Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

18. 02. 2015.

Аутор: В.А. Извор: УНС

Вишак новца због мало пројеката

За суфинсирање медијских пројеката у Краљеву до последњег дана није пристигло ни десетак предлога па ће мало издвојеног новца по свој прилици бити довољно или чак превише.

 

Краљево – На први конкурс за суфинансирање медијијских пројеката у Краљеву  стигло је тек десетак предлога који би требало да потпомогну развој демократије, културе, привреде, унапреде људска права, правну државу...

Тако је што се тиче пројеката пристиглих преко градске писарнице, а пошто је рок тек истекао чека се још дан, два на поштаре. Ипак, сви су изгледи да ће и оно мало издвојеног новца из градске касе бити довољно, а реч је о свега 14,5 милиона динара намењених у ове сврхе, што представаља тек 0,5 одсто од укупног буџета града Краљева.

Градска власт је због тога, приликом планирања буџета, била критикована и од опозиције и новинара, али се може десити да та критика буде и безразложна с обзиром на број пристиглих пријава.

- Ми нисмо могли да издвојимо више. Биле су и препоруке да издвојимо чак два осто из буџета што би било око 60 милиона. Потајно смо и размишљали да неким будућим ребалансом издвојимо још, али видећемо сада колико се новца тражи – каже Томислав Илић, градоначелник Краљева.

Можда је разлог за овако слаб одазив недостатак идеја, али су на овако скромну заитересованост свакако утицали и критеријуми конкурса, где је неопходна потврда о упису у регистар медија, у евиденцију Агенције за привредне регистре, потврда о фреквенцији, затим је и услов да рачун медијске куће није у блокади... То нам потврђују и они који су конкурисали, попут Зорана Николића, власника електронског издања „Краљевачких новости”, тврдећи „да је ово корак даље у регуларности и оправданости утрошка новца за подршке одређеним медијима, јер је раније било много „одокативне” расподеле буџетских пара за исте сврхе”.

- Било је минулих година чак и лажних представљања како би се добило нешто новца, а пошто се тај новац делио без прописане процедуре и критеријума то нико није ни проверавао. Слажем се да је ово напредак, али има и мањкавости, рецимо неће бити уважени критеријум који се тичу гледаности, слушаности, односно величине подручја коју нека телевизијска станица покрива... Ми смо конкурисали са три пројекта, јер имамо ТВ, радио и новине, али нисмо у конкурсу нашли област пољопривреде.

Сматрам да је расписани конкурс уопштеног садржаја без прилагођавања подручју на коме ми јавност информишемо, а о томе је морало да се води рачуна – каже Виолета Симовић, власница ТВ Краљева, радија и новина „Ибарске новости”.

Наша саговорница додаје и да је уз овај конкурс требало расписати и оглас за услуге директних преноса градске скупштине. Како све три овдашње телевизије преносе дешавања из скупштине, то буџет кошта тродупло јер за ту услугу телевизије добијају по стотинак хиљада динара.

Градоначелник Краљева Томислав Илић упознат је са овим примедбама па је чак најавио и могуће поништења конкурса, посебно, како нам је објаснио, „због не навођења могућности медијске подршке у области пољопривреде, што је за овај крај веома значајно”.

Низ је мањаквости и невоља приликом почетничке примене пројектног суфинансирања медија у Краљеву, али евентуално поништење конкурса могло би тек да закомпликује ситуацију. Таква одлука, рецимо, не би наишла на одобравање оних који су конкурисали пре свега због продужења рока за добијање и те како потребног новца.

У Краљеву нема медија који ову подршку чека са стрпљењем, јер углавном послују уз финансијске тешкоће, а понеки и на ивици опстанка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси