Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Због борбе против корупције БИРОДИ непожељан у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

29. 03. 2016.

Извор: БИРОДИ

Због борбе против корупције БИРОДИ непожељан у Нишу

Биро за друштвена истраживања, организација регистрована за деловање на простору Републике Србије па и у Нишу, у последњих пет година је 13 градова иницирала систем за борбу против корупције који се базира на ставу да у држави која је системски заробљена корупцијом држава неће да се бори против корупције и да је потребно да поред постојећих антикорупцијских тела на републичком нивоу треба створити локалне фабрике интегритета, независна локална тела за борбу против корупције бирана и састављна од цивилног друштва, новинара и стручне јавности који ће својим деловањем у анемичном и дезорганизованом друштву дати и повећати интегритет и ефикаснот борбе против корупције.

 

И поред систематског и системачног отпора и одмазди у виду гашења, ускраћивања услова за рад, етикетирања, игонорисања препорука две гарнитуре власти у Нишу, Локални антикорупцијски форум Ниш је постао синоним борбе против корупције на нивоу градова у Србији.

Искуство нишке фабрике интегритета је била инспирација да у Националну стратегију за борбу против корупције уђе обавеза успостављања локалних механизама за борбу против корупције, што ће се деси почев од наредне године.

Изузев малог броја медија, новинара и јавности, ЛАФ није имао већу подршку цивилног друштва, Универзитета, привредника, а ни политичких партија било да су на власти или опозицији. Врло је лако утврдити да телевизије који су добили паре на локалном конкурсу за заштиту јавног интереса у медијима од септембра прошле године цензуришу ЛАФ.

Из тога разлога Биро за друштвена истраживања је у протекле четри године значајан део свог волонтерског рада фокусирао на подршку ЛАФ-у Ниш, јер смо желели да удруженим снага подржимо оне који исто тако волонтерски раде желећи да свој град учине слободним у којем ће важити приницип законитости, а не моћи, злоупотреба, непотизма, страха и цензуре, град у који могу сви да дођу, а не да сви желе да побегну.

Саопштење Града Ниша је доказ наше тезе да корумпирана држава не жели да се бори против корупције, те да оне који су јој поклонили Локални план за борбу против корупције, а што је требала да донесе још 2006. године, и који своје време и знање поклањају борби против корупције види као непријатеље, оне којима организује реторичку одмазду и тако показујући да су непожељни у Ниша.

Зато молимо градоначелника Ниша, Зорана Перишића, да јавно објави да ли је Бироу за друштвена истраживања дозвољен, а после овог наступа и сигуран рад у његовом Нишу. Етикетирајући нас као „београдску организацију“ имамо осећај да је тиме градска управа желела означи непожељним и опаким гостом Ниша због тога што помаже борбу против корупције. 

Захтевамо да Градоначелник јавно обзнани ко је аутор овог нетипичног медијског садржаја, чији рад плаћају грађани Ниша.

Биро за друштвена истраживања ће наставити на све могуће начине да ЛАФ помаже у његовом истрајавању на борби против корупције, што у случају Србије значи борба за настанак државности.

Такође, желимо да нагласимо да је (ко)аутор саопштења Градска управа за културу на састанку одржаном поводом два извештаја ЛАФ и БИРОДИ о мониторингу медија који су добили подршку града, што је иначе обавеза ове управе, у лику начелника потврдила да су наводи ЛАФ и БИРОДИ тачна, али и да су изложени притисцима како од власника медија, тако и од градоначелника који им не дозвољава да запосле довољан број људи како би конкурс за медије био адекватно спроведен.

Том приликом нам је речено, да ако ово јавно изнесемо да ћемо бити демантовани. У жељи да помогну Управи за културу, ЛАФ и БИРОДИ су направили критеријуме за избор чланова у стручну комисију која треба да изабере пројекте, као и критеријуме за одабир пројеката, јер оно што је управа припремила било је ниског квалитета и недостојно конкурса на којем се дели преко 50 милиона динара.

Биро за друштвена истраживања позива антикорупцијска тела, Савет и Агенцију да наставе са подршком ЛАФу, а новинарска удружења да заштите Зорицу Миладиновић којој је локална власт, показујући велико незнање шта је сукоб интереса приредила медијску одмазду.

Државне органе нећемо позивати, јер они би требало да су већ поступили по извештајима и упозорењима Локалног антикорупцијског форума.

Биро за друштвена истраживања ће упознати Делегацију ЕУ у Србији и Мисију ОЕБС у Србији који досадашњем периоду били суштински партнери ЛАФ и БИРОДИ-а.

Биро за друштвена истраживања 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси