Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Смедерево финансира и ТВ продукцију из Зајечара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 04. 2015.

Аутор: Оливера Милошевић Извор: Политика

Смедерево финансира и ТВ продукцију из Зајечара

Град Смедерево определио је око 11,5 милиона динара за пројектно суфинансирање медија, а на конкурс се јавило 11 медијских кућа, захтевајући чак три пута више пара - 35 милиона.

Комисија за оцењивање пројеката је одлучила, а Градско веће се сложило, да седам медија подели колач.

Међу њима су четири локална, два комшијска - из Пожаревца и из Смедеревске Паланке, док ће део пара пореских обвезника отићи чак у Зајечар.

Смедеревским медијима је припало нешто више од 8,7 милиона динара, а осталима укупно око 2,77 милиона.

Највећи део добиће РТВСД, који је у већинском власништву Марка Лукића, сина Милана Лукића, члана Градског већа задуженог за јавна предузећа, чија група грађана „Коалиција за боље Смедерево“ учествује у локалној власти.

Лукићева медијска кућа тражила је 8,4 милиона динара, посебно за радио и телевизију. Међутим, на конкурс су послали два идентична пројекта, што је комисија одбила и одобрила им око 2,5 милиона за радијски пројекат намењен младима. Недељник са најдужом традицијом у граду „Наш глас“ добио је за пројекат „Наш град“ 2,43 милиона динара, а незнатно мање новца „Респект медија“, тј. регионални недељник „Наше новине“ - 2,23 милиона за пројекат „Смедерево - добро место за живот“.

Смедеревски Лукс радио добиће око 1,5 милиона за информисање о граду и локалној самоуправи. Остатак ће поделити САТ телевизија из Пожаревца, зајечарска продукција „За медија“ и „Недељник“ из Смедеревске Паланке. Пожаревачка регионална телевизија аплицирала је за 4,5 милиона динара, а добила 1,5 милиона. За тај новац дневно ће емитовати четвороминутне извештаје о Смедереву, уз репризне термине. Зајечарци ће инкасирати око 790.000 динара за телевизијске приче о животу људи у смедеревским селима, које ће по уговору емитовати на Пинковом каналу.

Део колача припао је и Агенцији за издавање часописа „Недељник“ из суседне Смедеревске Паланке. Они су добили 480.000 динара.

О расподели средстава, на основу прописаних критеријума, једногласно је одлучила независна комисија састављена од представника УНСа, НУНСа и АНЕМа. Ниједан медиј није добио онолико колико је тражио на конкурсу.

- Водили смо рачуна о интересу Смедерева, да град буде заступљен на локалним, регионалним и националним медијима - каже за „Политику“ Новица Савић, новинар РТС-а и представник Удружења новинара Србије, који је председавао комисији.

Пројекти телевизије Метрополис, Тимочке РТВ и Коперникуса, као и пројекат за телевизијски део програма РТВСД, одбијени су уз образложење да нису задовољили тражене критеријуме. Међутим, занимљиво је да „правих“ пројеката, какве закон прописује, практично није ни било. Осим зајечарске продукције, остали медији послали су углавном предлоге за информисање грађана.

Лукић гласао против одлуке комисије

Смедеревски бизнисмен и политичар Милан Лукић, као члан Градског већа, и ове године је одлучивао о расподели пара медијима, а његов син је већински власник РТВСД. За разлику од прошле године, Лукић је сада гласао против одлуке комисије, јер је медијској кући његовог сина додељено три и по пута мање пара него што је тражено.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

20.05.

2015.

VAŽNO [нерегистровани] у 18:55

ha,ha komentar

Važno da će se finansirati projeta iz Zaječara, za emitovanje priča na Pinku, kao nacionalnom emiteru. A zar se to ne već ne radi i to bez toliko para na nacionalnim servisima-RTS, Pinku, TV Prva....
Zaječarska produkcija emituje priče o Smederevcima na nacionalnoj kući-kakav paradoks!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси