Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Није дошло до кршења законских и подзаконских прописа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 03. 2016.

Извор: Општина Бач

Саопштење општине Бач

Није дошло до кршења законских и подзаконских прописа

Поводом саопштења Коалиције новинарских и медијских удружења да је општина Бач и ове године прекршила медијске законе приликом реализације локалног конкурса за суфинансирање пројеката из области јавног информисања, позивам Вас да, у складу са Законом о јавном информисању и медијима, објавите овај демант, као наш одговор на паушалне и произвољне оцене горе наведене „Коалиције“.

 

Буџетом општине Бач опредељен је износ од 1.800.000,00 динара за суфинансирање пројеката из области јавног информисања за прву половину 2016. године. Као што можете и сами закључити, ради се о релативно малом износу, али износу примереном величини наше општине и величини буџета наше општине. Ова средства се у складу са Законом и Правилником, расподељују путем јавног конкурса, на транспарентан начин, у складу са критеријумима и условима наведеним у Правилнику.

НИКАКВУ ПРИМЕДБУ КОАЛИЦИЈА НОВИНАРСКИХ И МЕДИЈСКИХ УДРУЖЕЊА НЕМА НА ПОСТУПАК РАСПОДЕЛЕ СРЕДСТАВА И НА ПРИМЕНУ ПРАВИЛНИКА У САМОМ ПОСТУПКУ РАСПОДЕЛЕ.

Коалиција у свом саопштењу каже „да је избор комисије у Бачу и њен рад био потпуно нетранспарентан“. Није јасно на основу чега овај и овакав закључак. Чланови Комисије су бирани на начин и по поступку који је предвиђен Правилником. Чланом 21. Правилника прописано је да се већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења, уколико такав предлог постоји. У конкретном случају Комисија у општини Бач има три члана. Два члана су новинари, медијски радници. 

Удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија и Локал прес су се на јавни позив јавили након истека рока предвиђеног у јавном позиву. Пошто је рок истекао, њихови предлози нису ни могли да се разматрају. Стога је несхватљиво да се сада обраћају са неким неистинама и полуистинама, ни једном се не осврћући на свој пропуст. Истичу да су предложили своје кандидата, али не истичу када су их предложили. А правилником је прописано да уколико предлози за чланове комисије не буду достављени у прописаном року, руководилац органа који је расписао конкурс сам именује чланове комисије из реда независних стручњака за медије и медијских радника. Дакле, све је учињено у складу са одредбама Правилника.

Такође, истичу да су се позвали и на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, и да нису успели да добију информацију о томе ко су предлагачи изабране комисије. Али, опет, нису се осврнули на то када су тражили да им се достави ова информација. Захтев је поднет 24.03.2016. године, и одговор ће добити, и пре истека законом предвиђеног одговора за доставу информације од јавног значаја.

Инсистирање на томе да је општина Бач и прошле године кршила медијске законе је само инсистирање на неистини и на полуистини, јер се ова коалиција прошле године уопште није јавила на јавни позив за именовање чланова комисије, ни у року ни после рока, тако да је и ова информација потпуно нетачна, тенденциозна, изречена са циљем да онај ко је пласира на тај начин пронађе статисфакцију за своје пропуштање и непоступање.

У поступку суфинансирања пројеката у области медија, посебно не у поступку расподеле средстава, није дошло ни до каквог кршења законских и подзаконских прописа и процедура, па општина Бач саопштење Коалиције одбацује као неистинито. 

Биљана Стојичић
шеф кабинета председника општине Бач

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси