Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Општина Пирот: Конкурс за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 01. 2015.

Извор: Општина Пирот

Општина Пирот: Конкурс за суфинансирање медијских пројеката

Јавни позив за достављање пројеката отворен је од 09.01 до 23.01.2015. године.

На основу члана 15. 17. и 18 Закона о јавном информисању и медијима ("Сл. гласник РС" бр. 83/2014 ), члана 20. и члана 46. Закона о локалној самоуправи ("Сл. Гласник РС" бр.129/2007 ), члана 21. и члана 41. Статута општине Пирот ("Сл. Лист града Ниша" бр. 11/08 ), и Одлуке о буџету Општине Пирот за 2015. годину, I бр. 06/70-14 од 17.12.2014. године, Општинско веће Општине Пирот расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА

РАДИ ОСТВАРИВАЊА ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА ДО 30.06.2015. ГОДИНЕ

Општина Пирот ће на основу овог јавног позива до 30.06.2015. године суфинансирати пројекте ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања који се односи на:

* истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање свих грађана општине Пирот

* информисање особа са инвалидитетом и других мањинских група

* подршка производњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, унапређивања правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, развоја спорта и физичке куктуре и заштите животне средине и здрвља људи.

Укупан износ средстава намењен за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања из буџета Општине Пирот до 30.06.2015. године, износи 10.000.000 динара.

Конкурс за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања се расписује за пројекте:

1) производње медијских садржаја;

Конкурс се расписује за спровођење пројеката чија реализација не може бити дужа од три године.

Право учешћа

Право учешћа на конкурсу има:

1) издавач медија који је уписан у регистар медија;

2) правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја и који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија.

Право учешћа на конкурсу немају издавачи који се финансирају из јавних прихода као и издавачи медија који није уписан у Регистар медија.

Право учешћа на конкурсу имају издавач медија, односно правно лице, односно предузетник који се бави производњом медијских садржаја који има седиште, или организациону јединицу на територији општине Пирот, или који приложи доказ да ће суфинансиран медијски садржај бити реализован путем медија који се емитују на територији општине Пирот..

Право учешћа на конкурсу имају информативни интернет медијски портали који имају седиште на територији југоисточне Србије.

Услови за учешће на конкурсу

На конкурсу се може конкурисати само с једним пројектом.

Пројекат у смислу овог конкурса подразумева заокружену програмску целину или део целине (жанровска и временска) којом се доприноси остваривању јавног интереса.

Учесник конкурса може предложити суфинансирање пројекта у износу који не прелази 80% вредности пројекта, а највише до износа који је утврђен конкурсом.

Критеријуми за оцену пријава на конкурс

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на конкурс су:

1) мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања;

 На основу овог критеријума посебно се оцењује:

- у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

- у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља (на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације,  претходног искуства кључних чланова пројектног тима);

- у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2) мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима.

На основу овог посебно се оцењује:

- да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;

- доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити;

Додатни критеријуми за оцењивање пројеката:

- учешће финансијских средстава из буџета Општине Пирот у планираном укупном буџету учесника конкурса у 2015. години.

- квалитет информативног програма

- традиција у пословању

- досадашња сарадња са локалном самоуправом

 - награде и признања

Јавни позив за достављање пројеката отворен је од 09.01 до 23.01.2015. године.

Документација која се доставља

Учесници конкурса су обавезни да доставе:

- пријаву на конкурс на прописаном обрасцу

- фотокопију Решења о упису у Регистар медија

- фотокопију Решења Републичке радиодифузне агенције о издавању дозволе за емитовање програма

- прецизне показатеље и доказе о укупним средствима учесника конкурса у 2014. години, о проценту учешћа средстава Општине Пирот у укупним средствима учесника конкурса у 2014. години, као и податке о приходима које су сами остварили у претходној години.

Конкурсна комисија

Оцену пројеката поднетих на конкурс врши стручна комисија од три или пет чланова, у зависности од броја приспелих пријава (у даљем тексту: комисија).

Чланове стручне комисије именује председник Општине Пирот и то из реда независних стручњака за медије и медијских радника који нису у сукобу интереса и не обављају јавну функцију.

Већина чланова комисије именује се на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји и уколико предложена лица испуњавају законом предвиђене услове.

Право на предлагање чланова комисије имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање три године пре датума расписивања конкурса.

Општина Пирот обавештава новинарска и медијска удружења, као и медијске стручњаке заинтересоване за рад у комисији да доставе предлог за чланове комисије.

Рок за достављање предлога за чланове комисије је 23.01.2015. године.

Одлука о расподели средстава

Одлуку о расподели средстава доноси Општинско веће Општине Пирот, а на основу образложеног предлога комисије.

Одлука о расподели средстава доноси се најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса.

Одлука се доноси у облику решења са образложењем.

Решење о расподели средстава објављује се на веб-сајту органа који је расписао конкурс, и доставља се сваком учеснику конкурса у електронској форми.

Уговор о додели средстава

Решење представља основ за закључење уговора са учесником конкурса који је добио средства за суфинансирање пројектних активности.

Уговором о додели средстава ће се ближе уредити права и обавезе уговорних страна.

Извештај о спроведеним активностима

Учесници конкурса којима се одобре средства у обавези су да доставе наративни и финансијски извештај о спроведеним пројектним активностима стручној комисији, што ће се дефинисати уговором.

Уз извештај се доставља и доказ о реализацији пројекта.

Бр. 40-6/2015

 09.01.2015.

П и р о т                                                              ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ ПИРОТ

                                                                                        мр Владан Васић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси