Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Веран Матић оштро критиковао градске и локалне медијске конкурсе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 05. 2020.

Извор: УНС, Недељник

Веран Матић оштро критиковао градске и локалне медијске конкурсе

Оснивач Б92 Веран Матић изјавио је да злоупотребе и кршење закона која се догађају на градским и локалним медијским конкурсима „не само да нас срозавају на светским листама слобода, већ обесмишљавају израду Медијске стратегије и Акционог плана за њено спровођење, у чему и сам учествује”.

У тексту за Недељник, Матић оцењује да се већ годинама основна идеја због којег је  установљено пројектно суфинансирање медија од стране Владе „изврће у своју супротност због елементарног непоштовања закона и стандарда када је реч о новинарству.

„Јуче је нпр. Информер напао неколико медија (Време, Данас, НИН, Фонет, Бету, Нови магазин) који су на националном конкурсу добили 5,7 милиона динара. На републичким конкурсима комисије поштују одредбу да помоћ не могу добити медији који су санкционисани од стране Савета за штампу или РЕМ-а, тј. не могу да прођу таблоиди као што је Информер са својим пројектима, јер константно производе прекршаје новинарског Кодекса“, подсећа Матић.

Он, међутим, напомиње да на локалним конкурсима, где се не уважава тај елементарни критеријум, таблоиди добијају невероватне суме. „Данас је објављена информација да је само Информер на београдском конкурсу добио 5,9 милиона динара, дакле више него шест независних медија заједно које су јуче прозивали. И добиће вишеструко више на конкурсима у локалним градовима“, каже Матић.

Према његовим речима, на београдском конкурсу је шест милиона динара добила фирма која је основана само дан пре конкурса, док је таблоид Ало добио 5,7 милиона динара.

„Овакве злоупотребе не само да нас срозавају на светским листама слобода, већ обесмишљавају израду Медијске стратегије и Акционог плана за њено спровођење, у чему сам и сам учествовао“, констатује Веран Матић.

„Каква је сврха оваквих докумената и учествовања у овом процесу ако власт, која је донела Медијску стратегију крајем јануара, толерише овакве злоупотребе? Да ли било ко може да помисли да ће тренутком измене закона власт престати да толерише злоупотребу закона, ако то сада не чини?", пита се оснивач Б92.

Он је оштро критиковао одлуку РЕМ-а да одбије захтев Удружења новинара Србије да новинари присуствују следећој седници овог тела, правдајући се епидемиолошким мерама.

„Да ли је можда разлог за избегавање могућа тема из петиције скоро 500 професора и лекара који апелују на ово тело да се забрани промовисање надрилекарства у медијима? Пуно је енергије утрошено на избор нових чланова РЕМ-а а да суштинских помака у раду нема. И ово је видљиво и такође утиче на рангирање. Али што је много горе, утиче на наставак тровања грађана земље кроз лажне вести, отворену промоцију надрилекарства и друге злоупотребе медија“, закључује Веран Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси