нису „жртве“ и „заражени“ већ „људи који имају Ковид-19“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 03. 2020.

Аутор: С. Радичевић, Д. Бјелица Извор: УНС

Светскa здравственa организацијa: Нису „жртве“ и „заражени“ већ „људи који имају Ковид-19“

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је препоруке за очување менталног здравља у време пандемије у којима наглашава да људе не треба означавати као „Ковид-19 случајеве“, „жртве“, „Ковид-19 породице“ или „заражене“.

То су „људи који имају Ковид-19“, „људи који се лече од Ковида- 19“, „људи који се опорављају од Ковида-19“ и који ће по излечењу од овог вируса наставити да раде, живе породичним животом и буду са својим вољенима, каже СЗО.  

СЗО истиче да кризно доба у којем се налазимо ствара стрес код становништва, те упозорава на важност очувања менталног здравља за функционисање читавог друштва. 

„Ковид-19 погађа и погађаће људе из разних земаља, на различитим географским локацијама. Не повезујте га ни са једном националном или етничком припадношћу“, стоји у препорукама. 

Потребно је да имамо саосећање са погођенима, у нашој и у било којој другој земљи. 

„Људи који су погођени Ковидом-19 нису учинили ништа лоше и заслужују нашу подршку, саосећање и љубазност“, каже СЗО. 

Како људи не би били стигматизовани, важно је да њихов идентитет не буде дефинисан Ковидом-19. 

Становништву СЗО саветује да смањи гледање, читање или слушање вести које изазивају узнемирење и неспокој. 

„Информишите се искључиво из поузданих извора како бисте предузели практичне кораке за припрему и заштиту себе и најмилијих. Уважавајте чињенице, не гласине и дезинформације. Чињенице могу помоћи у смањењу страхова“, наводи су из препорука СЗО. 

СЗО наводи да треба искористити могућности за ширење позитивних прича и слика људи из окружења који су лично прошли Ковид-19. На пример, прича људи који су оздравили или су били подршка ближњима и вољни су да своју причу поделе. 

„Поштујте здравствене раднике који се брину о особама погођеним Ковидом-19 у вашој заједници. Уважавајте улогу коју имају у спасавању живота и очувању здравља ваших најмилијих“, каже СЗО. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси