Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 06. 2015.

Извор: Агенцијa за борбу против корупције

Подршка ЛАФ-у Града Ниша

Поводом обраћања самосталног и независног градског тела – Локалног антикорупцијског форума Града Ниша Агенцији за борбу против корупције у вези са конкурсом за доделу средстава пројектима за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша, Агенција пружа пуну подршку жалби овог тела Управи за културу Града Ниша да се преиспита одлука Стручне комисије за оцену пројеката.

Наиме, Стручна комисија је дала негативан одговор ЛАФ-у на захтев да се у рад Комисије укључи грађански посматрач, што је решење које је усвојено у оквиру Локалног плана за борбу против корупције Града Ниша који је усвојила Скупштина Града Ниша.

Оснивање ЛАФ-а у Нишу и доношење локалног антикорупцијског плана представља пример добре праксе.

Међутим, како је основни проблем Србије непримењивање правила која се донесу, на шта је Србија више пута званично упозорена од стране ЕУ, могуће је, баш на овом примеру указати на матрицу проблема који друштву у Србији отежава напредак.

Локална самоуправа Града Ниша донела је сопствени антикорупцијски документ и на примеру реаговања Комисије за доделу средстава показује неспремност да примени оно за шта се декларативно залаже.

Образложење Комисије се може сматрати релевантним у процедуралном смислу, али је Комисија показала и одлучност да занемари важност аспекта – спречавање корупције и примена мера из антикорупцијског плана – чиме доприноси уврежености постојеће перцепције грађана: неповерење у јавну управу.

Поверење грађана у стручност и професионалност вршилаца јавних овлашћења не стиче се тако што се вршиоци тих овлашћења затварају од јавности зато што подразумевају да ће јавност веровати у њихово поштење и професионалност.

Потребна је и транспарентност у вршењу тих овлашћења, а ако је све професионално, присуство јавности није сметња. Упорно одбијање контроле широко је распрострањено и представља бахатост и злоупотребу позиције моћи. Јавност онда нема поверења и ту се зачарани круг затвара.

Агенција апелује на Управу за културу Града Ниша да поступи онако како је једино исправно и пожељно са аспекта заштите јавног добра – да уважи жалбу ЛАФ-а и да Стручна комисија у свој рад укључи грађанског посматрача што је већ прихваћено усвајањем Локалног плана за борбу против корупције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси