Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Ниш: Сумњива расподјела помоћи за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

01. 07. 2015.

Извор: Aljazeera, cenzolovka.rs

Ниш: Сумњива расподјела помоћи за медије

Иако су људи од заната задужени за расподјелу новца, стигле су и прве сумње, јер о томе ко ће га добити одлучују они који су аплицирали за финансирање.

 

Град Ниш расписао је конкурс за пројекте из којих ће бити финансирани медији. То је први конкурс у овом граду након усвајања нових медијских закона у Србији и престанка финансирања медија из буџета без конкурса.

Петсто хиљада еура за развој медијских слобода у Нишу. Иако су људи од заната задужени за расподјелу новца, стигле су и прве сумње. Јер, о томе ко ће га добити одлучују они који су аплицирали за финансирање.

“Ако је члан, један од три члана комисије која одлучује о новцу, запослен у два медија који су се пријавили на конкурс, ту у старту имамо проблем”, рекао је Предраг Благојевић, уредник сајта Јужне вести.

Биљана Љубисављевић, чланица Комисије за пројектно финансирање медија, која је истовремено и сарадник редакција које су тражиле новац, то не сматра проблемом.

“Мене су из управе за културу консултовали пре него су ме изабрали за члана комисије и установили су да нема сукоба интереса, јер ја нисам у сталном радном односу ни у [агенцији] Бети, ни у новинској агенцијиЈуг медија. Ја сам управи доставила и образац из националне службе за запошљавање да сам практично незапослено лице, али сам се ја, и поред тога, оградила од гласања, тако да када се буде гласало о пројектима које су доставиле Бета и Југмедија, ја нећу гласати”, казала је Биљана Љубисављевић.

Одлука без транспарентности

Са њеним гласом или без њега, комисија ће одлучивати тајно. Одбили су захтјев да сједницама комисије без права гласа присуствује и грађански посматрач.

“Ми смо ти који су се борили за то да никада градска власт или било ко, ко управља новцем грађана, не може да одлучује о томе иза затворених врата, да сви састанци Градског већа, свих тела градских, буду отворени за јавност. А онда када троје новинара одлучује о расподели новца пореских обвезника, они одлуче да то треба да буде тајно, и то уз образложење да ће се тиме успоравати рад комисије. Мени је то скандалозна ствар”, рекао је Предраг Благојевић.

Ни они који су тражили да присуствују сједницама комисије нису задовољни одлуком да им се ускрати мјесто. Плаше се да је на тај начин отворен пут корупцији, извјештава из Ниша репортер Ал Јазеере Зоран Косановић.

“Оно што заиста не мислимо да је добро, то је што тиме удео грађана кроз институције грађанског посматрача онемогућена је транспарентност у раду”, рекла је Весна Црногорац, чланица Локалног антикорупцијског форума.

Рок за пријаву на конкурс истекао је почетком мјесеца. Резултати би требали бити познати најкасније до септембра.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси