Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

04. 11. 2015.

Аутор: М. Додеровић Извор: УНС

Између редова актуелних и завршених медијских конкурса

"Лаки" писци "тешких" пројеката

Баш свашта се могло прочитати у појединим пројектима и другим документима којима су, нарочито портали, конкурисали за суфинансирање из буџета локалних самоуправа.

 

На неке конкурсе пристизали су ко јаје јајету слични пројекти, али је комисијама било тешко да укапирају ко је од кога преписивао, али су се ипак одлучивале за подршку онима који имају више кадровских и техничких капацитета да заиста и реализују "ресавски" пројекат. Да ли су неки вешти писци пројеката из НВО чак и наплаћивали своје услуге медијима? И да ли је међу медијима било размене по систему ја теби из Ниша, ти мени из Суботице, на пример, и ко ће онда у конкурсним комисијама моћи да зна шта је "копи-пејст", а шта није?

У овој првој години практичне примене законских одредби о конкурсном суфинансирању медијских  пројеката, било је то и ново и прво искуство не само за медије, него и за представнике Коалиције новинарских и медијских удружења који су у комисијама одлучивали о расподели средстава. И чини се да та врста "почетничке невиности" и за једне и за друге даје право на могуће грешке, које на наредним конкурсима свакако треба избећи. Пара је иначе увек било много мање од "апетита" исказиваних у приспелим пројектима, а у неким општинама као у Алексинцу на пример (560.000 динара) готово да је члановима комисије било непријатно што су морали да било коме и по каквом год пројекту и критеријуму деле цркавицу којом ће медији тек моћи да покрију ПТТ трошкове за слање документације на конкурс и евентуално да им остане за струју и воду за један месец у години.   

Оснивач једног портала, желећи да остане анониман, испричао је потписнику ових редова да му се десио двоструки пех. Прво је човеку из једне угледне НВО платио да му смисли и напише добар пројекат којим је конкурисао, али онда није добио ни динара јер је комисија оценила да његов портал у којем је он и оснивач и директор и уредник и новинар...нема капацитет којим би могао да реализује пројекат којим конкурише. Јефтинија варијанта од овог примера била је ако нађеш доброг инсајдера у конкурентском медију и од њих мазнеш комплетан текст пројекта. Онда се намерно не трудиш да било шта промениш у тексту пројекта, већ га пошаљеш на конкурс па нека комисија трља главу ко је од кога преписао?!

У предконкурсним сналажењима неки извори указују да је међу медијима било "трговине" чије је конце било тешко похватати. Јер, која ће то комисија моћи да примети да је пројекат, у Нишу, Лесковцу или било где у југу Србије , који је пред њима, идентичан пројекту неког медија из Суботице, Сомбора, Панчева, Ужица, Шапца, итд?

Да ли је било притисака на чланове комисија? Било би смело тврдити да их није било. И не само "другарских" и колегијалних и разних других притисака, него и могућих кеш-понуда или нуђења процента од висине добијене на конкурсу. Знам да ће бити колега који ће скочити на овакве инсинуације називајући их неоснованим, али ипак тврдећи да само за себе могу гарантовати да су "чиста образа". Зато ми се чини добрим пракса већине комисија да све одлуке доносе једногласно, макар и уз вишесатно анализирање сваког пројекта?!

Наравно, неки мало јачи медијски моћници успевали су да преко локалних челника који потписују решења о оснивању комисија, убаце своје и сигурне, а избаце оне појединце за које знају да се на њих не може никако утицати, чак ни претњама или ковертама!

А портала је на конкурсима било као плеве. Готово да нема новинара дописника београдских медија који немају свој портал. А онда су као печурке после кише почели да ничу портали који су у новинарству били тотални анонимуси, који боље кувају пасуљ, него што пишу вести (преписивање је нешто друго), или који су основани тек по расписивању локалних конкурса за суфинансирање, па онда чак написали и некакав пројекат, конкурисали, па ако упали, упали, ако не није смак света. Та и таква боранија од портала ипак је, штрп по штрп, успела да на конкурсима отме по неку пару коју иначе више заслужују они најпознатији, зна се који и зна се какви баш, баш портали.

Иначе, уз необавезно ћаскање уз кафицу пред почетак рада комисија, поједини градоначелници жалили су се да су их годинама портали просто речено рекетирали, па „ако им не даш паре, свакодневно ти листају и претресају приватну и пословну биографију до детаља који прелазе линију пристојности. Ако платиш, не из свог џепа него из буџетских извора, онда те неко време не дирају“.

 

Коментари (6)

Остави коментар
уто

17.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 12:58

Bole ga "Južne vesti"

E, moj Doderoviću... To što portali, npr. "Južne vesti" iz tvog kraja, rade kvalitetno i uspešno može mnogo da boli. I to je grm u kome leži zec. Samo ti vozi dalje i uživaj... Daleko si od novinara, "druže". Vreme čini svoje, u svakom slučaju.

Одговори
пон

16.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:42

Pitanja autoru

Poštovani gospodine Doderoviću!

Na koliko ste konkursa bili član komisije?

Koliki je ukupni iznos dnevnica i troškova koje ste "zaradili" kao član komisija?

Da li je neko bio više puta od Vas član komisija?

Hvala za odgovore - ako ih date.

Одговори
уто

10.11.

2015.

Miroslav Doronjski [нерегистровани] у 21:55

Re:

Doderovićev "pasulj" nisam probao, ali tekstovi su mu... Neka ih drugi komentarišu - valjda neće ovako ofrlje kako se on razbacuje ocenama o drugima. Ali, sa pozicije moći redovnog člana mnogih komisija, može mu se. On bez griže savesti odlučuje o sudbinama (jer su ova sufinansiranja jedini način za preživljavanje mnogih profesionalaca), a komotno ubire dnevnice i ostale prinadležnosti člana. I još jedno dodatno objašnjenje: pominje Doderović i "prepisane" projekte. Čuo sam za tu priču, konkretno od kolega iz Kruševca. Ali sam čuo i to da pomenuti projekti nisu ni pročitani, već proglašeni za prepisane na osnovu slične teme kojom se bave(koja je, još i to, bila preporučena kao jedna od mogućih opcija u samom tekstu konkursa). Doderoviću i ostalima iz komisije na čast i profesionalni obraz.

Одговори
уто

10.11.

2015.

Žarko Petrović [нерегистровани] у 11:58

Diskriminacija bez razloga

Očigledan je diskriminatorski stav g.Doderovića prema Internet portalima. Dobro, svako vuče korene iz "svog vremena", ali pisaće mašine se više nigde na svetu ne proizvode, a Hemingvej je odavno umro. Profesionalnim članovima komisija, kakav je g. Doderović, smeta što u "njegovu profesiju" dolaze neki novi ljudi, koje on, očigledno, ne razume, kao ni način na koji funkcionišu savremeni mediji. Ali, na svako njegovo buduće imenovanje u neku komisiju biće ulagani prigovori i zahtevi za izuzeće. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na a priori diskriminaciju iz procesa projektnog finansiranja.

Одговори
пон

09.11.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 09:24

konačno!

Konačno ste uvideli koliko je besmisleno projektno sufinansiranje. Ove godine je bilo zagrevanje! Sad su več svi pronašli modele, rupe i slične mogučnosti da dodju do para. Jer važno vam je bilo da država izadje iz medija. Eto izašla je, ali opet ih finansira, sad kao donator. Važno je da ste novim setom zakona uništili ono malo lokalnih medija, koji su makar civilizovano radili svoj posao.

Одговори
сре

04.11.

2015.

Milutin X [нерегистровани] у 14:08

Tja

Ej, bre, ljudi iz UNS-a, pa za to ste se borili. Ubili ste ili silno oštetili regularne regionalne i lokalne medije u vlasništvu građana. Relativno ozbiljne mainstream intitucije. Neke od njih su osnovane i pre 70 godina. E, sada vam je djavo kriv. Kao, na konkurse se javljaju copi - paste portali. Pa, šta se tu može. Da citiram deo pesme Đorđa Baleševića "Što si princa preobrazila u ovu žabu... budalo jedna"

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси