Насловна  |  Актуелно  |  Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову  |  Нова сазнања УНС о убиству новинара Џемајља Мустафе: Еулекс зна ко је одговоран?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову

29. 04. 2018.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: УНС

Нова сазнања УНС о убиству новинара Џемајља Мустафе: Еулекс зна ко је одговоран?

Припадници Еулекса који су истраживали убиство новинара Џемајља Мустафе сматрали суда иза њега стоји Назим Блаца, плаћени убица, а данас заштићени сведок Еулекса, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС). Џемајља Мустафу убила су двојица непознатих нападача испред његовог стана у Приштини, 23. новембра 2000. године.

У наставку је овај текст преведен на албански и енглески језик.

Please find below albanian and english translation of this article.                   

Në vijim, këtë tekst mund ta lexoni në gjuhën shqipe dhe angleze.

О убиству Мустафе до данас нема темељне истраге, иако извор УНС-а, који је по својој функцији веома кредибилан, сматра да Еулекс има доста сазнања о том убиству.

Блаца, сведок покајник, послужио је Еулексу за подизање четири велике оптужнице за убиства и организовани криминал, ставаљајући у центар Азема Суљу, некадашњег шефа команде ОВК, а потом високог функционера Демократке партије Косова (ПДК) Хашима Тачија.


- Блаца је био атентатор који је стајао иза сваког великог, добро плаћеног убиства, било да су наручиоци из врха странака насталих из фракција ОВК, а које су предводили Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, или високи косовски политичарикао што су Азем Суља, Гани Геци и Фатмир Љимај. Блаца је починио нечувена и најгнуснија убиства која су се догодила на Косову од 1998. до 2005. године – рекао је УНС-у високо ранигирани извор из међународних мисија.

Ради провере ових навода, УНС се обратио адвокату Назима Блаце и Еулексу тражећи дозволу за интервју са заштићеним сведоком. Блацин адвокат Бурхан Ћоса, је одговориоУНС-у да се за одобрења обрати Еулексу, док је Еулекс одговорио да не може да одобри такав интервју.

Еулекс смо још питали да ли има информације да Блаца стоји иза убиства Џемајља Мустафе и дали је он евентуално одговоран за убиство и других новинара? Питали смо да ли ће Еулекс процесуирати Блацу за убиство Мустафе и да ли се очекује покретање истраге у том случају? Од Еулекса нисмо добили одоговор.

Преузимање истраге – од Љумезија до Љумезија

Џемајља Мустафу убила су двојица непознатих нападача испред његовог стана у Приштини 23. новембра 2000. године. Непосредно након убиства, приведена су двојица мушкараца, али према подацима полиције УНМИК против њих није подигнута оптужница.Сузан Мануел, портпаролка УН-а, тада је изјавила да полиција испитује људе, да “имају неколико сведока и могућих осумњичених и да прегледају балистичке налазе”. Према информацијама УНС-а, полиција је водила случај пажљиво, не дајући никакве детаље изистраге, а како нам је још наведено, сауочила се и са “завером ћутања, лажним траговима и лажним изјавама”.

Александар Љумези, данас главни тужилац Косова, био је заменик и вршилац дужности главног тужиоца у Јавном општинском тужилаштву у Приштини од 2005. до 2010, главни тужилац Окружног тужилаштва у Приштини до 2012, а потом главни тужилац Апелационог тужилаштва Косова од 2013 до 2015. У периоду док је тужилаштво било под окриљем УНМИК-а преузео је истрагу убиства Џемајља Мустафе. Међутим, он за УНС каже да је мало након што је почео рад на истрази убиства Џемајља Мустафе, Специјално тужилаштво Косова, тада под пуном ингеренцијом Еулекса, тражило је да им препусти случај.

- Да, тражио сам да се прикупе информације у вези убиства интелектуалца, писца Џемајља Мустафе. Након добијања информација које су биле у списима полиције УНМИК-а, али и Полиције Косова, одлучио сам да предузмем неке кораке. Али, шеф Специјалног тужилаштва Косова затражио је да се овај случај пребаци у то тужилаштво и да буде препуштен међународним тужиоцима. До сада нема закључка о овом случају – каже Александар Љумези за УНС.

Још 2012. године објављено је да су власти близу хапшења Мустафиних убица, који су идентификовани као „члан парламента“ и „полицијски службеник“. Али, на томе је остало.

Еулекс је убиство Џемајља Мустафе водио под бројем ППП 21/11 и сада је у току примопредаја истражних документа Специјалном тужилаштву Косова, чији је главни тужилац у међувремену постао Љумези.

Иначе, он је за УНС изјавио да ће “сматрати све истраге убистава новинара отвореним”.

Политичко убиство

Џемајљ Мустафа рођен је 23. августа 1953. године у селу Гламник код Подујева. Убијен је у 47-ој години и за собом је оставио супругу и децу. Свих ових година, за његове колеге и пријатеље јасно је на коју страну воде трагови убиства.

- Убиство Мустафе је треће нерасветљено политичко убиство након рата на Косову које је потресло политичку сцену. Џемајљ Мустафа, осим што је био новинар, био је у политички саветник бившег председника Косова Ибрахима Ругове и члан Демократског савеза Косова (ЛДК). Пре неколико година саопштено је да је истрага у вези са овим убиством у почетној фази. Такође је речено да је у то убиство умешан посланик Скупштине Косова, али никад није окончана истрага и саопштена истина у вези са овим наводима–каже за УНС Мимоза Љакна, уредница „Бота Сот“ („Свет данас“).

Она подсећа да су новинари „Бота сот“ били најчешћа мета послератних злочина.

Од завршетка рата убијено је троје новинара – сарадника „Бота сот“, чија убиства нису расветљена.

Обавештајни кругови

Џемајал Мустафа један је од првих чланова Демократског савеза Косова (ЛДК), био је политички саветник Ибрахима Ругове (председника Косова) и један од првобораца за независност Косова. Непосредно уочи убиства писао је колумне у којима је осуђивао криминално насиље на Косову које је настало по окончању рата.

Убијен је месец дана након што је Демократски савез Косова убедљиво победио на локалним изборима, октобра 2000. године, освојивши 58 одсто подршке бирача. Уследила је серија убистава високих функционера те странке. Од почетка се сумњало да их је починио неко из редова ОВК, а према сазнањима УНС-а, то потврђују и информације страних војних обавештајних служби.

Британска и шведска обавештајна служба интервјуисале су оне који су преживели покушаје убистава и мучења. Полиција је саслушала Фетаха Рудија, који је у инвалидским колицима након што је рањен у заседи у близини Малишева и Имера Имерија, који је сведочио како га је ухапсила ОВК и помињао имена наводних убица његовог брата Хакија Имерија.

Релеванти приштински медији и различите обавештајне јединице КФОР-а утврдиле су да је током и након рата више од 100 припадника ЛДК убијено или рањено због своје политичке припадности. Међу њима и новинар Енвер Маљоку.

У извештају Еулекса из 2010. године стоји да је убиство бивших функционера ЛДК-а, али и неких других званичника из политичких и етничких мотива, спровела добро организована и финансирана организација. Али, нико из Еулекса није хтео да открије име наводне организације за коју се сумња да је починила убиства.

Покајање Назима Блаце

Назим Блаца шокирао је јавност када је 2009. изјавио да јекао бивши припадник Обавештајне службе Косова (ШИК) био члан групе егзекутора те службе која је, како је истакао, блиско сарађивала са ПДК, а коју је, како је навео, у том тренутку предводио ЏавитХаљити.

Блаца је изјавио да је та група убијала особе за које се веровало да су сарађивали са Београдом или су виђени као политички непријатељи. У интервјуу за АФП он је казао да је извршилац једног од тих убистава. Као шефа групе за егзекуције означио је Азема Суљу који је одговорио да је Блаца „психопата и српски шпијун”.

Године 2013. приштински лист “Експрес” пише да су двојица главних сведока тужилаштва Еулекса у случајевима политичких убистава после 1999. на Косову Назим Блаца и Шкумбин Мехмети (осуђен за убиство два УНМИК-ова полицајца у мартовском погрому 2004. године), одустали од изјава датих тужилаштву након што су сазнали да та мисија неће да истражује послератна политичка убиства.

Шкумбин Мехмети, почетком ове године у интервјуу за ТВ Клан Косова, оптужио је браћу Ћерима и Ибрахима Кељмендија за организовање политичких убистава и додао да је "сигуран да је неко из те групе имао контакт са убицом" новинара Џемајља Мустафе.

УНС ће сва сазнања до којих је дошао објавити у наредним текстовима.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Njohuritë e reja e UNS-it mbi vrasjen e gazetarit Xhemail Mustafës: EULEX-i e di kush është përgjegjës?

Pjesëtarët e EULEX-it të cilët e kanë hetuar vrasjen e gazetarit Xhemail Mustafës, kanë konsideruar se pas kësaj vrasjeje qëndron Nazim Bllaca, vrasësi i paguar, e sot dëshmitari i mbrojtur i EULEX-it, mëson Asociacioni i Gazetarëve të Serbisë (UNS). 

Xhemail Mustafën e vranë dy sulmues të panjohur para apartamentit të tij në Prishtinë, më 23 nëntor të vitit 2000. 

Për vrasjen e Mustafës deri në ditën e sotme nuk ka pasur hetim të detajuar, edhe pse burimi i UNS-it i cili sipas funksionit të tij është tepër kredibil, konsideron se EULEX-i ka shumë njohuri për këtë vrasje. 

Bllaca, dëshmitari i penduar, i ka shërbyer EULEX-it për ngritje të katër aktakuzave të mëdha për vrasje dhe krim të organizuar, duke e vënë në qendër Azem Sylën, shefin e dikurshëm të komandës së UÇK-së, por edhe zyrtarin e lartë të Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Hashim Thaçin. 

-Bllaca ishte kryesi i cili qëndronte pas çdo vrasjeje të paguar mirë, qofshin porositësit nga vetë kreu i partive të krijuara nga fraksionet e UÇK-së, e të cilat i kanë udhëhequr Hashim Thaçi dhe Ramush Haradinaj, qofshin ata politikanët e lartë kosovarë siç janë Azem Syla, Gani Geci dhe Fatmir Limaj. Bllaca i ka kryer vrasjet e papara dhe më të tmerrshme që kanë ndodhur në Kosovë nga viti 1998 deri në vitin 2005 - tha për UNS burimi i rangut të lartë nga misionet ndërkombëtare. 

Për shkak të kontrollimit të këtyre thënieve, UNS-i iu drejtua avokatit të Nazim Bllacës dhe EULEX-it, duke kërkuar lejen për intervistë me dëshmitarin e mbrojtur. Avokati i Bllacës, Burhan Qosa iu është përgjigjur UNS-it që për leje t’i drejtohemi EULEX-it, kurse EULEX-i është përgjigjur që nuk mund ta lejojë një intervistë të tillë. 

EULEX-in gjithashtu e kemi pyetur a ka informata se Bllaca qëndron pas vrasjes së Xhemail Mustafës dhe a është ai përgjegjës për vrasjet e gazetarëve të tjerë? Kemi pyetur a do ta procedojë EULEX-i Bllacën për vrasje të  Mustafës dhe a pritet inicimi i hetimit në këtë rast? Nga EUËEX-i nuk morëm kurrfarë përgjigje. 

Marrja e hetimit – Nga Lumezi te Lumezi 

Xhemail Mustafën e kanë vrarë dy sulmues të panjohur para apartamentit të tij në Prishtinë, më 23 nëntor të vitit 2000. Menjëherë pas vrasjes, u arrestuan dy meshkuj, por sipas të dhënave të Policisë së UNMIK-ut, kundër tyre nuk u ngrit aktakuza. 

Suzan Manuel, portparollja e OKB-së, në atë kohë ka deklaruar se policia është duke i marrë në pyetje njerëzit, që “kanë disa dëshmitarë dhe disa të dyshuar të mundshëm dhe që janë duke i ekzaminuar gjetjet balistike”. Sipas informatave të UNS-it, Policia e ka zhvilluar rastin me kujdes, duke mos dhënë kurrfarë informatash nga hetimi, dhe siç na u cek, është ballafaquar me “konspiracionin e heshtjes, gjurmët e rremë dhe deklaratat e rrema”. 

Aleksandër Lumezi, sot Kryeprokurori i Kosovës, ishte zëvendës prokuroi dhe ushtrues detyre i kryeprokurorit në Prokurorinë Publike Komunale në Prishtinë, nga viti 2005 deri në vitin 2010, kryeprokuror i Prokurorisë së Qarkut deri në vitin 2012, e pastaj ishte kryeprokuror i Prokurorisë së Apelit të Kosovës nga viti 2013 deri në vitin 2015. Në periudhën kohore kur prokuroria ishte nën mbikëqyrjen e UNMIK-ut e ka marrë përsipër hetimin e vrasjes së Xhemajl Mustafës. Megjithatë, ai për UNS thotë se pak pasi filloi punën në hetimin e vrasjes së Xhemail Mustafës, Prokuroria Speciale e Kosovës, në atë kohë nën mbikëqyrjen e plotë të EULEX-it, kërkoi që t’ua lë hetimin atyre. 

-Po, kam kërkuar që të mblidhen informatat në lidhje me vrasjen e intelektualit, shkrimtarit Xhemail Mustafës. Pas marrjes së informatave që ishin në shkresat e Policisë së UNMIK-ut, por edhe në shkresat e Policisë së Kosovës, vendosa që t’i ndërmarr disa hapa. Por, shefi i Prokurorisë Speciale të Kosovës kërkoi që ky rast të transferohet në atë prokurori dhe t’u lihet prokurorëve ndërkombëtarë. Deri tani, nuk ka përfundime për këtë rast – thotë Aleksandër Lumezi për UNS. 

Mu në vitin 2012 u publikua se autoritetet janë afër arrestimit të vrasësve të Mustafës, që ishin të identifikuar si “pjesëtar i Parlamentit” dhe “zyrtari policor”. Por, mbeti me kaq. 

EULEX-i e ka shënuar vrasjen e Xhemail Mustafës me numër PPP 21/11 dhe tani është në zhvillim e sipër transferimi i dokumenteve hetimore në Prokurorinë Speciale të Kosovës, kryeprokurori i cilës në ndërkohë u bë Lumezi.  

Përndryshe, ai deklaroi për UNS-in që “do t’i konsiderojë të gjitha hetimet e vrasjeve të gazetarëve të hapura”. 

Vrasje politike 

Xhemail Mustafa lindi më 23 gusht në vitin 1953 në fshatin Gllamnik te Podujeva. U vra në moshën 47 vjeçare dhe pas vetës la bashkëshorten dhe fëmijët. Gjatë gjithë këtyre viteve, për kolegët dhe miqtë e tij, ka qenë e qartë se ku çojnë gjurmët e vrasjes. 

-Vrasja e Mustafë ka qenë vrasja e tretë e pandriçuar politike pas luftës në Kosovë, e cila e dërmoi skenën politike. Xhemail Mustafa, përveç që ishte gazetar, ishte edhe këshilltari politik i ish Presidentit të Kosovës, Ibrahim Rugovës dhe anëtar i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK). Para disa vitesh, është kumtuar se hetimi në lidhje me këtë vrasje është ne fazën fillestare. Gjithashtu u tha se në këtë vrasje është përfshirë edhe një deputet i Kuvendit të Kosovës, por kurrë nuk u përfundua hetimi dhe nuk u kumtua e vërteta në lidhje me këto pohime – thotë për UNS Mimoza Lakna, redaktorja e gazetës “Bota Sot”. 

Ajo rikujton se gazetarët e gazetës “Bota Sot” ishin objektivi më i zakonshëm i krimeve të pasluftës. 

Nga përfundimi i luftës janë vrarë tre gazetarë – bashkëpunues të gazetës “Bota Sot”, vrasjet e të cilëve nuk u ndriçuan. 

Rrethet e inteligjencës 

Xhemail Mustafa ishte njëri nga anëtarët e parë të Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK) dhe ishte këshilltari politik i Ibrahim Rugovës (presidentit të Kosovës), ishte njëri prej luftëtarëve të parë për pavarësinë e Kosovës. Pak para vrasjes ka shkruar kolumne në të cilat e gjykonte dhunën kriminele në Kosovë e cila u krijua pas përfundimit të luftës. 

U vra një muaj pasi që Lidhja Demokratike e Kosovës fitoi bindshëm në zgjedhjet lokale, në tetor të vitit 2000 duke i fituar 58% të mbështetjes së votuesve. Pasoi një sere vrasjesh të zyrtarëve të lartë të asaj partie. Nga fillimi u dyshua qe vrasjet i ka kryer dikush nga UÇK-ja, e sipas njohurive të UNS-it, këtë e konfirmojnë edhe informatat e shërbimeve të huaja ushtarake. 

Shërbimi i inteligjencës së Britanisë dhe Suedisë i kanë intervistuar ata që u kanë mbijetuar tentimeve të vrasjes dhe torturave. Policia e ka dëgjuar Fetah Rudin, i cili përfundoi në karrocë invalidore, pasi që u plagos në pritje, afër Malishevës dhe Ymer Ymerin i cili ka dëshmuar se e ka arrestuar UÇK-ja dhe i përmendi emrat e vrasësve të supozuar të vëllait të tij Haki Imerit.  

Mediatë relevante në Prishtinë dhe njësitë përkatëse të inteligjencës së KFOR-it kanë konfirmuar se gjatë dhe pas luftës më shumë se 100 pjesëtarë të LDK-së janë vrarë ose plagosur për shkak të përkatësisë së tyre politike. Në mesin e tyre është edhe gazetari Enver Maloku. 

Në raportin e EULEX-it nga viti 2010, qëndron se vrasjet e ish zyrtarëve të LDK-së, por edhe disa zyrtarëve të tjerë për motive politike dhe etnike, i ka kryer një organizatë e organizuar dhe e financuar mirë. Por, askush nga EULEX-i nuk deshi të zbuloi emrin e organizatës së supozuar për të cilën dyshohet se i ka kryer këto vrasje. 

Pendimi i Nazim Bllacës

 Nazim Bllaca e ka shokuar publikun kur në vitin 2009 deklaroi se si ish pjesëtar i Shërbimit të Inteligjencës së Kosovës (SHIK) ishte edhe anëtari i grupit të ekzekutorëve të atij shërbimi, i cili, siç theksoi ai, bashkëpunoi ngushtë me PDK-në, e e cila, siç tha, në atë moment, ishte e udhëhequr nga Xhavit Haliti. 

Bllaca deklaroi se ai grup i ka vrarë personat për të cilët besohej se bashkëpunonin me Beogradin ose që u panë si armiq politikë. Në një intervistë për AFP-në ai tha se është kryes i njërës prej këtyre vrasjeve. Si shefin e grupit për ekzekutime e shënoi Azem Sylën, i cili i përgjigj që Bllaca “është psikopat dhe sipun i Serbisë”. 

Në vitin 2013, gazeta prishtinase “Express” shkruan se dy dëshmitarë kryesor të Prokurorisë së EULEX-it në rastet e vrasjeve politike pas vitit 1999 në Kosovë, Nazim Bllaca dhe Shkumbin Mehmeti ( i dënuar për vrasjen e dy policëve të UNMIK-ut në trazirat në mars të vitit 2004), kanë hequr dorë nga deklaratat e dhëna në Prokurori, pasi që mësuan se ai mision nuk do t’i hulumtojë vrasjet politike të pasluftës. 

Shkumbin Mehmeti, në fillim të këtij viti në një intervistë për TV Klan Kosova, i akuzoi vëllezërit Qerim dhe Ibrahim Kelmendin për organizimin e vrasjeve politike dhe shtoi “jam i sigurt që dikush nga ai grup ka pasur kontakt me vrasësin” e gazetarit Xhemail Mustafës. 

Të gjitha njohuritë që i ka gjetur, UNS-i do t’i publikojë në tekstet e ardhshme.

* Marrja e pjesëve të tekstit ose tekstit në tërësi është e lejuar vetëm duke e cekur edhe burimin

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

New findings of the UNS on the murder of journalist Xhemail Mustafa: EULEX knows who is responsible?


Members of the EULEX who were investigating the murder of journalist Xhemail Mustafa considered the behind that assassination is Nazim Bllaca, a paid killer, and today the protected witness of the EULEX, learns the Journalists’ Association of Serbia (UNS).

Unidentified assailants killed Xhemail Mustafa, in front of his apartment in Pristina on November 23, 2000.

There is no fundamental investigation on Mustafa's murder to date, although the UNS source, which is very credible in his capacity, believes that that EULEX has a lot of knowledge about that murder.

Bllaca, a penitent witness, who helped EULEX to raise four large indictments for murders and organized crime, placing in the center Azem Syla, former head of the KLA command, later a senior leader the Democratic Party of Kosovo (PDK) led by Hashim Thaci.

- Bllaca was an assassin who stood behind every big, well-paid murder, whether they were orders from the top of the parties formed from the KLA faction, and led by Hashim Thaci and Ramush Haradinaj, or high-ranking Kosovo politicians as Azem Syla, Gani Geci and Fatmir Limaj. Bllaca committed the most egregious and heinous murders that occurred in Kosovo from 1998 to 2005, a high-ranking source from international missions, said to the UNS.

In order to verify these allegations, the UNS addressed Nazim Bllaca attorney and EULEX for permission to interview a protected witness. Blaca's attorney Burhan Qosha responded to the UNS that for the approval is needed to address to EULEX, while EULEX replied that they could not approve such an interview.

We have also asked EULEX if there is an information that Bllaca is behind the murder of Xhemail Mustafa and whether he is eventually responsible for the murder of other journalists? We asked if EULEX will prosecute Bllace for the murder of Mustafa and is it expected to launch an investigation in this case? We did not get an answer from EULEX.

Taking over the investigation - from Lumezi to Lumezi

Xhemail Mustafa was killed by two unidentified assailants in front of his apartment in Pristina on November 23, 2000. Immediately after the murder, two men were taken into detention, but according to UNMIK police, an indictment was not filed against them.

Susane Manuel, a spokeswoman for the UN, said that the police were investigating people, and that they have “several witnesses and possible suspects and to review ballistic findings." According to the UNS, the police conducted the case carefully, without giving any details of the inquiry, and, as we were told, the police was facing with "a conspiracy of silence, false traces and false statements".

Aleksander Lumezi, now Chief Prosecutor of Kosovo, was deputy and acting chief prosecutor at the Public Prosecutor's Office in Pristina from 2005 to 2010, Chief Prosecutor of the District Prosecutor's Office in Pristina until 2012, and then the Chief Prosecutor of the Kosovo Appellate Prosecutor's Office from 2013 to 2015. While the prosecution was under the auspices of UNMIK, he took over the investigation into the murder of Xhemail Mustafa. However, he told the UNS that, shortly after the start of the investigation into the murder of Xhemail Mustafa, the Special Prosecution of Kosovo, then under the full authority of EULEX, requested that they take over this case.

- Yes, I asked to gather information about the murder of an intellectual, a writer Xhemail Mustafa. After obtaining the information that was in the files of the UNMIK police and the Kosovo Police, I decided to take some steps. But the head of the Special Prosecutor's Office of Kosovo requested that this case be transferred to that Prosecution Office and to be handed over to international prosecutors. So far, there is no conclusion about this case - says Aleksander Lumezi for UNS.

In 2012, it was announced that the authorities were close to arresting Mustafa's killers, who were identified as "a member of parliament" and a "police officer". But on that everyting remained.

EULEX conducted an investigation of the assassination of Xhemail Mustafa under the number of PPP 21/11 and is now in the process of handing over investigative documents to the Special Prosecutor's Office of Kosovo, whose chief prosecutor in the meantime became Lumezi.

He told the UNS that he "considers all investigations into the murder of journalists as - open."

Political murder

Xhemail Mustafa was born on August 23, 1953 in the village of Glamnik near Podujevo. He was 47 when he was killed, leaving wife and children behind him. All these years, for his colleagues and friends, it was clear where the traces of murder lead.


- Mustafa's murder is the third unsolved political murder after the war in Kosovo that has shaken the political scene. Xhemail Mustafa, besides being a journalist, was a political adviser to former Kosovo President Ibrahim Rugova and a member of the Democratic League of Kosovo (LDK). Several years ago, it was announced that an investigation of this murder was in the initial phase. It was also said that the deputy of the Assembly of Kosovo was involved in this murder, but the investigation and the truth about these allegations have never been completed - says to UNS, Mimoza Lakna, editor of "Bota Sot" ("The World Today").

She recalls that Bota Sot journalists were the most common targets of post-war crimes. Since the end of the war, three journalists - associates of "Bota Sot" - have been killed, those murders have not been illuminated.

Intelligence circuits

Xhemail Mustafa is one of the first members of the Democratic League of Kosovo (LDK), he was political adviser to Ibrahim Rugova (president of Kosovo) and one of the frist figthers for Kosovo's independence. Just before the killing, he wrote articles condemning criminal violence in Kosovo that arose after the end of the war.

He was killed a month after the Democratic League of Kosovo won a convincing victory in the local elections in October 2000, winning 58 percent of voters' support. A series of assassinations of senior officials of the party followed. From the beginning, it was suspected that they were committed by someone from the KLA, and according to the UNS, this was confirmed by information from foreign military intelligence services.

The British and Swedish intelligence services interviewed those who survived the attempted murders and torture. The police questioned Fetah Rudi, who was in a wheelchair after being wounded in an ambush near Malisheva and Ymer Ymeri, who testified that he was arrested by the KLA and mentioned the names of alleged killers of his brother Haki Ymeri.

The relevant media in Pristina and various KFOR intelligence units found that during and after the war, more than 100 members of the LDK were killed or wounded because of their political affiliation. Among them is a journalist Enver Maloku.

The 2010. EULEX report says that the killing of former LDK officials, but also some other officials from political and ethnic motives, was carried out by a well-organized and funded organization. But no one from EULEX wanted to disclose the name of the alleged organization suspected of committing the killings.

Repentance of Nazim Bllaca

Nazim Bllaca shocked the public when he stated in 2009. that as a former member of the Kosovo Intelligence Service (ShIK) was a member of a group of executions of the service, which, as he pointed out, worked closely with the PDK, and which, he said, was at that point led by Xhavit Haliti.

Bllaca stated that this group killed people who were believed to have collaborated with Belgrade or were seen as political enemies. In an interview with AFP he said that he was the perpetrator of one of those murders. As head of the group for executions, he marked Azem Syla who responded that Bllaca was a "psychopath and a Serb spy".

In 2013. Pristina newspaper "Express" writes that the two main witnesses of the EULEX prosecution in the case of political killings after 1999. in Kosovo Nazim Bllaca and Shkumbin Mehmeti (convicted of killing two UNMIK policemen in the March Pogrom in 2004), gave up the statements previously given to the prosecution, after learning that the mission would not investigate post-war political killings.

At the beginning of this year, Shkumbin Mehmeti, in an interview with TV Klan Kosova, accused brothers Qerim and Ibrahim Kelmendi for organizing political killings and added that he was "certain that someone in that group had contact with the killer" of journalist Xhemail Mustafa.

All the informations that the UNS has collected will be publish in the following texts.

* Reprinting, republishing or usage parts or the entire article is permitted with mandatory source guidance

 


Коментари (1)

Остави коментар
нед

29.04.

2018.

feniks [нерегистровани] у 21:20

Feniks.papa@live.com

" Druže Tito mi ti se kunemo , s tvoga puta nećemo da skrenemo " je pesma koju smo mislili da ima samo tu poruku ne razmišljajući da poruka ove pesma ima puno dublje Korene
Jer , drug Tito je jos '42 g. počeo likvidacijom svojih političkih protivnika počevši od Slovenije , hrvatske , Bosne , Crne Gore , Srbije po do Kosova . On je ovu strategiju nastavio posle '45 optuživši svoje protivnike kao inormbirovce i poslavši ih u Goli Otok a druge je pojeo mrak . Njegovi komunistički nasljednici su nastavili njegovu " strategiju " obstajanja na vlasti a taj " zanat " usavršili i mladi politicati u Srbiji,inace dobri instruktori poluanlfabeta i kosovskih političkih analfabeta koji harali Kosovom od '93 -'99 pa i posle '99 , nasljedivsi put druga Tita tj. održavanja na vlasti pod svaku cenu ili , logikom " cilj ne bira sredstva " ... Stravični podaci dogadjanja posle '99 na Kosovu i pre ' 99 upravo o tome govore da " drže Tito mi ti se kunemo ,s tvoga puta nećemo da skrenemo " nije bila pesma posvećena onome sto se mislilo , nego naprotiv , onome sto ce tek slediti početkom raspada Jugoslavije . Ne bez razloga , državni sekretar Ruchard Holbruk je okvalificirao ovk kao terorističku organizaciju sto je bila pogrešna procjena ali , za odredjene segmente ovk, sigurno Holbruk bio u pravu jer , State Departamen imao dovoljno saznanja i o " aktivnostima " druga Tita za čitavo vreme i nacin njegove vladavine.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси