Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Удружења: Прекршени медијски закони у Тутину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

24. 11. 2015.

Извор: НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес

Удружења: Прекршени медијски закони у Тутину

Новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) указују да је конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања Општине Тутин спроведен уз многобројне неправилности и нејасноће, и уз висок степен нетранспарентности, чиме су прекршени Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Већ само расписивање конкурса, односно начин и време на који је постављен на званичан општински сајт, као и предвиђен рок од само осам дана за предају предлога пројеката – указивао је на жељу ове локалне самоуправе да целокупан процес протекне уз што мање присуство стручне и друге јавности.

На то је указивао и избор чланова независне комисије која је одлучивала о расподели средстава, а у којој се није налазио нико од кандидата репрезентативних новинарских и медијских удружења. Иако су имена чланова комисије по слову закона морала да буду јавно доступна информација, удружења су од Општине Тутин ову информацију сазнала тек после позивања на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Још увек је међутим нејасно ко су предлагачи чланова независне комисије и по ком принципу су изабрани.

Новинарска удружења указују да је одлуком комисије већина од предвиђених средстава (1.742.000 динара од два милиона) додељена Јавном информативном предузећу Тутин, који није имало право ни да учествује на овом конкурсу, пошто је у питању медиј за који је обустављен процес приватизације, јер потребна документа ова кућа и Општина нису на време доставили Агенцији за приватизацију.

Од свих докумената које би обавезно требала да прате конкурс и да буду јавни, удружења су, позивајући се на то да је у питању информација од јавног значаја – добила једино кратку Препоруку за расподелу средстава, у којој не постоји никакво образложење одлуке комисије.

Новинарска и медијска удружења сматрају да би Општина Тутин требало да поништи овај конкурс и обустави доделу средстава, односно да распиште нови конкурс који би био спроведен уз стриктно поштовање законских одредби о суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања.

Београд/Нови Сад/Крагујевац, 24. новембар 2015.

Новинарска и медијска удружења:

Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних елекетронских медија (АНЕМ)
Асоцијација локалних и независних медија Локал прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси