Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 02. 2015.

Аутор: З. Рајић Извор: Вечерње новости

Елиминисана ТВ Кула

Агенција "Зенит", у оквиру које ради ТВ Кула, затражила је да се, због дискриминације, повуче јавни конкурс за финансирање пројеката у области информисања из буџета општине Кула.

 

Директор и главни и одговорни уредник ТВ Кула Драган Јовановић указао је да општински конкурс није у складу са правилником који је донео министар културе и информисања.

Конкурс је направљен тако да новац из буџета добије само Информативнопропагандни центар "Кула", са новинама "Кулска комуна" и истоименим радијом.

Онемогућено је конкурисање осталих електронских медија, као и интернет портала. Очигледна је намера да се конкурсом одстране медији који нису послушници локалне власти, истакао је Јовановић.

Он је навео да је фаворизовање једне информативне куће спроведено условима да медији који конкуришу "обављају делатност непрекидно најмање пет година", као и да "у претходних годину дана нису били дужници у принудној наплати".

Првим условом елиминисан је Радио Клик, а другим ТВ Кула. Логично је питање на основу којих аката су уведени ови услови, о којима у правилнику нема ни речи напомиње Јовановић. Заменик председника општине Кула Велибор Милојичић каже да је приликом састављања конкурса вођено рачуна првенствено да субвенцију добију медији најдоступнији грађанима. Ваљда локална самоуправа има аутономију да одлучи шта је интерес грађана. Кад је реч о ТВ Кула, тај медиј није регистрован на територији кулске општине, нагласио је Милојичић.

Јовановић каже да је ТВ Кула пријављена на две адресе кулску и врбаску. Он је најавио да ће, уколико конкурс не буде повучен, повести грађанску парницу против председника општине Драгана Трифуновића. Жалбу на конкурс Јовановић је упутио председнику општине Кула, ресорном министарству, новинарским удружењима и Медијској организацији Југоисточне Европе у Бечу.

Упозорење новинарске коалиције

УНС, НУНС, НДНВ, Локал прес и АНЕМ упозорили су на случајеве драстичног кршења Закона о јавном информисању и медијима и правилника о суфинансирању пројеката у области јавног информисања. Неприхватљиво је што поједине локалне самоуправе своје обавезе извршавају крајње произвољно и нетранспарентно, покушавајући да наставе са старом праксом арбитрарне доделе средстава медијима саопштила је новинарска коалиција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси