Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  (Не)обичан састав комисије за медијске пројекте у Београду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 11. 2015.

Извор: Н1

(Не)обичан састав комисије за медијске пројекте у Београду

Београдски медији полако се уводе у пројектно финансирање. У току су конкурси, а Град Београд управо је изабрао комисију која ће одлучивати ком ће медију колико новца припасти. Међу њима налазе се новинари РТС-а, Пинка и Студија Б и ниједан представник репрезентативних новинарских удружења. Зато сумњају да ће новац бити праведно подељен.

 

Формално правно - све је у реду с избором комисије. Суштински - закон је још једном извргнут руглу. Овога пута - медијски. Он налаже да већину чланова петочлане комисије предлажу новинарска и медијска удружења која постоје дуже од три године.

На предлог Асоцијације медија изабрана је Далила Љубичић, извршна директорка те организације, док су на предлог Удружења спортских новинара Београда изабрани Александар Симић, уредник спортске редакције телевизије Студио Б и Јован Секулић, спортски новинар Вечерњих новости.

Од предложених кандиата из Медијске коалиције коју чине НУНС, УНС, АНЕМ, Независно друштво новинара Војводине и Локал прес, није изабран нико.

"Нема логике да репрезентативна новинарска удружења немају ниједног представника, а да мање репрезентативна новинарска удружења имају два представника. Дакле, можете ви то стрпати у форму законитости, легалности, али то садржински за одобрене пројекте и за трошење новца пореских обвезника није добро", сматра Нино Брајовић, УНС.

Осим тога, један члан комисије, који је запослен на Студију Б, могао би да буде у директном сукобу интереса.
"Ја не знам како ће комисија донети објективну одлуку, претпостављам да ће Студио Б конкурисати, а тај члан комисије је у директном сукобу интереса. То само по себи доводи у питање кредибилитет рада ове комисије", каже Вукашин Обрадовић, НУНС

Преостала два члана комисије су независни медијски стручњаци. Ана Стаменковић, новинарка информативног програма РТС и Светлана Алексић, водитељка јутарњег програма на телевизији Пинк.

"Сложићете се, за звање медијског експерта није довољно само водити јутарњи програм, потребна су још нека знања", рекао је Обрадовћ.

О расподели новца негде је, сумњају у НУНС-у, већ донета одлука, али то, тврде, није на овом конкурсу.

Ко су два медијска експерта, тачније медијске експерткиње у петочланој комисији која одлучује о додели 45 милиона динара београдским медијима? Служба за информисање Града Београда на питање Н1 телевизије остала је нема, али је одговор послала новинарским удружењима. Док траје конкурс, а због заштите самих учесника конкурса, њихове биографије остаће тајна.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

24.11.

2015.

Иван [нерегистровани] у 00:34

Брука

Па сетите се ситуације у Бору!
Првоизабрана комисија завршила расподелу која се није свидела "неким" моћницима из Зајечара, оборише конкурс, па послаше господина Брајовића да "дододели" неко борско милионче Зајечарцима!

Срам да вас буде!

Одговори
пон

23.11.

2015.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:41

А ШТА СТЕ ВИ УРАДИЛИ?

Када Вукашин Обрадовић говори о објективности, ту сигурно нешто није у реду. Када се његовом мишљењу (а то је све чешће) прикључе и неки члнанови Управе УНС, то је већ алармантно.
Како већ једном не можете да схватите да је прошло време у којем у свакој комисији мора буде и неко из УНС, НУНС, НДНВ ...... Изгубили сте поверење чланстава, а онда и читалаца и гледалаца, јер нисте способни да у своје редове доведете више од 50 одсто новинара, који нису чланови ни једног удружења. Питате ли се због чега новинари с поносом кажу: НИСАМ ЧЛАН НИ ЈЕДНОГ УДРУЖЕЊА!
Е то би било прво питање које тражи одговор. Није одговор ко је у Извршном одбору, Управи удружења....., питање је зашто нисте у стању да мобилишете све професионалне новинаре у своје редове?

Одговори
нед

22.11.

2015.

Vlada [нерегистровани] у 23:49

Posmatrač

To je neobičan sastav komisije, a nije neobičan kada Petar Jeremić bude u Savetu za štampu, Komisijama Ministarstva kulture i informisanja, komisijama u Apatinu, Vranju, u Medijskom pulu za praćenje realizacije projekata ... DOKLE BRE VIŠE? U koliko komisija su Nino Brajović, Svetozar Raković? Da li mislite da su ljudi u Srbiji toliko blesavi da ne vide šta radite? Previše ste alavi dok hiljade novinara koje navodno zastupate ostaju bez parčeta hleba zahvaljujući vama gospodo iz UNS I NUNS! Šta vi iz UNS šaljete nama u Apatin Petra Jeremića kada vas u Beogradu, gde vam je sedište, niko ne ferma. SVI VAS TAMO PROČITALI PA STE REŠILI DA UZMETE KOJI DINAR PO PROVINCIJI. BRUKA!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси