Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс општине Кикинда за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 02. 2015.

Конкурс општине Кикинда за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 17, 18. и 20. Закона о јавном информисању и медијима(„Сл.гласник РС“, бр. 83/14) ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ КИКИНДА РАСПИСУЈЕ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПОДСТИЦАЊА ИНФОРМАТИВНИХ САДРЖАЈА МЕДИЈА ЗА 2015. ГОДИНУ

Укупан износ средстава са припадајућим порезима који се расподељује је 13.000.000,00 динара за медије којима су оснивачи привредна друштва (приватна предузећа)

Конкурсом за суфинансирање пројеката подстицања информативних садржаја медија одобравају се средства за реализацију пројеката увођења, побољшања или проширења програмских садржаја у писаним или електронским јавним гласилима, који се дистрибуирају или емитују на територији општине Кикинда, а од посебног су значаја за јавно информисање грађана.

Средства се одобравају за следеће намене: суфинансирање производње нових и обновљених програмских садржаjа, афирмацију мултикултуралности, развој вишејезичности и интеркултурализма у јавним гласилима значаjним за остваривање jавног интереса грађана општине Кикинда, што подразумева увођење, побољшање  или проширење  програмских садржаја у новинама или електронским јавним гласилима на српском језику и на језицима националних заједница, који се посебно односе на економску, друштвену и културну проблематику, мањинске друштвене групе, питања из области социјалне заштите, друштвене бриге о деци, положаја младих или старијих грађана, родну равноправност, заштиту животне средине.

I ПРЕДМЕТ, ЦИЉ И КРИТЕРИЈУМИ

Предмет конкурса jе: суфинансирање нових  или обновљених садржаjа jавних гласила значаjних за остваривање jавног интереса грађана у области информисања.

Циљ конкурса jе подстицање плурализма медијских садржаја, подизање квалитета и разноврсности јавног информисања, афирмација мултикултуралности, развој интеркултурализма, подстицање вишејезичних програма, унапређење програмских садржаја јавних гласила, развој образовања и неговање језика и културе, питања из области социјалне заштите, друштвене бриге о деци, положаја младих и старијих грађана, родну равноправност, мањинске друштвене групе, заштиту животне средине и одрживи развој,  и друге актуелне теме.

Критериjуми за оцењивање проjеката су: значаj проjекта за остваривање права на jавно информисање грађана општине, квалитет, креативност, актуелност и значаj проjекта за унапређење права на информисање и jезичког и културног идентитета припадника националних заjедница, финансиjска конструкциjа коjа гарантуjе изводљивост и одрживост проjекта. Предност имају пројекти  који су доступни већем броjу корисника и програми вишејезичног, мултикултурног и интеркултуралног садржаjа.

II УСЛОВИ, ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

Предложени проjекат се мора реализовати преко jавног гласила које је од посебног значаја за јавно информисање грађана.

Право подношења пријаве на конкурс имаjу оснивачи јавних гласила, и то: привредна друштва (приватна предузећа) и аудио и видео продукције које имају потписане уговоре о емитовању са емитерима радијског и телевизијског програма, који су уписани у Регистар јавних гласила.  

На конкурсу не могу учествовати :

-      oснивачи јавних гласила који већину прихода остварују од претплате или друге месечне надокнаде за своје услуге,  

-      оснивачи јавних гласила који примају субвенцију по другом основу из Буџета Аутономне Покрајине Војводине.

Подносиоци пријаве  могу поднети само један предлог пројекта по јавном гласилу.

III ОЦЕЊИВАЊЕ ПРОЈЕКАТА, ОДЛУЧИВАЊЕ И РОКОВИ

Поднете пријаве разматра комисија коју именује председник општине Кикинда по предлогу медијских стручњака и удружења новинара.

Рок за подношење предлога чланова комисије је једнак року трајања конкурса.

Конкурсна комисија неће разматрати:

-      пријаве подносилаца који не испуњавају услове по конкурсу, односно немају право учешћа на конкурсу,

-      неблаговремено поднете приjаве, 

-      непотпуне пријаве,

-      пријаве подносилаца којима су раније одобрена средства, а нису поднели извештај о наменском коришћењу истих,

-      пријаве са непотпуном документацијом,

Коначно решење о расподели средстава доноси предсеник општине, на предлог конкурсне комисије, и против тог решења не може се употребити правно средство.

Конкурс jе отворен до 25. јануара 2015. године.

IV ПРИЈАВЕ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА КОНКУРСОМ

Приjаве на конкурс, уз пратећу документациjу, подносе се на формуларима коjи се могу наћи на саjту: : www.kikinda.org.rs

Пратећа документација:

-      фотокопија решења о упису оснивача у Регистар привредних субјеката

-      фотокопија решења о упису у Регистар јавних гласила

-      фотокопија потврде о пореском идентификационом броју

Приjаве се обавезно подносе на следећи начин: 

1.  Један примерка путем поште на адресу:

Општина Кикинда, Трг српских добровољаца 12, 23300 Кикинда са назнаком за Конкурс за суфинансирање пројеката подстицања информативних садржаја медија, или предајом на писарницу Услужног центра општине Кикинда, на истој адреси.

Корисник средстава је дужан да пројекат реализује до 31. децембра 2015. године и д Секретаријату друштвених делатности достави извештај о наменском утрошку средстава, најкасније 15 дана након реализације пројекта.   

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

ПАВЛЕ МАРКОВ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси