Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Трибина: Пројектно финансирање медија огроман искорак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 09. 2015.

Извор: Танјуг

Трибина: Пројектно финансирање медија огроман искорак

Пројектно финансирање медија је огроман искорак из система јавног финансирања, који је омогућавао злоупотребу промовисања политичких и економскх интереса, закључено је данас на трибини на тему финансирања медија са које је државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић саопштио да је конкурс за добијање средстава продужен до 30. септембра.

 

Мирковић је апеловао на све који желе да учествују на конкурсу да благовремено доставе потребну документацију истакавши да у фонду за те намене има 45 милиона динара..

Према његовим речима, до краја августа 84 локалне самоуправне су расписале конкурс за пројектно финансирање медија по новим правилима, то није учинило 60 локлних самуправа, док је у 28 општина спроведена приватизација локалних медија.

Он је на трибини  "Јавни интерес за грађане и медије и нови начин финасирања медијских садржаја" рекао да од 28 општина у 10 није постојао други електронски медији који је могао да аплицира за конкретну помоћ.

Неке општине, према његовим речима, конкурсе нису расписале због, како је рекао Мирковић, сиромаштва или зато што ни немају медије.

Говорећи о приватизацији медија, Мирковић је рекао да је први круг приватизације донео 22 медијима нове власнике, а да је расписан други круг за преостале медије који по закону треба да буде окончан до 31.октобра.

Шеф мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхарт је рекао да нови Закон о информисању омогућава да држава помогне да медији извештавају о темама о јавног интереса.

"Овај систем треба да допринесе да се услови на медијском тржишту стабилизују, а новац грађана троши у циљу информисања", нагласио је он  и додао да закон спречава промовисање интереса политичких и економских кругова, који желе да утичу на независност уређивачке политике.

Он је пренео да независне институције још увек упозоравају на наставак забрињавајућих трендова у друштву, када је реч о медиима, те додао да је неопходно  трајно радити на очувању медијског плурализма и локалног информисања широм Србије.

Подвукао је и значај подршке локалним медијима, посебно оним на језицима националних мањина, јер финансијски опстанак таквих медија представља велики изазов.

Председник Сталне конференције градова и општина Зоран Перишић указао је да локалне самоуправе одавно нису биле суочене са овако комплексном темом као што је суфинасирање медија. 

Он је истакао да је правовремено информисање грађана обавеза медија, али и локалне самоуправе које треба на транспарентан начин да подрже медије.

Због новог начина финансирања медија планирање новог буџета локалних власти добија на значају, сматра Перишић додајући да се локалне администрације увелико припремају за овај процес.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић оценио је да је пројектно суфинансирање огроман искорак из система јавног финансирања, који је омогућавао злоупотребу промовисања политичких и економскх интереса.

"Новим сетом закона, пре свега о јавном информисању, ова сфрера је у доброј мери уређена", нагласио је он додајући да је 2015. названа експерименталном годином, а да је циљ да после овогодишњег искства проблеми буду анализирани и отклоњени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси