Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Зелена странка“: Рад Савета за штампу да остане исти, а РЕМ-а променити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 06. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

УНС пита странке у Србији

„Зелена странка“: Рад Савета за штампу да остане исти, а РЕМ-а променити

Савет за штампу мора да остане саморегулаторно тело коме је потребно пружити најширу друштвену подршку како би се унапредили професионални и етички стандарди у новинарству, a рад Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) треба потпуно променити, став је „Зелене странке“.

Удружењу новинара Србије (УНС) је у тој парламентарној странци одговорено да досадашњи начин избора чланова савета РЕМ-а није успео да обезбеди независност тог тела, као и да зато „ново медијско законодавство треба озбиљно да промисли како да се она обезбеди“.

За „Зелену странку“ медијска ситуација у Србији је „поражавајућа“, али су истовремено „поносни“ на новинарку портала Nova.rs Ану Лалић, као и „остале храбре новинаре који поштују и цене свој посао и знају да је основа здравог друштва у истини и правилном информисању“.

„Извештавање у Србији условљено је политичким и економским притисцима на власнике медија и запослене. Ретки примери извештавања заснованих искључиво на чињеницама долазе из редакција посвећених истраживачком новинарству“, рекли су УНС-у у овој странци.

Додају да, ипак, и у тим редакцaјма „уређивачка политика не обухвата све теме од јавног интереса у Србији, пре свега на еколошке“. „Објективно новинарство преселило се у онлајн сферу, а јавно мњење се креира у значајној мери путем друштвених мрежа“, наводи ова странка.

У „Зеленој странци“ сматрају да је „важно постојање јавног, али објективног и независног јавног сервиса“, као и да се истовремено залажу и „за независно и транспарентно управљање тим сервисима“.

„Да би испунили своју функцију, јавни сервиси морају да буду уређивачки,  организационо и финансијски независни. Тренутно ни један од тих услова није испуњен и као последицу имамо пристрасне информативне садржаје и друге програме који квалитетом не задовољавају потребе данашње публике“, истичу.

УНС-у су у тој странци рекли да медији „сигурно“ имају утицај на коначан резултат избора и да се зато надају да ће се Удружење заложити да све странке добију једнаке могућности и да њихов глас дође до грађана.

„Утицај медија је огроман, јер не постоји равнотежа ни у квантитету ни у квалитету извештавања о свим актерима и процесима на политичкој сцени. Током ванредног стања, власт је искористила и пандемију за спровођење своје кампање“, наводе.

На питање ко угрожава рад новинара у Србији у „Зеленој странци“ одговарају да су новинари „изложени притисцима органа власти“, што показује и случајеви привођења новинарке Лалић и „најекстремнији“ паљење куће Милана Јовановића у Гроцкој.

Кажу да подржавају захтев УНС-а да се обезбеде колективни уговори за новинаре и медијске раднике, зато што су ти уговори потребни за радни и професионални статус новинара.

На питање ко су боље информисани новинари или политичари у „Зеленој странци“ кажу да су „нажалост“ политичари данас главни уредници медија, као и да то мора да се промени на предстојећим изборима.  

УНС је, подсетимо, послао питања на око 20 адреса странака и покрета који учествују на предстојећим изборима, али онима који су се одлучили за бојкот, да изнесу своје погледе на положај медија и новинара, финансирање јавних сервиса и избор њиховог руководства, али и на законска решења у вези са радом РЕМ-а и Савета за штампу. Њихови одговори биће објављени на сајту УНС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси