Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медији који су добили највише новца промовисали власт
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

23. 03. 2016.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Медији који су добили највише новца промовисали власт

Нишки електронски медији и Народне новине којима је на прошлогодишњем нишком конкурсу за суфинансирање медијских пројеката ради остварења јавног интереса у области информисања додељено укупно 43,4 милиона динара, што је чинило чак 84 одсто од укупно одређених 51,1 милион динара, углавном су промовисали или пропагирали власт, показао је мониторинг начина извештавања буџетски подржаних медија у Нишу на прошлогодишњем конкурсу.

 

Мониторинг је показао да у „злоупотреби буџетске подршке за промоцију власти уместо за остварење јавног интереса" предњачи Телевизија Belle amie, која је једна од четири нишка медија у власништву чланова породице Радомировић, који су на том конкурсу добили чак 61,5 одсто додељених средстава.

Јавни интерес нису у довољној мери оствариле ни Телевизија Зона плус, која је у власништву сина бившег министра одбране Братислава Гашића, а добила је око 16 одсто средстава, и Телевизија Коперникус, којој је додељено 8,8 одсто средстава.

Свим овим медијима је у прошлогодишњем извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија приписана власничка, финансијска или уређивачка блискост са властима или Српском напредном странком. 

Јавни интерес у области информисања остварили су интернет портал Јужне вести, Радио City и интернет портал City online, а „на добром путу“ су интернет портал Грађанин, Агенција Петар Пан и телевизијска продукција Наша села.

У извештавању посматраних медија присутна је „билтенизација", односно плитко информисање у корист власти и власника капитала, али нема таблодизације или говора мржње. 

Мониторинг начина извештавања буџетски суфинансираних медија је први мониторинг такве врсте у Србији и реализовали су га Локални антикорупцијски форум Ниш и Биро за друштвена истраживања из Београда.

Мониторинг је почео августа прошле године, а обухватио је 546 медијских садржаја који су од 1. октобра до 31. децембра објављени у 16 медија који су добили средства. 

Медији да бојкотују конкурсе 

Ђокица Јовановић, члан ЛАФ-а Ниш и професор социологије на Филозофском факултету у Београду, позвао је медије у Србији да бојкотују конкурсеза буџетско суфинансирање медијских пројеката. Он је на представљању извештаја о мониторингу начина извештавања медија казао да је очигледно да су ти конкурси у великој мери унапред „намештени" и да служе за „куповину" медија од стране власти за њенупромоцију. 

Обрадовић није прошао 

У састав Стручне комисије која ће предложити пројекте за буџетску подршку на нишком Конкурсу за суфинансирање медија у 2016. години није ушао председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, који је био кандидат НУНС, УНС, НДНВ, Локал преса и АНЕМ-а.

На званичном сајту града Ниша јуче је објављено да је начелник Управе за културу Небојша Стеванович одлучио да чланови комисије буду Петар Јеремић (УНС), Владета Радовић (Друштво новинара Ниша) и Драгољуб Гајевић, „медијски радник" из Прокупља који је сам себе предложио.

На овом конкурсу се додељује још више новца него на претходном - чак 68,2 милиона динара, а максимални лимит по пројекту је чак 20 милиона динара.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.03.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:38

alfa i omega

Šta znači konstatacija da u sastav niške komisije nije ušao Vukašin Obradović. Pa nije on alfa i omega srpskog novinarstva. Da li to znači da je predstavnik UNS-a manje stručan. Staršno tendenciozno za novine koje slove za ozbiljne.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси