Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Без медијских пројеката у још 13 општина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

23. 01. 2015.

Аутор: Б.А. Извор: УНС

Без медијских пројеката у још 13 општина

Општине Кнић, Кучево, Ада и Мерошина нису у буџету предвиделе новац за финансирање медија, ни кроз пројектно финансирање нити кроз директне субвенције. Како из ових општина кажу за УНС, „закон их не обавезује да предвиде средства за те сврхе“.

 

Општине Медвеђа са 11 милиона динара и Пожега са 16 милиона динара субвенционишу медије у свом власништву у износима који премашују два одсто укупног буџета, док Бујановац издваја чак 3,9 одсто буџета односно 35,5 милиона динара у те сврхе.

Ова средства општине су предвиделе за финансирање током целе године што је супротно  Закону о информисању и медијима. Из општина су нам ипак навели да ће ребалансом буџета након првих 6 месеци, средства која буду преостала после истека рока до којег је дозвољено директно финансирање неприватизованих медија, наменити за пројектно финансирање. 

Исто је и у општинама Стара Пазова (33,9 милиона динара за РТВ Стара Пазова, 1,1 одсто буџета), Сремски Карловци (1,5 милиона динара за Карловачки лист,  0,5% одсто буџета), Бачки Петровац (2,8 милиона динара Информационом Центру, 0,59 одсто буџета), Лазаревац (12 милиона динара Радио Лазаревцу, 1,5 одсто буџета), јер, како је УНС-у речено, „нема могућности да износи за медије буду два одсто буџета“. 

Општине Бачка Паланка и Алексинац ће за своја јавна информативна предузећа издвојити половину средстава у односу на претходну годину, за период до приватизације. Алексинац издваја 10,5 милиона динара, а Бачка Паланка 14,3 милиона динара, што је око један одсто  њихових буџета.

Удружење новинара Србије (УНС) наставља са прикупљањем података колико општине и градови у Србији издвајају за пројектно финансирање медија, у оквиру акције “Општине и градови пријатељи медија”. Иначе уз наведених 13 општина пројектно финансирање медија није предвиђено у још 13 општина које су до сада обухваћене истраживањем УНС-а, а то су:  Баточина, Љубовија, Панчево, Лесковац, Пландиште, Ивањица, Житорађа, Сомбор, Бајина Башта, Врбас, Мали Зворник, Власотинце и Црна Трава.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

23.01.

2015.

lokalac [нерегистровани] у 23:39

Re:

pojedini predsednici opstina prvi put i cuju za projektno finansiranje medija pa jos kada im mediji to traze oni misle da ih ucenjuju.Bar da uzmu da procitaju ako ne znaju pa sa svojim izjavama ispadaju klovnovi.Do cega je dosla ova zemlja ????

Одговори
пет

23.01.

2015.

JUZNA TUGA [нерегистровани] у 14:57

BEDAK

RAVNOPRAVNOST! 100000 STANOVNIKA LESKOVCA -0,2% ZASTUPLJENOSTI NA NACIONALNOM JAVNOM SERVISU. SRAMOTA!
http://jugmedia.info/…/leskovcani-drugom-rts-dnevniku-govo…/

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси