Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нова странка – Иза РЕМ-а се крије режим који брутално контролише медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

УНС пита странке у Србији

Нова странка – Иза РЕМ-а се крије режим који брутално контролише медије

„Одговорност за слободу медија треба да преузме нека државна институција, рецимо Влада Србије или Министарство информисања. Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) може да буде само корективни фактор“, став је „Нове странке“ о промени законског оквира који регулише рад РЕМ-а.

„Нова странка“ за Удружењу новинара Србије (УНС) каже да се данас, иза „наводно независне институције РЕМ-а крије режим који брутално контролише медије“.

Саморегулаторно тело за штампане и онлајн медије - Савет за штампу, за странку „Нову странку“, „има значајну улогу и свој посао ради солидно“. Ипак, кажу, „одговорност мора бити на државним органима, јер се они у противном крију иза такозване независности регулаторног тела“.

„Нова странка“ је УНС-у одговорила да „ велики утицај медија, не само у Србији, већ и свуда на свету“ има утицај на резултате избора у Србији и да су управо зато они тема свих политичких расправа.

„Слободни медији, уз утемељене демократске институције, основа су демократског друштва у коме је јавност података, који су од важности за живот грађана и државе, најбоља заштита од криминала, корупције, фашизма, примитивизма...“, наводе у овој странци.

У „Новој странци“ за УНС кажу да према њиховом мишљењу, „обележје“ објективних и професионалних медија данас би могли да понесу поједини недељници, попут НИН-а, Времена и Новог магазина.

Од дневних листова, кажу, то обележје носи „једино дневни лист ‘Данас’“, а од телевизија Н1 и Нова С, као и „неки изузеци, попут емисије ‘Прави угао на РТВ-у, као и поједине локалне телевизије“.

Из ове странке за јавне сервисе РТС и РТВ кажу да су „највећим делом билтен и разгласна станица владајућег режима“. Њихово финансирање, наводе, није спорно, већ је „употреба тог новца нетранспарентна“.

„Лек је да се кроз демократизацију друштва дође до система избора руководећег кадра који гарантује професионалност, тачност и објективност“, одговарају у „Новој странци“ о решењу у избору руководства јавних сервиса.  

На питање ко угрожава рад новинара у Србији у „Новој странци“ одговaрају да је то власт која свакодневно, на небројено начина то ради, као и да су они то „небројано пута“ истицали.

„Почевши од претњи, јавних увреда, етикетирања, преко психичког и физичког терора, угрожава се и безбедност медијских радника, али и основно начело којим би, у свом раду требало да се воде, а то је истина“, кажу за УНС у овој странци.

Наводе да „апсолутно" подржавају захтев УНС-а да се обезбеде колективни уговори за новинаре и медијске раднике, те да је њихов став да такав уговори треба да постоје у свим облицима запошљавања грађана.

На питање ко су боље информисани новинари и политичари у „Новој странци“ кажу да су они, али и сви грађани информисани „колико желе да буду, колико су професионални и искрени и колико желе доброг свом друштву и својој држави“.

УНС је, иначе, послао питања на око 20 адреса странака и покрета који учествују на предстојећим изборима, али онима који су се одлучили за бојкот да изнесу своје погледе на положај медија и новинара, финансирање јавних сервиса и избор њиховог руководства, али и на законска решења у вези са радом РЕМ-а и Савета за штампу. Њихови одговори биће објављени на сајту УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси