Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 11. 2015.

Аутор: Бране Карталовић Извор: Политика

Димитрије је мртав, живео Радоица

Да ли је одзвонило новинарству у Крагујевцу, граду у коме је на ползу српскоме народу учени Димитрије Давидовић поставио темеље националне штампе и издаваштва.

 

Под теретом материјалне беде, пуцају и професионални стандарди. Подела на оне који раде за власт и оне који подржавају опозицију није била овако видљива још од времена борбе против Милошевићевог режима.

Новинари који се нису огрнули партијским дресом личе на дезоријентисане бескућнике који се „нису снашли у животу”. И у тренутку када је сврставање у овај или онај табор постало питање опстанка, такви ће пре бити проглашени подлим преварантима и бедним лицемерима, него истинским борцима за углед и част новинарске професије.

Осим озлојеђене опозиције, коју чине ДС и Заједно за Шумадију бившег градоначелника Верољуба Стевановића, за ову чашу жучи, препуну беса, па и међусобне мржње новинара, одговорна је и актуелна власт, оличена у Српској напредној странци.

Опозиција се на све могуће начине борила да под њен утицај потпадне донедавно несврстана Телевизија Канал 9. И у томе је успела. Технолошким вишком проглашене и с посла отпуштене новинаре замениле су колеге чији се политички афинитет поклапа са ставовима Демократске странке и ЗЗШ. Ове партије су, истовремено, задржале већ освојени простор у недељнику „Крагујевачке”, јединим овдашњим новинама.

С друге стране, напредњачком лидеру, градоначелнику Радомиру Николићу као да је једино било стало да сачува и удоми Радио-телевизију Крагујевац, медијску кућу чији је оснивач локална самоуправа. Јер сва су друга гласила остала без новца који је, изгледа, само у теорији био предвиђен за финансирање медијских садржаја по новом закону.

Ма колико то било чудно, Крагујевац ове године уопште неће расписивати конкурс за финансирање медијских пројеката. Уместо тога, неким овдашњим гласилима су измирени дугови за 2014, укупно нешто више од четири милиона динара. Мајски конкурс за финансирање пројеката поништен је зато што је био нерегуларан, будући да су пријаве могли да пошаљу само крагујевачки медији, не и они из других места у Србији, како је то предвиђено законом.

На крају произлази да је сав новац који је актуелна власт ове године дала медијима отишао Радио-телевизији Крагујевац. А у питању је више од 600.000 евра. Да све буде интересантнија, скупштинска одлука о додели дела тог новца донета је недељу дана након што је контроверзни бизнисмен Радоица Милосављевић и званично постао власник РТК, коју је платио 85.500 евра.

У овом политичко-финансијском обрачуну страда само крагујевачко новинарство. То би најпре требало да увиде они који су се сврстали на ову или ону страну, јер сви скупа раде за бедну цркавицу. А што се тиче „бескућника”, њима је посао мање важан откад су изгубили породицу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси