Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Двери: Вучић девет година није учествовао у неком медијском сучељавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 06. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

УНС пита странке у Србији

Двери: Вучић девет година није учествовао у неком медијском сучељавању

„Нема праве изборне утакмице без медијских сучељавања. Не памти се када је неко од лидера опозиције гостовао на телевизији са националном фреквенцијом или дао интервју за најтиражније дневне новине. То је у Србији немогућа мисија. Какви избори онда имају смисла у оваквим медијским околностима?“, одговара лидер покрета Двери на питања УНС о медијској ситуацији уочи избора.

О утицају медија на изборне резултате у Србији председник покрета Двери Бошко Обрадовић за Удружење новинара Србије (УНС) каже да „без слободних медија нема слободних избора“. Као пример да у Србији у медијима нема дебате наводи да председник Србије Вучић „девет година није изашао на директан телевизијски дуел са било ким ко другачије мисли од њега“.

„Како ћете изаћи на изборе ако за вас нико није ни чуо или је чуо само представнике власти када вас нападају и о вама говоре све најгоре, или када критика власти уопште не може да се чује, као ни алтернативни политички програми“, наводи Обрадовић.

На питање који су медији у Србији објективни и професионални, лидер Двери каже да је „веома мало“ таквих, а да је „кршење Устава и медијских закона по питању непристрасног информисања свакодневно на свим режимским медијима“.

„И то није везано само за Двери већ за свакога ко другачије мисли од актуелне власти. Готово 24 сата дневно трају разни облици негативних кампања против лидера опозиције, а да никада и нигде не можемо да одговоримо и да се чује и друга страна, а камоли да представимо свој политички програм“, рекао је УНС-у Обрадовић.

Додаје да ће на крају, према статистици Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) бити „веома присутни на режимским медијима, иако на њима никада не гостују“, зато што РЕМ „мери негативну кампању против њих, као њихово присуство, што је невероватно“.

Обрадовић истиче да РЕМ „не постоји“, да је „брука и срамота наше државе“ и „један од највећих криваца за ријалити медије и друштво у  које смо се претворили, као и за омогућавање противуставног и противзаконитог деловања бројних јавних емитера, чији су симболи ТВ Пинк и таблоид ‘Информер’“.  

„РЕМ већ има солидну законску регулативу која му даје овлашћења да се озбиљно бави регулаторним пословима, али се постојећи састав РЕМ-а повукао у самоизолацију и самоукинуо да се не би замерио властима које су их изабрали и омогућили им велика лична примања“, каже Обрадовић.

Када је реч о јавним сервисима Двери сматрају да грађани треба да их финансирају на републичком, регионалном и локалном нивоу, зато што је интерес грађана да буду „правовремено информисани и да не зависећи од тржишта и приватних власника медија имамо квалитетан информативни, културно-образовни, дечји и породични програм“.

„Али, овакав информативни програм РТС и РТВ не треба финансирати, јер они цензуришу стварност и представљају искључиво глас владајућег режима. Њихово руководство бира власт и сви од реда су се претворили у слуге режима“, наводи Обрадовић.

Додаје да је зато јавним сервисима потребна промена, која би им обезбедила „независност и непристрасност“ и на шта их обавезују и Устав и сви медијски закони. „То мора бити предмет разговора и договора између власти и опозиције. О томе више никада не сме да одлучује само владајућа већина“, каже Обрадовић.

Сматра да Савет за штампу „апсолутно“ треба да има законска овлашћења и да без овог тела „не можемо регулисати рад штампаних медија“.

„Или треба проширити делатност РЕМ-а и на штампане и онлајн медије или законски формирати посебно регулаторно тело за ове медије. Министарство за информисање би требало, такође, о свему томе да брине, али то не можемо очекивати од овакве извршне власти“, наводи Обрадовић. 

На питање ко угрожава рад он истиче да су то „сви учесници криминалних и коруптивних афера у врху власти који не желе да њихова недела угледају светлост медијског дана“.

„О многима од њих сам говорио у својој новој књизи: ‘Криминални кругови – Бела књига о криминалу и корупцији у врху МУП-а Србије и актуелне власти СНС’. Тамо сам обрадио читаву ту политичко-мафијашку пирамиду власти, и по имену и презимену побројао све чланове овог политичког мафијашког братства“, каже Обрадовић.

Наводи и да подржава захтев УНС да се обезбеде колективни уговори за новинаре и медијске раднике, зато што Удружење „обавља високоодговоран друштвени посао и зашто би ваша угледна професија остала без радничких и синдикалних права, као уосталом и свака друга у Србији“.

На питање ко су боље информисани политичари или новинари Обрадовић каже да право питање гласи „како су информисани грађани“.

„Посао нас политичара и новинара је да се информишемо и на све начине сналазимо како знамо и умемо, али грађани морају бити заштићени од лажног новинарства, цензуре и аутоцензуре, таблоида, ријалити медија, атмосфере друштвених подела и сукоба, свеукупних лажи и негативних кампања“, каже он.

Објашњава да грађанима то морају да обезбеде и политичари и новинари, „професионално и поштено радећи свој посао“.

УНС је, подсетимо, послао питања на 20 адреса странака и покрета који учествују на предстојећим изборима, али онима који су се одлучили за бојкот, да изнесу своје погледе на положај медија и новинара, финансирање јавних сервиса и избор њиховог руководства, али и на законска решења у вези са радом РЕМ-а и Савета за штампу. Њихови одговори биће објављени на сајту УНС-а. 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси