Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Конкурс града Лесковца за суфинансирање медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

10. 07. 2015.

Конкурс града Лесковца за суфинансирање медијских пројеката

На основу члана 18 и члана 19 Закон о јавном информисању и медијима („Службени гласник Републике Србије“бр.83/14), Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања („Сл.гласник РС“ бр.126/14),члана 13. Одлуке о Градској управи града Лесковца („Службени гласник града Лесковца“15/08, 6/09, 8/09, 11/09, 18/09, 10/10, 3/12, 10/13, 13/13), одлуке Градског већа бр.061-13/15-II од 04.06.2015. године и одлуке Градског већа бр.061-14/15-II од 09.06.2015.године, Градска управа за друштвене делатности града Лесковца расписује

К О Н К У Р С

за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Лесковца у 2015. години

  1. 1.     ПРЕДМЕТ КОНКУРСА

Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији града Лесковца у 2015. години (у даљем тексту: Конкурс) расписује се за суфинансирање пројекта производње медијских садржаја на територији града Лесковца.

Средства се одобравају за реализацију пројеката увођења, побољшања или проширења програмских садржаја у новинама и електронским медијима који се дистрибуирају или емитују на територији града Лесковца, а од посебног су значаја за јавно информисање грађана, укључујући и интернет странице уписане у регистар медија, и то :

1. медијски садржаји који афирмишу интерактивно учешће грађана у побољшању рада локалне самоуправе;

2. медијски садржаји који афирмишу привредни развој и стварање повољног привредног амбијента на територији града Лесковца;

3. медијски садржаји из области образовања и науке који афирмишу рад образовних и научних институција града Лесковца ;

4. медијски садржаји у области културе и очувања културног наслеђа града Лесковца;

 5. медијски садржаји намењене младима, који промовишу стручна и научна достигнућа, здрав начин живота, ненасиље и значај спорта на територији града Лесковца;

 6. медијскисадржаји у области људских права и слобода;

7. специјализовани медијски садржаји из области борбе против корупције, као и истраживачки медијски програми у области борбе против корупције;

8. медијски садржаји значајни за очување идентитета националних мањина које живе на територији града Лесковца;

9. медијски садржаји значајне за инклузију особа са инвалидитетом на територији града Лесковац;

10. медијски садржаји посвећени заштити животне средине и комуналним темама, као и примерима добре праксе на територији града Лесковца;

11.медијски садржаји из области безбедности и унапређења стања безбедности на територији  града Лесковца.

      1. 2. ИЗНОС СРЕДСТАВА КОЈА СУ ОПРЕДЕЉЕНА ЗА КОНКУРС

Висина средстава предвиђених за пројекте производње медијских садржаја утврђена је у укупном износу до 10.000.000,00 динара.

Учесник Конкурса може поднети захтев за суфинансирање пројекта у износу до највише 80% вредности предложеног пројекта, односно највише до износа утврђеног конкурсом.

Учесник конкурса коме су додељена средства за пројекат може у току исте календарске године да учествује и на другом конкурсу за суфинансирање, са истим пројектом, с тим да укупно додељена средства не прелазе 80% вредности пројекта.

  1. 3.     ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

На Конкурсу могу учествовати:

-         издавач медија чији медиј је уписан у Регистар медија, односно Регистар јавних гласила који се води у Агенцији за привредне регистре;

-         правно лице, односно предузетник, који се бави производњом медијских садржаја и који има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

Право учешћа на Конкурсу немају издавачи медија који се финансирају из јавних прихода.

Право учешћа на Конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису на време и у прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај.

Учесник Конкурса може конкурисати само са једним пројектом на једном конкурсу. Под пројектом се подразумева заокружена програмска целина или део целине (жанровска и временска), којом се доприноси остваривању јавног интереса, у складу са Законом.

Ако је учесник Конкурса издавач више медија, може на конкурсу учествовати са једним пројектом за сваки медиј.

Конкурс се расписује за суфинансирање пројеката чија реализација не може бити дужа од годину дана.

  1. 4. КРИТЕРИЈУМИ ЗА ОЦЕНУ ПРОЈЕКАТА

Критеријуми на основу којих ће се оцењивати пројекти пријављени на Конкурс су:

1. Мера у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања:

1.1. у којој мери су предложена пројектна активност и изложени циљеви њене реализације релевантни за остваривање намене конкурса;

1.2. у којој мери је вероватно да ће предложене пројектне активности довести до остваривања постављеног циља (могу се утврдити на основу начина на који је објашњена веза између активности и циљева, прецизности индикатора успеха, квалитета предложеног метода евалуације, претходног искуства кључних чланова пројектног тима и других чинилаца које може да одреди орган који расписује конкурс);

 1.3. у којој мери однос између предложених трошкова и очекиваних резултата указује да би коришћењем буџетских средстава на најрационалнији начин био остварен јавни интерес.

2. Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима:

2.1. да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда.

2.2. доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити;

Додатни критеријуми су:

1. Кадровски потенцијал и техничка опремљеност;

2. Искуство и континуитет у производњи медијских садржаја дефинисаних Конкурсом;

3. Заступљеност медијских садржаја дефинисаних Конкурсом у предложеном пројекту (дужина радио и тв програма, број страница са текстовима у новинама и на интернет порталима и сл.)

  1. 5.     PОКОВИ ЗА ПРИЈАВУ

Пријаве на Конкурс подносе се у року од 15 дана од дана обjављивања у недељнику „Наша реч“ и на званичној интернет презентацији града Лесковца, на адреси: www.gradleskovac.rs.

Проверу поднете документације и испуњеност услова за учешће на Конкурсу и поштовање рокова врши  Градска управа за друштвене делатности.

Учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава се да недостатак отклони у накнадно одређеном року.

Пројекат учесника конкурса који у накнадно одређеном року не достави тражену документацију, неће се узети у разматрање.

Неблаговремене пријаве као и пријаве учесника конкурса који није поднео ниједан прописани документ наведен у конкурсу, осим обрасца за пријаву, Комисија неће узети у разматрање.

Одлуку о расподели средстава, на основу предлога Комисије, доноси Градска управа за друштвене делатности, у форми решења, најкасније у року од 90 дана од дана закључења Конкурса.

Решењем о додели средстава може бити одређен исти или мањи износ средстава од оног који је тражен у појединачној конкурсној пријави.

Уколико је решењем о додели средстава за појединог корисника одређен мањи износ од оног који је тражен у конкурсној пријави, корисник средстава дужан је да пошаље ревидиран буџет пројекта, којим спецификује намену средстава, а у складу са износом који му је решењем додељен.

Корисник средстава може ревидираним буџетом пројекта тражити да му пројекат сразмерно краће траје или да умањи део програмских ставки, уважавајући природу пројекта за који су му одобрена средства.

На основу решења о расподели средстава закључује се уговор, који је основ за праћење реализације суфинансираног пројекта.

Корисник средстава је дужан да извештај о реализацији утрошених средстава достави до 31.12. 2015. године, на прописаном обрасцу који се налази на сајту града Лесковца, уз обрасце за пријаву, на адреси: www.gradleskovac.rs.

  1. 6.     ДОКУМЕНТАЦИЈА

Пријава се подноси путем образаца за учешће на Конкурсу, који се могу преузети са сајта града Лесковца

Образац 1- Пријава за пројектно суфинансирање из области јавног информисања

Образац 2-Табеле за пројектно суфинансирање из области јавног информисања

Учесник Конкурса је обавезан да приложи и копије следећих докумената у једном примерку:

1. Решење о регистрациjи правног лица или предузетника у Агенциjи за привредне регистре;

2. Решење о регистрацији из Регистра медија односно Регистра јавних гласила у Агенцији за привредне регистре;

3. Дозвола за емитовање радио и/или ТВ програма издата од Регулаторног тела за електронске медије;

4. Оверена изjава/сагласност медија (или више њих) да ће програмски садржаj бити емитован/објављен у том медију (обавезно само за правна лица и предузетнике регистроване за продукциjу телевизиjског и радиjског програма);

5. Оверена изjава да учесник конкурса нема изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда;

6. Визуелни приказ предложеног медијског садржаја (трејлер, примерак новина, џингл и сл);

7. Потписану изјаву одговорног лица о броју стално запослених радника и хонорарних сарадника (са приказаном образовном структуром);

8. Доказ о редовном измиривању обавеза према запосленим радницима и хонорарним сарадницима (за месец који претходи подношењу пријаве) - обрасци ППОД и ППОПЈ оверени од стране Пореске управе.

Подносилац пријаве је у обавези да наведену документацију достави у штампаној форми и у електронској форми - на компакт диску (CD или DVD), у затвореној коверти или пакету.

Пријаве слати на адресу Градска управа за друштвене делатности града Лесковца „Трг револуције 45“, број телефона:016/213-984, на мејл адресу:ddelatnostiobrazavanje@gmail.com

са назнаком: за Конкурс за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

  1. 7.     ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У РАДУ КОМИСИЈЕ

Позивају се новинарска и медијска удружења, регистрована најмање три године пре датума расписивања Конкурса, да предложе чланове конкурсне комисије.

Позивају се и медијски стручњаци заинтересовани за учешће у раду комисије да се писаним путем обрате Градској управи за друштвене делатности, адреса: „Трг револуције 45“, број телефона: 016/213-984, на мејл адресу: ddelatnostiobrazavanje@gmail.com.

Уз предлог за чланове комисије потребно је доставити и кратке биографије.

Предлоге слати до закључења Конкурса.

Право на предлагање чланова имају новинарска и медијска удружења која су регистрована најмање 3 године пре датума расписивања Конкурса.

  1. 8.     ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс и Образац за пријаву обjављују се и на веб-сајту града Лесковца, где су видљиви и доступни све време трајања Конкурса.

Решење о суфинансирању пројеката по расписаном конкурсу, биће обjављено на интернет страници града Лесковца, на адреси: www.gradleskovac.rs и достављено свим учесницима конкурса у електронској форми.

Конкурсни материјал се не враћа.

Додатне информације се могу добити радним даном од 12 до 14 часова на телефон 016/213-984.

Број: 669/2015-05

У Лесковцу, 09.06.2015.године

НАЧЕЛНИК

Сузана Станковић Илић

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

12.07.

2015.

jelena bujanovac [нерегистровани] у 21:39

pogresna informija

zbog cega i vi i nuns ne objavljujete informacije pravovremeno?? konkurs je na sajtu leskovca objavljen jos 10.juna..prosao je rok

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси