Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

13. 02. 2016.

Извор: Вечерње новости

Битка за 68 милиона

Три овдашња удужења траже да градска власт стопира реализацију актуелног конкурса за медијске пројекте - док Министарство културе не усвоји измене и допуне Правилника о суфинансирању за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

68 милиона, колико је намењено медијима, делује великодушно. Али, потребно је пратити како се тај новац троши: не само квантитивно, веч и квалитативно.

- Зато што је сврха оваквих конкурса остваривање јавног интереса, треба пратити да ли је он реализован, или се кроз начин извештавања промовише интерес локалне власти, неке политичке опције, власника медија, комерцијалних партнера... - кажу координатор Локалног антикорупцијског форума Зорица Миладиновић, председник УО Скупштине председника скупштина станара Саша Костић, и директор програма Бироа за друштвена истраживања под називом "Друштво против корупције" Зоран Гавриловић.

Посебно, кажу, брине то што један од највећих конкурса за медије у Србији предвиђа да горњи лимит новца који један медиј може да добије износи безмало трећину укупно издвојених средстава - 20 милиона динара. Поређења ради, лане је Министарство културе за све медије у Србији ограничило појединачно суфинансирање на седам милиона динара...

- Ако сачекамо реализацију конкурса, те пропустимо да га реализујемио у овој буџетској години, с обзиром на то какво је пуњење градске касе, лако се може догодити да не буде средстава за обавезе преузете према медијима - објашњава Небојша Стевановић, начелник Градске управе за културу која је расписала овај конкурс, додајући да се подоста чекало и на измене Министарсгва културе.

Стручна комисија и поменута Управа лане нису дозволиле да ЛАФ у том телу има грађанског посматрача, а око 85 одсто средстава - од укупно 51 милион динара - су добили медији које је, у "Годишњем извештају о власничкој структури и контроли медија у Србији", Савет за борбу против корупције означио као оне чији су власници финансијски или уређивачки блиски властима...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси