Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Конкурс за пројектно суфинансирање медија у Димитровграду након приватизације РТВ Цариброд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

28. 08. 2015.

Извор: УНС

Конкурс за пројектно суфинансирање медија у Димитровграду након приватизације РТВ Цариброд

„Општина Димитровград има у плану расписивање конкурса за пројектно суфинансирање медијских садржаја у овој години, али чекамо да се заврши приватизација РТВ Цариброд и потпише уговор са купцем како би и овај локални медиј могао да конкурише“, рекао је УНС-у председник општине Димитровград Зоран Ђуров реагујући на писмо Коалиције новинарских и медијских удружења упућено градоначелницима и председницима општина.

 

Ђуров је додао и да у буџету има новца планираног за медије и да ће општина Димитровград, по Закону, расписати конкурс.

„Још увек нисмо расписали конкурс јер је РТВ Цариброд у процесу приватизације, и уколико све буде у реду, ускоро ће бити приватизована. То је наш највећи медиј и желимо да му дамо прилику да конкурише,“ рекао је Ђуров.

Подсетимо, Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) позвала је локалне самоуправе које то до сада нису учиниле да распишу конкурсе за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

У писму упућеном председницима општина и градоначелницима у Србији, Коалиција је  подсетила да нови медијски закони предвиђају повлачење државе на свим нивоима из власништва над медијима, али никако не и укидање одговорности републике, покрајине и локалне самоуправе за информисање грађана.

“Та одговорност се сада реализује кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја и независне комисије за вредновање предлога пројеката”, навела је Коалиција.

Новинарска и медијска удружења позвала су локалне самоуправе да средства која буду опредељивале за медијске садржаје по конкурсима не буду симболична, већ у оном обиму који ће обезбедити остварење јавног интереса у сфери информисања на територији локалне самоуправе, али и омогућити да грађани буду информисани о стварима од локалног значаја.

Коалиција је препоручила да локалне самоуправе за јавно информисање путем конкурса издвајају минимално два одсто укупног буџета општине или града.

РТВ Цариброд условно је продат Радоици Милосављевићу из Крушевца за 18.600 евра. Почетна цена овог медија износила је 13.933,05 евра. Уколико добије позитивна мишљења Министарства финансија - Управе за спречавање прања новца и Регулаторног тела за електронске медија о непостојању сметњи за закључивање уговора, Агенција за приватизацију ће са купцем закључити Уговор о продаји капитала.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси