Насловна  |  Актуелно  |  Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову  |  Данас осамнаест година од некажњеног нестанка Марјана Мелонашија у центру Приштине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову

09. 09. 2018.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: УНС

Данас осамнаест година од некажњеног нестанка Марјана Мелонашија у центру Приштине

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа јавност да се данас навршава осамнаест година од нестанка новинара српске редакције Радио телевизије Косова (РТК) Марјана Мелонашија. Истрага о његовом нестaнку до сада практично није вођена, а на жалбу његове мајке Цице Јанковић Саветодавна комисија за људска права УНМИК-а указује на невољност полиције УНМИК да истражује ако има назнака да су мотиви злочина политички, а могући починионици повезаника са ОВК.

Марјанова мајка Цица Јанковић је његов нестанак одмах пријавила УНМИК-у, Међународном комитету Црвеног крста, Црвеном крсту Југославије и МУП-у Србије, али УНМИК, који је тада једини имао надлженост за овакву врсту истрага, није урадио ништа.

Истрага је званично отворена тек пет година након Мелонашијевог нестанка, а у УНМИК-овој документацији не постоји нити један истражни спис који би указао да су полицајци било кога испитали у вези са његовим нестанак, објавиле су пре три године франкфуртске Вести, позивајући се на одлуку Саветодавне комисијe за људска права УНМИК-а.

- Комисија страхује да таква неактивност указује на одређену невољност полиције УНМИК да спроведе истрагу, поготову када има назнака о политички мотивисаном насиљу које је указивало на особе повезане са ОВК - навела је у одговору на жалбу Цице Јанковић, Саветодавна Комисија и затражила је од шефа УНМИК-а да јавно призна одговорност, да се извини породици и да од надлежних органа на Косову затражи да преузму све могуће кораке како би осигурали да се кривична истрага настави, а починиоци буду изведени пред лице правде.

Према подацима до којих је дошао УНС, истрага о нестанку Марјана Мелонашија од12. марта 2015. године налази се у Основном тужилаштву у Приштини. Како је УНС-у речено "истрага је у току", али јавности није познато да је иједан корак учињен на расветљавања овог злочине. КФОР је саопштио да нема никаквих података о Мелонашијевом нестанку. 

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије обавестило је УНС да у евиденцији убијених и киднапованих новинара на Косову има шесторицу новинара и медијских радника, међу којима је и Марјан Мелоноши. 

Марјан је са 24. године био на почетку каријере. Пре РТК, радио је у хуманитарној организацији Јен и Медија екшен интернешенал, а био је и сарадник Контакт радија у Приштини.

Марјан Мелонаши рођен је 3. јула 1976. године у Приштини и једино је дете својих родитеља. Студирао је енглески језик.

У борби против заборава и некаживости злочина над новинарима, УНС објавиће серију текстова о Марјану Мелонашију.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

 

 

  

Текст је резултат истраживања новинарског тима Удружења новинара Србије о убијеним и несталим новинарима на Косову. У оквиру постојећег Досијеа о убијеним и несталим новинарима од 1998. до 2005. године, објавићемо нова сазнања како би се јавност детаљно информисала, а домаћи и међународни правосудни органи подстакли да пронађу и казне починиоце ових злочина. Истраживање се спроводи у оквиру пројекта Удружења новинара Србије подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси