Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 08. 2015.

Аутор: Милорад Додеровић Извор: УНС

Лаки писци "тешких" пројеката

Ово је прва година у којој се практично примењује нови начин суфинансирања медија из буџета локалних самоуправа, општинских и градских и логично је да је то било прво и ново искуство не само за "даваоце" пара, него и за комисије у којима су седели новинари, представници новинарских удружења и асоцијација, дакле људи који су меродавније, стручније и објективније могли да оцењују пројекте са којим се конкурисало за паре.

Међутим, на основу искуства које сам стекао учествујући као представник УНС-а у неколико комисија на југу Србије, очигледно да је на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката било мало пара које је требало делити, а инфлаторно много лаких писаца "тешких" пројеката којима су се покушавали, често без покрића, опчинити чланови комисија.

Пред комисијама су често били медијски пројекти иза којих нису стајали реални и технички потенцијали оних који су их писали. Био је уочљив и инфлаторно велики број "пројеката", наштанцованих и послатих на све могуће и немогуће адресе и конкурсе, вероватно по логици - где упали, упали, па макар да се добије која сића. Међутим, како су комисије биле суочаване са чињеницом да је  било мало расположивих пара издвојених у локалним самоуправама за суфинансирање медија, чланови комисија често су морали да отварају и по четворо очију како, макар и најскромнија средства не би отишла онима који без обзира на вештину у писању пројеката, не заслужују да буду суфинасирани. Јер, зашто би, на пример, град Крушевац , боље речено његови грађани који пуне буџет, имали интерес да финансирају пројекат ТВ станице из неког другог града чији се програми не могу пратити на подручју Крушевца? Или, како веровати  медију чији је власник уједно и директор и главни и одговорни уредник,  једини, или један од неколико новинара, да ће на било који начин моћи  да оствари право на суфинансирање. Или, како макар и симболично подржати неке портале који су конкурисали за иначе скромна средства општине Куршумлија, када је јасно да већина грађана разасутих по брдима на територији те општине, засигурно нити има интернет у кући, нити баке и деке на тим брдима имају обичај да ујутру пре него што пусте стоку на пашу, сурфују по интернету, или имају кабловску ТВ па да гледају програме ТВ станица које се могу видети  само на кабловским мрежама...

Било је и оних који су писали и пројекте и цифре које се граниче са безобразлуком.На пример, власник електронског билборда у једном граду тражио је готово трећину конкурсом најављених средстава,убеђујући чланове комисије да он јесте медиј, без обзира што га баш нема у регистру медија уз "зар је такво регистровање баш потребно" (а јесте као један од основних конкурсних услова). Наводећи вредности својих пројеката неки су наводили цифре од којих боли глава, а завиривањем у образложење пројекта могло се видети да би највећи део тражених износа био утрошен на хонораре новинара,сниматеље, смештај и путне трошкове.

А после обелодањивања одлука комисија, највише су галамили управо најлабавији кандидати потурајући приче о подмићивању и корупцији, лобирањима и лобистима, везама и везицама и слично.

Баш као што су на разним штрајковима и протестима најгрлатији они који су најгори радници, студенти, ђаци или полицајци...

                                                                                                                                                                                                                                                                                          М.Додеровић

Коментари (1)

Остави коментар
уто

01.09.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:00

SKANDAL U CUPRIJI

Meijska koalicija pretrpela je jos jedan poraz , jer su njeni clanovi komisije dali novac u iznosu od 5 miliona dinara jednoj medijskoj kuci u Cupriji .Naime kopernikus tv koji je otvorio nedavno kanal za curpiju i koji vidi samo mali broj sugradjana , dobio je sve pare na konkursu. Dakle niko vise ni dinara. Lokalne radio stanice koje imaju pokrivenost cele opstine i koji vec uzivaju poverenje kod slusalaca su ostali uskraceni za bilo koji dinar, jer je medijska koalcija sa svojim clanovima poklonila pare kablovskom kanalu Kopernikus. Ovde se nema sta vise reci osim, postovani ako vec govorimo o postovanju Zakona moralno je da one koji samovolju opstinara postuju izbacite iz svojih redova.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси