Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Систем финансирања медија не сме да се злоупотребљава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 09. 2015.

Извор: Бета, РТВ

Систем финансирања медија не сме да се злоупотребљава

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард изјавио је данас да недавно уведени систем пројектног финансирања медија не сме да промовише интересе политичких, економских и других кругова који теже да утичу на независност уређивачке политике.

"Независне институције још увек упозоравају на наставак неких забрињавајућих трендова у друштву, који се дотичу и медија, попут онога што омбудсман у свом извештају назива таблоидизацијом. Савет за борбу против корупције такође указује на проблеме са власничком структуром и финансирањем појединих медија", рекао је Буркхард на конференцији о финансирању медијских садржаја у Београду.

Он је истакао да је циљ новог система финансирања стабилизација услова на медијском тржишту, и да је од велике важности институционална подршка.

Према његовим речима, медијима на језицима националних мањина понекад је отежан опстанак, али право мањина да се информишу на својим језицима мора бити поштовано.

Председник Сталне конференције градова и општина (СКГО) Зоран Перишић нагласио је да локалне самоуправе и даље имају одговорност за информисање јавности кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја и рад независне комисије за вредновање предлога пројеката.

Челник СКГО, која је организовала данашњи скуп, казао је да информација не сме да се сматра власништвом органа управе, него заједнице, која учествује у одређивању онога што представља јавни интерес.

Јадранка Јелинчић из Фондације за отворено друштво оценила је да важећи медијски закони изражавају "висок степен сагласности" о томе како треба да изгледа медијски простор, али да се мора усавршити начин њиховог спровођења.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси