Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Смедеревска Паланка и Пећинци 20 милиона, Баточина ни динара за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 12. 2014.

Аутор: С.С, З.Ш. Извор: УНС

Смедеревска Паланка и Пећинци 20 милиона, Баточина ни динара за медије

Удружење новинара Србије наставља са прикупљањем података и подстицањем већег издвајања општина и градова за пројектно финансирање медија у акцији „Општине и градови – пријатељи медија“. У наставку акције сазнали смо да је општина Петровац на Млави за наредну годину усвојила буџет у ком је за медије предвидела 18 милиона динара.

 

Председник Општине Петровац на Млави Радиша Драгојевић сматра да се за медије мора издвајати минимум 2 одсто како би они могли да функционишу: "Ако општина постигне неки успех шта јој вреди ако нема медија да то и пренесу?"

Драгојевић је потврдио УНС-у да на пројектно финансирање медија иде 2.3 одсто буџета Петровца на Млави. 

Смедеревска Паланка, према наводима званичника те општине, предвидела је 20 милиона динара, односно 2 одсто свог буџета, за пројектно финансирање медија. 

Општина Неготин за информисање у наредној години издвојила је 10 милиона динара.

Члан Општинског већа Неготина Татјана Панић потврдила је пријем иницијативе УНС-а и навела да наредне године локалне власти неће бити у прилици да издвоје тражених 2 одсто за медије, али да ће издвојити осетно више. 

“Ове године нисмо у могућности да за информисање издвојимо износ који предлажете с обзиром да је наша општина претрпела велику штету због поплава које су у три наврата задесиле територију општине Неготин. Велики износи су опредељени за отклањање последица и санирање путева који су оштећени поплавама. Иначе, десет милиона динара колико је одвојено за информисање у буџету за наредну годину, сума је која је за 1,5 милион већа у односу на новац који смо потрошили ове године”, одговорила је УНС-у Татјана Панић. 

С друге стране Баточина није предвидела никаква издвајања за финансирање медија у наредној години потврђено је УНС-у из те општине.

Општина Нова Варош улази у привремено финансирање, те за медије у прва три месеца, до најављеног усвајања буџета у марту 2015. године, предвиђено 800 000 динара. Према саговорницима УНС-а из Нове Вароши током привременог финансирања водиће се рачуницом из претходног буџета и трошити четвртину ондашњих средстава током прва три месеца 2015. године. 

Ако остане на нивоу прошле године Нова Варош издвајаће у 2015. години 3.2 милиона динара за информисање, што је 0.5 одсто буџета.

Општина Љубовија није издвојила посебан новац за информисање већ је предвидела 4 милиона динара, односно 0.7 одсто буџета, за различите пројекте, за које могу конкурисати и медији. Овакав систем био је и прошле године, када се 400.000 динара доделило медијима.

Велика је разлика у новчаним давањима у осталих 10 општина које ће издвојити један одсто или мањи проценат буџета: 

- Пећинци - 20 милиона динара - 1 одсто буџета
- Жабари - 5.5 милиона динара - 1 одсто буџета
- Ариље - 3 милиона динара - око 1 одсто буџета
- Коцељева - 2.5 милиона динара - 0.86 одсто буџета 
- Бољевац - 3.8 милиона динара - 0.83 одсто буџета
- Лајковац - 4.5 милиона динара - 0.61 одсто буџета
- Љиг - 2 милиона динара - 0.58 одсто буџета
- Крупањ - 2 милиона динара - 0.48 одсто буџета
- Чајетина - 6 милиона динара - 0.47 одсто буџета
- Велико Градиште - 1.1 милион - 0.23 одсто буџета


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси