Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Немогућност да новинари присуствују конференцијама лоша пракса Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 04. 2020.

Извор: УНС, ЕФЈ

ЕФЈ: Немогућност да новинари присуствују конференцијама лоша пракса Србије

Европска федерација новинара (ЕФЈ) саопштила је да је Србија увела лошу праксу одржавања конференција за штампу током пандемије вируса корона, на којима не присуствују новинари, већ морају унапред да пошаљу питања.

„Ово није прихватљива алтернатива за физичко присуство на конференцијaма. Још једном подсећамо владе да се пандемија не сме користити за ограничавање слободног протока информација“, наводи се у саопштењу ЕФЈ-а.

ЕФЈ је позвао земље у којима није дозвољено да новинари постављају питања уживо на конференцијама због вируса корона да их организују на другачији начин, попут видео конференција уживо.

Иако новинари не би требало да буду у салама на конференцијама са великим бројем људи, наводи ЕФЈ, важно је да се не ограничава слобода штампе и могућност новинара да постављају питања.

Ова организација подсећа да је неколико земаља успоставило системе који омогућавају новинарима да постављају питања уживо, попут Данске у којој званичници дају изјаве у једној, док су новинари у другој соби, поштујући дистанцу, Брисела у којем се одржавају уживо видео конференције...

ЕФЈ је обавестио Удружење новинара Србије и да је случај Србије да се унапред, имејлом постављају питања новинара на конференцијама за штампу уврштен на сајт мапе медијских слобода (Mapping Media Freedom) земаља чланица Европске уније и кандидата за улазак.

На том сајту се наводи да је ова одлука Владе Србије донета 10. априла, због забринутости за здравље новинара, камермана и фоторепортера, као и због притужби на њихову изложеност вирусу на конференцијама са председником и члановима Владе, као и експертима.

„Удружења новинара оштро су осудила ово кршење слободе медија, тврдећи да Влада покушава да ограничи право на приступ информацијама и позвала да се омогуће видео конференције на којима ће новинари моћи да постављају питања уживо“, стоји на сајту мапе медијских слобода.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

16.04.

2020.

Vlajko [нерегистровани] у 14:51

Slažem se

Trebalo je kao u vreme vanrednog stanja 2003. Prisustvuju konferencijama ali prenose samo ono što je tamo rečeno i to foslivce. Strogo je bilo zabranjeno parafrazirao, komentarisati ono što se čulo, analizirati, zaključivati ili ne daj bože pozivati se na neimenovane izvore. Sada piše ko šta hoće i ne valja. Strašno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси